Educație

Cine este hasdeianul care a venit la absolvire cu „bilet de voie”

Pavel Cristian Ioniță este unul dintre absolvenții promoției 2022 care va duce spiritul Colegiul Național„ B. P. Hasdeu și în afara granițelor țării.   Directoarea Colegiului „B.P. Hasdeu”, Virginia Tănăsescu Mândruță, i-a înmânat la festivitatea de absolvire, de vineri, 27 mai, diploma de excelență pentru reușitele sale la olimpiadele școlare, anul acesta fiind selectat în lotul național pentru Olimpiada Internațională de Chimie. Este absolvent, promoția 2022, al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, profil Biochimie, cu 9,91, a treia medie  pe unitatea de învățământ.

Pentru a putea participa  la festivitatea de absolvire a celor 12 clase alături de colegii săi  de la a XII-a F și de diriginta Alina Dinu, a reușit să obțină permisiunea să plece temporar de la lot.

Chimia este pasiunea pe care a descoperit-o prin clasa a VIII-a și, de atunci, în fiecare an a avut rezultate remarcabile la olimpiadele de Chimie.  Anul acesta s-a calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Chimie, unde este convocat în prezent. 

Dacă pentru colegii săi emoțiile legate de examenele de Bacalaureat de abia încep, el a trecut și de acest examen, deoarece  a susținut și a trecut  cu brio Bac-ul olimpicilor, dar și pe cel american, în limba engleză. 

Cristian Ioniță a acceptat  să împărtășească pentru OPINIA din experiența sa și din planurile sale de viitor, pentru a-i ajuta pe cei care intenționează să urmeze o carieră științifică, un drum pe care și el l-a ales.

 

Cum ai ajuns la rezultatul acesta, la lotul național pentru Olimpiada Internațională de Chimie?

Pentru a ajunge în lotul lărgit a trebuit să dau o probă de baraj de cinci ore, după Olimpiada Națională propriu-zisă; pentru ca să obțin un rezultat bun la baraj a trebuit să cunosc foarte bine anumite ramuri ale Chimiei și anume Chimie Anorganică, Organică, Structurală, Termodinamică, Cinetică, Biochimie, Analitică etc.

Cum este atmosfera la lot? Cum te simți acolo, în lot?  Tu ai mai avut experiențe de genul acesta…

Așa este. Atmosfera este una foarte plăcută. E multă prietenie. Ne cunoaștem între noi. E o atmosferă foarte frumoasă și pozitivă.

Selecția în lot este un pas important pentru facultatea pe care vrei să o urmezi…

Este o experiență extrem de interesantă și cred că oricine este interesat de un anumit domeniu, nu neapărat de chimie, ar fi bine să treacă printr-o astfel de experiență, să întâlnească persoane care îi împărtășesc pasiunea, și, pur și simplu, să se imerseze în domeniul de interes.

Ce facultate vrei să urmezi?

Am fost acceptat la Oxford și am primit și bursă, dar mai avantajos financiar este să merg  la o universitate din Groningen, din Olanda. În principiu, acolo vreau să merg.

Tu ai avut mai  multe opțiuni, de fapt. Ai putut alege din mai multe universități din afara țării.

Am avut și în Olanda, în Țările de Jos, o opțiune, la Universitatea Eindhoven, și în Marea Britanie, mai am încă două opțiuni, însă am ales Țările de Jos, pentru că îmi oferă liberate financiară și au programe de cercetare  foarte bune acolo. Eu am obținut admitere pe un program de chimie combinată cu inginerie chimică și m-ar interesa să obțin o viziune de ansamblu asupra ambelor lumi: una mai matematică, una mai pură, în ceea ce privește studiul naturii.

Vrei să urmezi o carieră în domeniul Chimiei sau  în alte domenii conexe?

Va fi o carieră științifică și m-ar interesa cercetarea. Nu sunt sigur dacă voi rămâne 100% fidel chimiei, dar mă interesează și fizica foarte mult. În ceea ce privește chimia lucrurile au mers mai ușor și am asimilat cunoștințele mai bine. E un domeniu fascinant. Chimia a fost pasiune din clasa a VIII-a. Cred că dacă aș acorda suficient interes și altor domenii aș  descoperi alte nestemate ale științei peste care nu am avut timp suficient să mă uit, să le examinez cu mai mare băgare de seamă. Prima mea dragoste, să spun așa, a fost însă Chimia.

 Ai integrat toate materiile în planul tău de pregătire?

Oarecum. Mie mi-a plăcut Anatomia foarte mult din materia Biologie. Mi s-a părut o disciplină foarte nobilă și a fost fascinant să înțelegi mecanismul prin care funcționează procesele fiziologice, însă nu cred că mi s-ar potrivi o carieră medicală, care implică o investiție emoțională foarte, foarte, mare și  sincer să fiu  rigurozitatea științei îmi place poate un pic mai mult.

Tu ai luat deja Bacalaureatul!

Am avut Bacalaureatul Olimpicilor, dar l-am avut și pe cel american. Am avut mai multe examene. Nu prea putem să le comparăm. E  ca și cum am compara merele cu perele, deoarece au încercat să examineze tipuri de cunoștințe diferite. Bacalaureatul american este un pic mai amplu, în sensul că încearcă să testeze memoria de scurtă durată, capacitatea de înțelegere a unui text, precum și  niște aptitudini matematice, care față de cele din Bacalaureatul românesc sunt elementare, mult mai simple. Ar fi destul de greu să le comparăm. Sunt diferite Încearcă să testeze aptitudini diferite. Însă, da, una peste alta, cel american, ca dificultate, mi s-a părut mai simplu.

Ai dat Bacalaureatul în limba engleză…

Cel american a fost în limba engleză. N-am știut de la bun început că îl voi da. Decizia de a depune dosarul și în Satele Unite a venit undeva în iulie, și a trebuit să pregătesc totul rapid. Auzisem de acest examen, dar nu m-am gândit niciodată să-l susțin deoarece pentru mine să depun dosarul în SUA nu a fost neapărat o opțiune, dar, apoi, am încercat. Toate resursele pe care le-am consumat până acum din punct de vedere academic au fost în limba engleză, unele în română și în alte limbi germanice, dar, în principiu, engleza și româna au fost de bază ca să asimilez cunoștințele.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker