Administrație

Prefectul vrea să se lupte cu brăilenii. În perdele forestiere

Prefectul Daniel Țiclea și-a propus un nou obiectiv major, respectiv înființarea perdelelor forestiere, bariere naturale în cazul viscolului sau a eroziunii solului, două fenomene de care județul nostru nu este străin. Prefectul susține că ar fi avut, luna trecută, o discuție legată de proiectul Ministerului Mediului ce privește realizarea a 56.700 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile vizate de efectele schimbărilor climatice.

Prefectul a transmis că va face din acest proiect „o provocare a mandatului meu de prefect al județului Buzău”, motivația fiind și aceea că brăilenii ne-au luat-o înainte, iar dacă în județul nostru lucrurile sunt încă la stadiul de dorință, în Brăila, proiectul Ministerului Mediu s-a pus deja în aplicare.

„Nu e iarnă în care zăpada să nu închidă șoselele, în județul Buzău. Nu e răbufnire a vremii, cu ninsori și viscol, fără ca parte din șoselele care tranzitează județul să nu se închidă. Sunt aceleași tronsoane de fiecare dată, aceleași probleme care trenează de ani buni. DN 22 este «veriga slabă» din județul Buzău. Șoseaua care face legătura dintre Râmnicu Sărat și Brăila este prima care se închide, în caz de ninsori și viscol, și ultima care se deschide. Alte drumuri cu mari probleme, atunci când ninge, sunt DN 2 C și DN 2 B Buzău-Brăila, dar și secțiuni din DN 2 E85 (mai ales km. 68-80 și km. 135-140)”, transmite Prefectura Buzău.

Având în atenție această problemă, prefectul a convocat zilele trecute Comandamentul Județean de Analiză a Programului Anual de Înființare a Perdelelor Forestiere de Protecție, întrunire la care au participat secretarul general al Instituției Prefectului, Raluca Alexandru, reprezentanți ai Gărzii Forestiere, ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Buzău, ai comunelor Blăjani, Beceni, Lopătari, Scorțoasa și Padina, primării care au transmis propuneri privind noi suprafețe de teren identificate pe raza localităților unde se consideră oportună și necesară înființarea perdelelor forestiere de protecție, prin programul Romsilva sau prin PNRR – Campania Națională de Împădurire 2022-2026.

„Sunt absolut convins că dacă am avea culoarul de expropriere, ne-am putea mobiliza și am reuși plantări în timp record, cu sprijinul instituțiilor, al societății civile, voluntarilor și ONG-urilor. Voi face din acest proiect o provocare a mandatului meu de prefect al județului Buzău”, a spus Daniel Țiclea.

Potrivit informațiilor furnizate de Prefectură, în cadrul Programului național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale, la Buzău ar urma să se înființeze perdele forestiere pe toate drumurile naționale, cu excepția DN 10, pe o suprafață de 227,96 ha și o lungime de 75,98 km, conform unei estimări 2022. Conform planului, ar urma să se realizeze liziere cu lățime de 20 de metri, pe formatul cel mai complet, impenetrabil.

Până la acest moment, au fost întocmite și avizate de către Garda Forestieră Focșani și Ministerul Mediului studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, care, ulterior, au fost predate Regiei Naționale a Pădurilor în vederea contractării lucrărilor de expropriere și execuție pentru DN 2-E 85 și DN 2B Buzău-Brăila.

De asemenea, au fost întocmite și avizate studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, care urmează a fi predate către Romsilva, pentru obiectivul ce privește înființarea perdelelor forestiere de protecție de-a lungul DN 2C Costești-Pogoanele. Nu au fost contractate serviciile de proiectare pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, pentru realizarea perdelelor forestiere pentru  DN 1 B Ploiești-Buzău și pentru DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila, acestea fiind cele mai întârziate proiecte.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker