Actualitate

În premieră la Buzău, extracție de ADN din câteva specii biobancate la Banca de Resurse Genetice Vegetale

Un laborator de Biologie Moleculară și Biochimie echipat cu tehnologie de vârf din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale și-a început activitatea științifică cu o premieră. Între 12 și 15 februarie, echipa specializată în genetică și biologie moleculară a instituției buzoiene a operat o primă extracție de ADN din specii valoroase conservate, pregătind terenul pentru secvențierea și amprentarea genetică.

Această realizare remarcabilă, care deschide noi orizonturi în înțelegerea și protejarea biodiversității genetice, a fost posibil de realizat cu echipamente de ultimă generație, precum hota cu flux laminar vertical, minicentrifugă, vortex, secvențiator de nouă generație pentru analiza genomului vegetal, electroforeză acizi nucleici, Real Time PCR, agitator cu încălzire, centrifugă pentru tuburi, fluorometru acizi nucleici, mixer de probe, amplificator ADN, și multe altele.

Despre această realizare, Costel Vînătoru, directorul BRGV Buzău a declarat: „Este pentru prima dată când echipa BRGV Buzău are toate condițiile pentru a efectua procesul de extracție de ADN din câteva specii biobancate de instituți noastră, pregătindu-le pentru secvențiere și amprentare genetică. În timp ce în trecut, cunoștințele noastre despre resursele genetice biobancate erau limitate la observații fenotipice, acest laborator nou înființat ne permite acum să înțelegem aceste specii și din punct de vedere genotipic și biochimic. Aceste informații sunt neprețuite, oferind o precizie remarcabilă rezultatelor noastre și consolidând capacitatea noastră de a le autentifica, în scopul protejării identității acestora. Într-o eră în care știința evoluează rapid, echipa BRGV Buzău se înscrie în trendul cercetării la standard internațional. Prin utilizarea tehnologiei de ultimă oră și corelarea rezultatelor cu agenda instituțiilor similare din întreaga lume, acest laborator devine un punct de referință în descoperirea și protejarea bio-diversității genetice. Astfel, contribuim la conservarea și dezvoltarea viitoare a bio-ecosistemelor, generând progres și bunăstare prin certificarea unei alimentații sănătoase”.

 

Articole similare