Economic

VIDEO / Povestea profesoarei de franceză care a construit o fermă de pui complet automatizată

Dintotdeauna și-a dorit să aibă propria marcă de pui de fermă, iar visul ei este pe cale să devină realitate! Într-o campanie a Știrilor TVR „Bani europeni, visuri românești” am descoperit-o pe Alina Nan, un exemplu de tenacitate în lupta cu birocrația. Își împarte viața între a avea grijă să îi învețe pe copii limba franceză, dar are grijă și de păsări. Este exemplul dat de o  buzoiancă, care dă dovadă că se poate să câștigi în lupta cu birocrația, după ce a reușit să își deschidă o fermă de pui complet automatizată, cu fonduri europene. Faptul că ferma este automatizată îi permite profesoarei de limba franceză să fie și administrator și unic angajat.

Totul a început în urmă cu opt ani, când buzoianca și-a înființat o fermă și a început să se documenteze mai mult cu privire la accesarea fondurilor europene. A scris un proiect și a început lupta cu birocrația. Pentru a primi de la Uniunea Europeană 1,5 milioane de euro trebuia să contribuie cu 165.000 de euro. A mers din bancă în bancă, pentru a obține un credit. „Băncile își fac reclamă că acordă cofinanțare, dar apoi vin cu niște condiții aproape imposibil de îndeplinit. Mi s-a spus de către acel funcționar al băncii că este afacere falimentară din start”, a declarat Alina Nan pentru TVR1. Pentru a putea obține creditul a trebuit să își pună gaj locuința personală, dar și pe cea a părinților. A avut de respectat termene stricte, care de multe ori au pus-o în situații limită.

Opt luni a durat de la depunerea proiectului până la aprobare și accesarea banilor europeni. Apoi a început construcția fermei în comuna Cilibia, de lângă Buzău. A ridicat silozuri pentru nutrețuri, trei hale cu o capacitate de 60.000 de mii de capete, instalații pentru încălzire, iluminare, hrănire. Totul este complet automatizat. În plină pandemie a vândut primii pui crescuți de la vârsta de o zi. Alina Nan e mândră de ceea ce a realizat, însă profiturile mai au de așteptat.

„Avizul de la mediu durează aproximativ șase luni, iar noi trebuia să ne mișcăm în trei luni de la aprobarea proiectului până la semnarea contractului. Altfel riscam să pierdem fondurile europene”, a mai precizat buzoianca.

Cu toate acestea, buzoianca nu se dă bătută! A reușit împreună cu alți crescători de pui să facă o cooperativă, astfel încât să aibă mai multă putere de negociere a prețurilor. Și au depus un proiect pentru construirea unui abator. Cu un lanț integrat de la incubator și până la sacrificare, fermierii din cooperativă au mai multă libertate și pot obține venituri mai mari și se pot dezvolta mai rapid. Alina Nan speră că acest lucru îi va permite să își creeze propria marcă de pui de fermă, așa cum a visat dintotdeauna. „Piața ne împiedică să ne dezvoltăm, pentru că abatoarele și retailerii sunt, de fapt, cei care beneficiază de pe urma fermelor de creștere și sunt cei care câștigă cei mai mulți bani”, mai spune aceasta.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker