Actualitate

Predoiu: Avem 40.000 de posturi lipsă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, susține că în lupta contra drogurilor este nevoie de mai mulți oameni și de salarii mai mari pentru polițiști, menționând că la nivelul instituției sunt 40.000 de posturi neocupate, adică un deficit de 30 la sută distribuit egal pentru toate armele. Ministrul recunoaște că salariile nu sunt deloc motivante pentru polițiștii care abia intră în sistem, așa că este greu să atragă oameni în MAI.

„E nevoie, în primul rând, de mai mulți oameni. Avem 40.000 de posturi lipsă. 40.000! Am deficit de personal de aproape 30 la sută, egal așa pe toate armele. Polițistul care termină Academia și intră în bătălia asta în care îi cerem noi să lupte, îi plătim 2.000 și ceva de lei pe lună. Vi se pare normal? Mie nu”, a declarat oficialul, citat de adevărul.ro.

Orice război are nevoie de resurse, la fel și cel contra drogurilor, a mai spus Predoiu. Ministrul a admis că progresele înregistrate de autorități în lupta cu drogurile nu sunt la un nivel optim, dar consideră că aducerea subiectului în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) este un lucru de bun augur:  „Nu e introdus degeaba și mă bucură acest lucru. Mă bucură acest lucru, e un mare pas înainte și cred că va fi vorba de amploarea fenomenului. Trebuie să evaluăm fenomenul cu date, cu cifre, mai pe îndelete, mai tehnic, mai arid, dacă vreți”.

Din perspectiva ministerului pe care îl conduce, Predoiu a declarat că se cer schimbări la nivelul MAI, așa încât sistemul să facă față provocărilor actuale, nu celor din urmă cu mai bine de douăzeci de ani. „De evaluat amploarea la care a ajuns fenomenul (drogurilor, n.red.) și aparatul cu care lucrăm, nu neapărat doar în termeni numerici, ci modul în care el a fost gândit. Spuneam de lege că e din anul 2000, raportată la fenomenul din anul 2000. Suntem în 2023. La fel sunt și structurile, sunt gândite la orizontul anilor 2000. Suntem în 2023. Păi și în casă îți mai muți mobila după câțiva ani de zile, darămite un aparat care trebuie să fie permanent flexibil, adaptat, în mișcare, dinamic, conectat la evoluția fenomenului cu care se confruntă”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Articole similare