Politic

Predoiu critică ordonanța pe Justiție: „Propune majorarea pedepselor. E o idee greșită”

Preconizata majorare, prin ordonanță de urgență, a pe­depselor pentru anumite infracțiuni este criticată de buzoianul Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției. El spune că aceasta este o „idee greșită” și susține că mult mai necesară ar fi întărirea disciplinei în instanțe Și parchete.

„Se propune majorarea pedepselor. E o idee greșită pe care o resping. Majorată disciplina în instanțe și parchete, da! E rolul șefilor de instanțe și parchete, al Consiliului Superior al Magistraturii, cu care, de principiu, ministrul Justiției trebuie să lucreze strâns în această direcție, pe bază de cooperare. Iar aplicarea legii în stradă ține și de Poliție, în prima fază de Poliție. Iar acolo selecția și pregătirea sunt stricate în rostul lor de influența politică, în special de influența unor clanuri PSD-iste în ultimii ani. Și încă ceva, se impune abrogată de urgență legea recursului compensatoriu, ires­ponsabil promovată de fostul ministru Toader Și vinovat promovată de majoritatea PSD. Această lege este un pericol public continuu”, a scris Predoiu pe Facebook.

Între modificările propuse la legislația penală pentru a fi adoptate prin ordonanță de urgență este Și o prevedere potrivit căreia cererea pro­curorului pentru încuviințarea percheziției domiciliare se soluționează de îndată, nu în 24 de ore. De asemenea, per­cheziția în caz de flagrant sau pentru salvarea vieții se poate face la orice oră. Ministerul Justiției propune, în același timp, înăsprirea pedepselor pentru lipsire de libertate în mod ilegal și incriminarea separată a răpirii, care presupune violența asupra victimei.

„Astfel, se propune incriminarea în mod distinct a răpirii ca variantă agravantă a faptei de lipsire de libertate în mod ilegal, cu o pedeapsă sporită de la doi la opt ani (…) De asemenea, propunem înăs­prirea tuturor pedepselor în situația lipsirii de libertate, pentru variantele agravante ale acțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, practic majorând pedepsele pentru acțiunea de lipsire de libertate, respectiv răpire, se poate ajunge acum inclusiv la aplicarea pedepsei detențiunii pe viață”, a afirmat inițiatorul ordonanței, Ana Birchall.

Totodată, se propune înăs­prirea condițiilor liberării condițio­na­te, întrucât s-a constatat că de aceasta beneficiază mult prea ușor persoane care au comis fapte cu violență. Atribuțiile Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Cri­minalitate Organizată Și Tero­ris­m au fost extinse la variantele agravate ale lipsirii de libertate, iar cauzele înregistrate la DIICOT și parchete înaintea intrării în vigoare a ordonanței vor rămâne la aceste structuri, decizia fiind astfel aplicabilă și în cazul Caracal.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker