Opinii

Aş prefera un final eminescian

S-a scris şi s-a vorbit într-atât pe marginea Congresului Partidului Naţio­nal Liberal încât este clar acum pentru oricine care sunt marii câştigători ai ostilităţilor întinse pe o vară întreagă şi care au culminat cu şezătoarea de sâmbătă. Care, în mod neinspirat, a fost organizată la Romexpo, în condiţiile în care s-ar fi putut găsi locaţii mult mai adecvate, precum Circul de Stat sau Arena Naţională ori, cu dispensă de la Arafat, la Grădina Zoologică. Revenind la marii câştigători, aceştia sunt, cu siguranţă, social-demo­craţii. Sigurii care au crescut în procente nu doar datorită gafelor, unele ­cri­minale în accepţiunea Codului Penal, ale guvernării, ci şi festivalului de poale în cap de dinaintea Congresului. Astfel încât zvonurile privind Gorghiu-premier sau Rareş Bogdan-candidat la pre­şedinţie nu fac decât să pună un moţ artistic operei de autodistrugere a urmaşilor Brătienilor.

S-a mai vorbit despre faptul că titlul în cauză, de mare câştigător al Congresului PNL, ar apar­ţine, de fapt, lui Klaus Iohannis. Care, spre deosebire de înaintaşul Băsescu, ar fi reuşit să instaleze o slugă care să îi lase imediat locul de preşedinte PNL în momentul încheierii manda­tului de şef al statului. Ni­mic mai fals! L-aţi privit în ochi pe Cîţu? I-aţi văzut privirea de individ aflat în pragul sevrajului, gata să muşte din oricine i-ar pune în pericol doza zilnică? Pentru că, de sâmbătă încoace, noul lider liberal ia câte o doză, nouă; se chea­mă puterea pe care crede că i-o conferă poziţia de El Lider Maximo.

Şi, bineînţeles, s-a mai discutat zilele acestea des­pre cine are de pierdut de pe urma bătăliei de luni întregi din interiorul Partidului Naţional Liberal.

Liberalii? Îi mai pasă cuiva? Cred că nici lor. Iohannis? Îi mai pasă cuiva? Cu siguranţă nici lui. Democraţia, nivelul dezbaterii publice, imaginea ţării? Bancuri seci, de prost gust!

Din punctul meu de vedere, singurul răspuns corect este următorul: 10.826 cazuri noi în 24 de ore raportate miercuri, 207 decese în acelaşi interval de referinţă, doar cinci paturi ATI disponibile în întreaga ţară, România în top cinci mondial ca număr (atenţie, nu procent din populaţie!) de infectări şi decese, alături de ţări precum Rusia (146 milioane locuitori), Filipine (110 milioane), Iran (84 ­mi­lioane) şi Thailanda (70 de milioane).

Iar autorii acestor neno­rociri au fost ocupaţi o vară întreagă să şi-o tragă (pe la spate sau prin faţă, cum doriţi) unii altora. Pardon!, scuzaţi!, să organizeze un congres!

Bineînţeles, întreaga poveste a Congresului PNL, incluzând şi perioada de campanie electorală internă, ar trebui să aibă un final. Eu, sincer, aş prefera unul… liric, chiar eminescian. De genul ,,Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei / Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei / Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni, / Să dai foc la puşcărie şi la casa de ­ne­buni”.

Articole similare