Porți deschise pentru producătorii autohtoni la sediul Direcției Agricole Buzău
Direcția Județeană pentru Agricultură Buzău organizează joi, 10 octombrie, în intervalul orar 11,00 – 14,00, “Ziua porților deschise”, o manifestare ce va avea loc la sediul instituției din str. Victoriei nr. 1, Buzău.
Evenimentul este organizat cu ocazia “Zilei produselor agroalimentare românești” marcată, începând cu anul 2017, la data de 10 octombrie. “Este o zi dedicată prin excelență promovării produselor agroalimentare românești și producătorului român, menținător al obiceiurilor locale, al portului popular și al deprinderilor păstrate din vechime, consacrate prin tradiție”, spune directorul Direcției Județene pentru Agricultură Buzău, Cosmin Florea, care menționează că toate evenimentele care vor fi organizate cu această ocazie “reprezintă mijlocirea întâlnirii dintre producător și consumator în scopul promovării produselor românești și a încurajării consumului de produse agroalimentare și tradiționale”. Având în vedere aceste aspect, la Buzău, sunt invitați să participe producători locali, care vor avea ocazia să își prezinte produsele deținătoare de atestate de produs tradițional emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Specialiștii din cadrul Direcției Agricole Buzău anunță o participare numeroasă a producătorilor buzoieni. ,,Și-au anunțat participarea, până în prezent, S.C. Prodcom Panif SRL, Rox Ana Com SRL, Măcelăria Veche SRL, La Bunica Gina SRL, Casa Râmniceană, SC Produse Tradiționale Gabioti, SC Ruspan SRL, Meridian Agroind SRL, Comsoradi SRL”, transmite Carmen Bornaz, din cadrul Direcției Agricole Buzău.
Pe de altă parte, evenimentul constituie un bun prilej pentru reprezentanții Direcției Agricole Buzău să ofere participanților informații și material documentar prin care să cunoască mai bine activitatea iunstituției, și care să le vină în ajutor pentru accesarea diverselor programe derulate prin ministerul de resort sau la nivelul Uniunii Europene. “Acest eveniment oferă posibilitatea persoanelor interesate să cunoască modul de funcționare a Direcției pentru Agricultură Buzău, participanții putând obține cele mai interesante informații și materiale documentare referitoare la susținerea și dezvoltarea agriculturii, informații puse la dispoziție de specialiștii instituției”, precizează directorul Direcției Agricole Buzău.
Ziua națională a produselor agroalimentare românești a fost instituită în anul 2017, prin Legea 168 /2017. Potrivit acesteia, Ziua națională a produselor agroalimentare românești poate fi organizată de către autoritățile publice centrale și locale și de celelalte instituții ale statului, de către societatea civilă și de către persoane fizice și juridice. Se pot organiza programe și manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau științific, consacrate promovării produselor agroalimentare românești și câștigării încrederii consumatorului. În vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor mai sus menționate, autoritățile administrației centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri prin bugetele proprii, în limita alocațiilor bugetare aprobate.
Același act normativ mai menționează că, ,,prin produs agroalimentar românesc se înțelege produsul obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României”.