Administrație

Premieră județeană la Gălbinaşi: containere pentru reciclarea deşeurilor textile

Rezolvarea problemei reciclării deşeurilor de orice fel este, de ani buni, o problemă la nivel european, pentru a cărei rezolvare au fost concepute programe pe domenii stricte, exemplul gestionării durabile a deşeurilor menajere, ori pentru identificarea de soluţii cu spectru mai larg de activitate, una dintre ultimele propuneri la nivel comunitar fiind organizarea acelor staţii de reciclare cu aport voluntar. Pe scurt, un astfel de proiect, care în judeţul Buzău este implementat doar în comuna Breaza, presupune organizarea unui spaţiu de depozitare, unde populaţia arondată zonei respective poate aduce orice fel de deşeu, serviciul respectiv punând la dispoziţie conteinere speciale: metale – feroase sau neferoase, hârtie/cartoane, textile ş.a..

Inspirate sau nu din astfel de programe, o parte dintre companiile cu activitate pe zona comercială a produselor textile au început să implementeze proiecte pe zona reciclării „materiei prime” cu care lucrează şi propun administraţiilor publice din zonele rurale variante de colaborare prin care să poată fi reciclate materialele textile. S-ar părea că, la această oră, un proiect în premieră pe un astfel de domeniu de activitate a fost implementat de un agent economic, ce desfăşoară activitate comercială în oraşul Buzău, în comuna limitrofă Gălbinaşi. În acest sens, primarul Dumitru Dragomir prezintă comunităţii noutatea în materie de reciclare a deşeurilor textile şi, implicit, de protejare a mediului înconjurător, într-o postare pe pagina oficială de socializare.

„S-a spus despre noi că suntem cu un pas în spatele municipiului Buzău, iar asta nu doar geografic, ci și din punctul de vedere al proiectelor de dezvoltare pe care le implementăm după modelul municipalității. Ceea ce nu e deloc rău, dacă este să ne gândim la faptul că orice proiect – fie în municipiul Buzău, fie în comuna Gălbinași – contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor! Astăzi vă prezentăm noile containere pentru îmbrăcăminte, pe care le-am așezat în mai multe puncte din comună și la care dumneavoastră puteți aduce deja hainele de care nu mai aveți nevoie. Proiectul a fost posibil grație unui protocol de colaborare pe care l-am încheiat cu societatea DAIGORO SRL. Acordul nu presupune niciun cost din partea noastră, însă aduce beneficii în planul protejării mediului și contribuie la dezvoltarea unei economii sustenabile. Fiecare sat va avea câte un container, locurile de amplasare fiind următoarele: parcare Cămin Cultural Tăbărăști, Grădinița Gălbinași, Căminul Cultural Bentu, parc Tăbărăști și farmacia Gălbinași. Aici veți putea aduce tricouri, pantaloni, pulovere, fuste, cămăși, geci, veste, sacouri, halate, acestea urmând să ajungă la o unitate de reciclare a societății prestatoare. Reciclarea este importantă pentru lumea noastră, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru societate!”, este mesajul primarului Dragomir.

Articole similare