Cultură

Povestea Festivalului „Buzăul lui Marghiloman” spusă de creatorul lui, regizorul Mircea Anghel

Regizorul buzoian Mircea Anghel construiește o poveste frumoasă care se numește „Buzăul lui Marghiloman”. Nu o face singur, bineînțeles, în această poveste aflându-se Primăria Buzău, prin viceprimarul Oana Matache, și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, prin directorul Florina Potîrniche.

Mircea Anghel este însă directorul artistic al acestui festivalul care cinstește memoria ilustrului om politic Alexandru Marghiloman și care pune Buzăul pe harta culturală a României, valorificând cultural și educațional Vila Albatros – Conacul Marghiloman și grădina sa. Locul plin de legende va fi evidențiat la maxim în această vară, în cea de-a doua ediție a festivalului unic în România, un festival creat pentru toți cei care iubesc arta și cultura, cărora li se adresează invitația de a se bucura și de a sărbători timp de patru zile, în perioada 14-17 iulie, alături de organizatori.

„Regizorul asta face. Construiește povești”, ne spune Mircea Anghel, care a venit acasă de doi ani, după ce, în 2019 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, la  regie teatru. Cel care l-a convins să facă acest pas a fost chiar primarul Constantin Toma, care dintotdeauna a dorit să adune în jurul său o echipă de tineri cu care să schimbe fața orașului și să construiască „Buzul – oraș deschis”, Buzăul – oraș magnet”. Și a pornit în acest demers cu recuperarea valorilor Buzăului, și punând pe primul loc educația și cultura. „Domnul primar m-a convins să vin acasă. Este meritul domniei-sale. Cu o zi înainte de ziua mea, în urmă cu doi ani, m-a sunat și m-a chemat la o discuție. M-a chemat să fiu alături de dânsul și, de atunci, împreună cu Oana Matache și cu Florina Potârniche, suntem o echipă, și au început să se întâmple lucruri frumoase și de valoare, pentru că noi ne-am propus acest lucru”, mărturisește regizorul Mircea Anghel. În cei doi ani de când s-a întors acasă, a reușit să coaguleze în proiecte tineri buzoieni, foarte valoroși la rândul lor în domeniul artistic, pe care îi ajută să își valorifice potențialul creator. Unii dintre ei sunt invitați să participe la cea de-a doua ediție a Festivalului „Buzăul lui Marghiloman”. Am remarcat prezența în festivalul din acest an a celor două buzoience foarte valoroase în domeniul interpretativ în peisajul muzical românesc,  Dora Gaitanovici și Bianca Mihai, care au făcut parte și din proiectul „Arată Artă” al regizorului Mircea Anghel. „Ziua mea este pe 15 iulie, ziua în care  va cânta la festival Dora Gaitanovici, la fel și Bianca Mihai va cânta pe 15; este vorba despre echipa mea, este «familia mea», sunt copiii pe care îi iubesc foarte mult”, mărturisește Mircea Anghel.

 De ce și-a mutat  „Arată Artă” repetițiile în Capitală

De altfel, regizorul buzoian ne povestește că este tot timpul în contact cu echipa sa de la „Arată artă” cu care, mai nou, realizează întâlnirile în Capitală, întrucât cei mai mulți sunt acolo la studii. „Acum fac întâlnirile cu ei la București, pentru că sunt cu toții acolo. Dora este acolo, Codruț este acolo, Ștefi este acolo, Dani o să fie în curând și el acolo, pentru că tocmai a luat Bacalaureatul cu 9,05, iar Irina a luat Bacalaureatul cu 9,65”, spune Mircea Anghel. Este vorba bineînțeles despre echipa artistică reprezentată de Dora Gaitanovici, Codruț Bulfan, Bianca Mihai, Andrei Dragu Dan, Dani Bușoi, Andrei Cojanu și Irina Zota, echipa pe care Mircea Anghel a descoperit-o la „Arată Artă” și cu care a realizat multe spectacole în ultimii ani.

Mircea Anghel îi învață pe colegii săi mai mici să fie inovativi, să fie creativi, să se descopere, să facă bine ceea ce le place, așa cum a făcut și face în continuare și el. Mărturie stă chiar evoluția sa profesională. El a absolvit Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău și a dorit să se facă actor; după două încercări care nu au avut succes a realizat că, de fapt, îi place mult mai mult și i se potrivește mai bine postura de „dirijor” într-un spectacol, adică el să fie omul care pune pe picioare spectacolul de la un capăt la altul.

Drept pentru care, Mircea Anghel ne relatează cum a ajuns regizor:  „Am încercat la actorie, câțiva ani nu am intrat, până într-o zi când mi-am dat seama că, de fapt, încă din liceu îmi plăcea  foarte mult zona aceasta  să gândesc povești și  cu oamenii de lângă mine să dau naștere acestor povești. Regizorul este «dirijorul» unui spectacol. Dirijorul nu poate realiza spectacolul dacă orchestra lui nu este acordată, serioasă și implicată. Eu voi reuși să fiu regizor bun doar dacă am o echipă foarte bună în spate și fiecare om în parte își face treaba. Altfel nu se poate. Eu merg în zona în care pot să împletesc ficțiunea cu emoția, în zona creativă. Astfel am făcut regie de teatru la UNATC și am absolvit înainte de Covid, în 2019. Sunt venit la Buzău de doi ani de zile și mă ocup de partea aceasta culturală încercând să îmi răspund la toate întrebările «De ce?». Am făcut și teatru la Teatrul „George Ciprian” și am mai  făcut mai multe proiecte de teatru independent, în București. Sunt creatorul concursului de talente pentru liceeni «Arată Artă», care a fost pus în pauză în perioada de pandemie, dar pe care îl pregătesc acum pentru «ediția doi punct și de la capăt», pentru că ediția a II-a a noastră s-a întrerupt. O să-l ducem la alt nivel. Am făcut și  «Live nights», cu ei, aici (n.r., la Vila Albatros), o serie de 13-14 emisiuni live, cu diferiți invitați, cu trupa care cânta, și care în fiecare săptămână muncea foarte mult. Îmi place munca; îmi place ca procesul să fie făcut corect. Niciodată nu mi-a plăcut să fiu la fel. Încerc să sparg clișee și să mă gândesc ce ar interesa pe ceilalți, să mă gândesc ce mă interesează și e relevant pentru mine, ca să văd dacă ar putea să intereseze și să fie relevant și pentru ceilalți; asta a spus-o și un mare regizor român, Radu Penciulescu, și citindu-i gândurile pe care le-a avut despre teatru mi-am însușit acest lucru. Este important să simt eu. Dacă eu simt, vor fi simți și cei din față”.

 Festival născut într-o pauză a proiectului „Live nights”

„Într-una dintre pauzele activităților în proiectul «Live nights» s-a născut și Festivalul «Buzăul lui Marghiloman». Era într-o seară de februarie într-o pauză de repetiții la «Live nights». La Vila Albatros erau 18-20 de adolescenți; unii repetau la teatru, unii repetau la muzică, alții repetau dacă aveau momente de dans, iar eu am ieșit pe balcon și mi-am zis că din energia lor  trebuie să se întâmple ceva ca acest spațiu să fie viu, eu găsind aici o vilă lipsită de viață culturală. Și m-am gândit la niște seri culturale, pentru că aveam niște modele din Italia; mama mea este în Italia de 18 ani și văzusem niște festivaluri foarte drăguțe în parcuri, în zone de felul acesta; mai fusesem și la «summer-uri» și mi-am zis că și Buzăul poate să aibă această energie și această vibrație. Anul trecut, având în vedere că era pandemie, a fost un pariu în care am vrut să avem filme de artă cu regizori cu actori cu povești, cu lucruri magice care s-au întâmplat în producția lor;  am dorit ca acești tineri să întâlnească niște artiști pe care ei îi iubesc. Așa erau zilele de joi «Arată artă și prietenii»; am vrut și teatru de improvizație, pentru că era un concept nou pentru oraș și pentru că știam  că dacă este făcut bine, se va râde ;  în  plus ne-am dorit trupele de rock alternativ pe care le aveam în fiecare sâmbătă. La festival am vrut să avem și echipa care muncise aici, în Vila Albatros, opt luni de zile. Așa că anul acesta am schimbat conceptul festivalului; m-am dus pe ce am simțit că ar putea să fie relevant și de impact. Vor fi patru zile puternice cu aceste trupe, cu zone de food, cu momente spectaculare pe lângă; sunt patru zile în care poți să vii să te bucuri și apoi să zici am nevoie de două zile să mă odihnesc”, povestește Mircea Anghel începuturile festivalului „Buzăul lui Marghiloman” și evoluția lui către ceea ce se va întâmpla din punct de vedere cultural  în zilele următoare la Buzău.

Pentru ca totul să fie nou și să surprindă buzoienii în mod plăcut, regizorul lucrează la acest concept nou de la începutul anului. „La «Buzăul lui Marghiloman» se lucrează din luna ianuarie, la propriu, pornind de la discuțiile cu trupele, conceptul artistic, gândit conceptul artistic, gândit și implementat conceptul grafic, care este diferit față de cel de anul trecut. Anul acesta ne bucurăm de Buzăul lui Marghiloman cu acest lineup impresionant, accesul fiind gratuit”, explică regizorul.

În calitate de director artistic, Mircea Anghel și-a stabilit și obiective în legătură cu acest festival unic în țară. „Targetul meu ca director artistic este să pot să scot din casă oameni între 16 și 32 de ani. De ce? Pentru că aceștia sunt oamenii care ascultă cumva trupele pe care le avem în spate și care consumă astfel de muzică. Există și publicul 32-45, un public elitist, care merge la festivaluri și pe care vreau, de asemenea, să îl aducem aproape de noi, pentru că festivalul  va arăta așa cum își doresc ei, mai ales că accesul este gratuit în acest superb parc. Evident, festivalul are deschidere pentru toată lumea. Rezultatele o să le contorizăm prin două instrumente: numărul de oameni care va veni efectiv la spectacolele noastre și reacția pe care o să o avem pe rețelele de socializare”.

Festivalul  va aduce vara aceasta  la Buzău, ne spune regizorul  Mircea Anghel,  interpreți și trupe îndrăgite precum: „Vița de vie”, „Grimus, Robin and the Backstabbers”, Dora Gaitanovici, Jurjak, Bogdan Simion, Raluka& Balkanic”, „Dl Goe”, Ana Coman, Bianca Mihai,  „Rockabella, „The Krypotinite Sparks, „Toulouse Lautrec”, Paulina. Conceptul festivalului este unul schimbat anul acesta față de prima ediție în sensul că se va adăuga concertelor de muzică și o zonă de food. Specialitățile gastronomice și culinare se vor afla în vizorul organizatorilor. O veste bună vine pentru fanii interpreților sau trupelor care  vor avea ocazia să îi urmărească și înainte de spectacol, având acces vizual la zona de pregătire pentru spectacol și la probele de sunet ale artiștilor.

Festivalul cu istorie în memoria orașului

„Aș vrea să subliniez că și evenimentele acestea culturale fac istoria unui oraș. Nu se poate un oraș fără evenimente culturale care să poată să lase ceva în urma sa. O comunitate va putea să crească atâta vreme cât va avea o lume culturală puternică; și lumea culturală să fie într-adevăr culturală, adică să răspundă la întrebările de ce fac?, ce fac?, să aibă scop, să aibă adresabilitate și să poată să modifice în tine lucruri. Spre exemplu, la Festivalul <Buzăul lui Marghiloman> sunt absolut convins că nu veți vedea pahare aruncate pe jos, că nu veți vedea gunoaie aruncate pe jos, pentru că știu că oamenii  care vin, vin cu sufletul deschis și înțeleg că doar așa putem lăsa o imagine frumoasă în urma noastră”, mai spune Anghel.

Și „Arată artă” cu un nou concept

După ce „Buzăul lui Marghiloman” este realizat după un nu concept, este rândul proiectului „Arată artă” să sufere modificări. El, spune Mircea Anghel, va apărea într-o variantă mult îmbunătățită. „Pregătim acum – la asta lucrez de ceva timp -, după <Buzăul lui Marghiloman> un <Arată Artă> total diferit de ce a cunoscut Buzăul. În toamnă, sper să facem această ediție, care este total diferită, deși structura este aceeași; dar este total diferit ce se va întâmpla acolo. În plus, voi continua cu celelalte evenimente. La unele sunt implicat total, cum este <Buzăul lui Marghiloman>, pe altele doar le consiliez și încerc să particip cu ceea ce mă pricep eu”, spune regizorul buzoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker