ActualitateCultură

În premieră, Adunarea Generală a Comitetului Național al Consiliul Internaţional al Muzeelor, la Buzău

Muzeul Județean Buzău este gazdă astăzi a Adunării Generale a Comitetului Național al Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) România. „Este pentru prima dată în istoria instituției noastre când un astfel de eveniment administrativ are loc la Buzău. Manageri și reprezentanți ai mai multor instituții muzeale din țară, precum și zeci de membri individuali se vor întâlni la Buzău pentru a discuta și stabili parcursul ICOM România, una dintre cele mai cunoscute organizații muzeale”, anunță directorul instituției de cultură buzoiene, Daniel Costache.

Potrivit cnr-icom.ro, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) este organizaţia internaţională a muzeelor şi a profesioniştilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve şi să asigure continuitatea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial, actual şi viitor, material şi imaterial.

Creat în 1946, ICOM este o organizaţie neguvernamentală (un ONG), aflată într-o relaţie formală de asociere cu UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură), şi care se bucură de un statut special (consultativ), pe lângă Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC).

Asociaţia are scop nelucrativ, ICOM fiind, în cea mai mare parte, finanţată prin cotizaţiile vărsate de membrii săi.

Totodată, ICOM este susţinut de diverse organisme publice sau private, aşa cum este UNESCO, pentru care ICOM realizează o parte a programului său cu privire la muzee.

Având sediul la Paris (în Franţa), chiar în sediul principal al UNESCO (Maison de l’UNESCO), sediul ICOM adăposteşte Secretariatul General şi Centrul de Informare Muzeologică UNESCO-ICOM.

Cei peste 30.000 membri ai ICOM din 20.000 de muzee, activi în 171 de comitete naționale și internaționale, colaborează la activităţile organizaţiei, atât pe plan naţional şi regional, cât şi pe plan internaţional: ateliere, publicaţii, programe de formare, programe de parteneriat şi de promovare reciprocă a muzeelor, inclusiv, prin evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai, în fiecare an).

 

Articole similare