Actualitate

Prefectul Dimian, vești nu tocmai bune pentru șefii de deconcentrate

Vin vremuri grele pentru unii șefi de deconcentrate numiți în funcții în perioada guvernării anterioare. Prefectul Leonard Dimian a precizat marți, în cadrul conferinței de presă în care și-a prezentat componența cabinetului, că, cel mai probabil, se va face o analiză a acti­vității directorilor instituțiilor deconcentrate. ,,Cred că va urma și o analiză a directorilor de deconcentrate”, a spus Dimian.

Chiar dacă nu li se va evalua activitatea, unii și-ar putea pierde poziția în urma reorganizării ministerelor iar termenul avansat la finalul anului trecut de premierul Ludovic Orban pentru emiterea hotărârilor de Guvern în acest sens a fost 15 ianuarie. Cu două excepții – Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, unde este necesar avizul CSAT – toate ministerele, ar trebui să treacă prin procedura reorganizării.

Cabinetul Orban dorește să reducă numărul angajaților fără să afecteze activitatea instituțiilor. La început de guvernare, Cabinetul Orban și-a propus să mai reducă din numărul de demnitari și angajați, dar, până la finalul anului trecut, doar o parte dintre aceste hotărâri de guvern au fost discutate de executiv, și asta în primă lectură. Niciuna nu a fost aprobată.=

Prima instituție unde s-a operat deja schimbări la vârf este Garda Forestieră Focșani, care are în județul Buzău un birou condus prin delegație de Camelia Iri­mia. Ionică Cherciu a fost înlocuit cu Vasile Bercaru, consilier în cadrul acestei instituții. Schimbarea șefului Gărzii Forestiere Focșani a fost decisă în două zile. Mai exact, ordinul de numire al lui Bercaru a fost semnat în seara zilei de 30 decembrie 2019 de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar acest ordin a ajuns la Garda Forestieră Focșani pe data de 31 decembrie 2019, după ora prânzului, când deja lumea se pregătea de Revelion, potri­vit Monitorul de Vrancea.

Noul șef al Gărzii Forestiere, Vasile Bercaru, a mai ocupat această funcție, când instituția purta titulatura Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vînătoare Focșani, respectiv în a doua jumătate a anului 2006. și atunci Vasile Bercaru a fost numit cu sprijinul PNL, după ce fostul deputat Nini Săpunaru acuza „managementul defectuos” la instituția condusă la acea dată de Nicu Lupu.

Organigrame stufoase

Numărul mare de angajați a fost criticat și de vicepremier. Raluca Turcan anunța luna trecută că, de ­exe­mplu, organigrama Ministerului Lucrărilor Publice este extrem de stufoasă. 40% din numărul demnitarilor și 20 la sută din cel al bugeta­rilor ar trebui tăiat, spunea vicepremierul. Pe hârtie, lucrurile stau altfel.

Ministerul Muncii ­pro­pune renunțarea la 10% din angajați. Mai exact, deființarea a 44 de posturi din 424, astfel încât să rămână 380 de salariați. 14 dintre ele de conducere. Proiectul prevede scăde­rea numărului de secretari de stat de la 5 la 4.

La Ministerul Sănătății, numărul salariaților se reduce nesemnificativ, cu doar patru posturi, dintre care unul e de secretar de stat și altul de subsecretar. La Externe se desființează tot patru posturi, unul de ministrul delegat pentru afaceri europene și trei de secretar de stat.

În schimb, organigrama s-ar mări cu alte 60 de posturi, cele care au funcționat temporar în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

La Educație, minister care a preluat și Cercetarea și Autoritatea Națională de Formare în sistem dual, s-a propus un număr maxim de angajați, 770, cu peste 50 mai mare decât aveau cele trei instituții înainte de comasare.

Cei mai mulți angajați vor fi la Economie, care a comasat patru dintre fostele ministere: Economie, Energie, Mediu de afaceri și Turism. Aici ar urma să fie 1.146 de angajați, adică tot atâția cât aveau înainte. Astfel, vor fi 8 secretari de stat și peste 80 de bugetari în afara țării.

Proiectul pentru Ministerul Lucrărilor Publice nu specifică numărul angajaților rămași, dar stabilește că vor fi cinci secretari de stat după ce un post va fi desființat.

Guvernul Orban a redus numărul ministerelor la 16. Astfel, Ministerul Întreprinderilor Mici și Mij­locii, Ministerul Turismului și Ministerul Enegriei au fost comasate în Ministerul Economiei, Energiei și ­Me­diului de Afaceri, a anunțat șeful de Cancelarie al premierului, Ionel Dancă.

De asemenea, în subordinea Ministerului Econo­miei, Energiei și Mediului de Afaceri va trece Loteria Română, iar Ministerul Finanțelor Publice se va ocupa de Oficiul Național al Jocurilor de Noroc.

Ministerul Comunica­țiilor se comasează cu Ministerul Transporturilor și se va numi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

O altă modificare prevă­zută în comasează Mi­nisterul Educației cu Ministerul Cercetării, iar structurile vor fi coordonată de un secretar de stat.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale se va numi Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar în subordinea lui se înființează Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

În subordinea Secretariatului General al Guvernului se vor înființa departamentele pentru Românii de Pretutindeni, pentru Relația cu Parlamentul și pentru Relația cu Republica Moldova. Tot în subordinea Secretariatului General vor intra și companiile de stat Transgaz și Transelectrica.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker