Educație

Pregătire practică în Portugalia și Germania pentru elevi ai Liceului Tehnologic Meserii și Servicii

Elevi ai Liceului Tehnologic Meserii și Servicii  din învățământul liceal și profesional  participă la proiecte de mobilitate Erasmus+  în domeniul formării profesionale (VET), au fost în lunile iunie și iulie în practică în Portugalia și Germania. Stagiile de pregătire practică s-au desfășurat pe două fluxuri, în Barcelos (Portugalia) și Chemnitz (Germania) pe parcursul a două săptămâni.

În perioada 14-26 iunie, 16 elevi de clasa a XI-a (opt elevi de la liceu, cu calificarea organizator banqueting și opt de la școala profesio­nală, cu calificările bucătar și cofetar-patiser) au realizat stagiul de pregătire practică în cinci restaurante portugheze. La mobilitatea din Germania, în perioada 28 iunie-9 iulie, au participat 16 elevi din învățământul profesional, clasele a X-a și a XI-a (opt elevi cu calificarea frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist și opt cu calificarea ospătar-vânzător în unități de alimentație) care și-au desfășurat stagiile de pregătire practică în salon-școală și unități de alimentație germane.

 Stagiile de formare profesională desfășurate în străinătate sunt recunoscute și validate prin certificatele Europass Mobili­ty care contribuie la realizarea unor portofolii solide ale viitorilor absolvenți, apreciate pe piața europeană a muncii. „Școa­la noastră pune accent pe îmbunătățirea abilităților practice ale elevilor pentru viitoarele lor locuri de muncă și creșterea șanselor lor de adaptare la ce­rințele unui viitor loc de muncă din UE și astfel continuă tradiția de peste 10 ani a proiectelor europene realizate pentru elevii noștri, prin obținerea în acest an a Acreditării Erasmus+ pentru proiecte de mobilitate elevi, urmând ca în urmă­torii 5 ani 160 de elevi să beneficieze de formare profesională în școli și companii europene”, declară profesorul coordonator Camelia-Luminița Anghel.

Elevii Liceului Tehnologic Meserii și Servicii, din învățământul liceal și profesional, participă la proiecte de mobilitate Erasmus+ în domeniul formării profesionale (VET) începând cu anul 2010, având astfel posibilitatea de a dobândi noi cunoștințe și  împărtăși experiențe inedite în cadrul unor instituții și organizații din diferite țări europene.

„Elev VET în (E+)URO­PA” / „VET STUDENT IN (E+)UROPE” (2019-1-RO01-KA102-062162) este al cincilea proiect de mobilitate Erasmus+ în domeniul for­mării profesionale (VET) accesat de Liceul Tehnologic Meserii și Servicii  reali­zat pentru 32 elevi (24 elevi de la învățământul profesional și opt elevi  de la învăță­mântul liceal). Prin acest proiect se oferă elevilor defavorizați oportunități de învățare și experiență profesională europeană, pentru a facilita trecerea de la școală la locul de muncă național sau european, dezvoltarea personală a ele­vilor și cooperarea între instituții de învățământ europene.

Liceul Tehnologic Meserii și Servicii este una din cele trei unități de învăță¬mânt buzoiene care au obținut anul acesta acreditare Erasmus+ pentru domeniul formare profesională (VET), în urma evaluării candidaturii depuse pentru acreditare în cadrul programului Erasmus+, ce vizează domeniile educație școlară, formare profesională (VET) și educația adulților. Acestă reușită încununează eforturile unității școlare de a-și dezvolta și internaționaliza planul de acțiune și prin activități de mobilitate de foarte bună calitate.

Articole similare