Politic

Predoiu despre legile securității naționale: „Nu avem nicio informație oficială”

Cele zece proiecte de legi ale securității naționale au fost publicate de către jurnaliștii de la G4Media, iar prevederile acestora au contrariat opinia publică, vizată în mod direct de propunerile enunțate. Pachetul amplu de legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), acordă puteri semnificativ sporite serviciilor de informații, acordă imunitate ofițerilor SRI și SIE, fac aproape imposibil de demis șefii celor două servicii și obligă cetățenii să colaboreze cu serviciile secrete la cererea acestora. Aceste noi caracteristici dobândite de serviciile vizate au făcut ca ele să fie asemănate securității din perioada comunistă, lucru incompatibil cu un stat care se vrea a fi democratic.

Serviciul de Informații Externe (SIE) a admis, într-un răspuns pentru portalul specializat UmbrelaStrategica.ro, că proiectele legilor securității naționale dezvăluite sunt „variante de lucru ce urmează să parcurgă procesele legislative”. Mai mult, reprezentanții SIE spun că „în procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”, potrivit aceleiași publicații.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că instituția în fruntea căreia se află nu a fost sesizată cu privire la avizarea unui astfel de proiect, iar Ministerul nu are competența de a iniția un act normativ în această zonă. Mai mult, ministrul a mai declarat că nu se poate pronunța în legătură cu acest subiect până când nu va primi o sesizare oficială la Minister.

„Ministerul Justiţiei nu a fost sesizat oficial cu privire la avizarea unui proiect de act normativ în această zonă şi, după cum ştiţi, nu are în competenţă, în portofoliu, iniţierea unui act normativ în această zonă. Nu avem iniţiativă legislativă decât în legătură cu domeniul Justiţiei (…) Nu avem nicio informaţie oficială care să îmi permită să-mi pronunţ o poziţie în legătură cu aceste proiecte de lege. Când ele vor intra în Ministerul Justiţiei, le vom analiza şi ne vom pronunţa prin aviz, aşa cum facem cu toate proiectele de lege. Nu mă pot pronunţa decât pe sesizări oficiale ale Ministerului Justiţiei”, a mai spus Predoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare