Politic

PNL și PSD nu s-au înțeles încă pe comasarea alegerilor. Discuțiile se reiau duminică

Liderii PSD și PNL nu au luat încă o decizie privind comasarea alegerilor, după peste două ore de discuții vineri în Coaliție. Negocierile se vor relua duminică, au precizat pentru HotNews.ro surse politice.

Potrivit surselor citate, social-democrații vor în continuare un calendar complet pentru toate cele patru tipuri de scrutine electorale și candidaturi comune PSD-PNL. De menționat ar fi că social-democrații nu au mai presat pentru susținerea unui candidat comun la prezidențiale.

De partea cealaltă, liberalii și-au menținut poziția și exclud candidaturi comune; ei cer o înțelegere doar pe comasarea localelor cu europarlamentarele și o discuție după 9 iunie pe celelalte runde de alegeri.

Reamintim că liderii Coaliției discută de mai bine de o lună posibilitatea comasării alegerilor electorale. Discuțiile au avansat până la împărțirea candidaturilor la nivelul primăriilor reședință de județ. În urmă cu o săptămână, PSD a venit cu o nouă solicitare prin care condiționa înțelegerea comasării alaegerilor locale cu europarlamentare: susținerea liberalilor pentru Marcel Ciolacu candidat la prezidențiale.

În acest context, liberalii au decis în Biroul Politic să strângă rândurile și să intre în campania electorală pentru toate cele patru rânduri de alegeri fără nicio înțelegere cu PSD. În acest sens, liberalii au anulat ședința Consiliului Național al PNL care fusese programată pentru duminică (pentru a valida calendarul alegerilor comasate).

Neoficial, liberalii cred că nu mai există prea multe șanse de a se ajunge la o înțelegere și invocă schimbarea de poziție și atitudine a partenerilor de guvernare care i-a luat prin surprindere. „Marcel Ciolacu a propus în Coaliție acest scenariu al comasării alegerilor locale cu europarlamentare, noi aveam analize pe comasarea localelor cu parlamentarele. Au plusat cu această propunere, iar noi am acceptat ca apoi, când discuțiile erau aproape de final, să schimbe condițiile și să ceară calendar complet pentru toate cele patru tipuri de alegeri și susținerea prezidențiabilului PSD. În acest context noi am luat decizia de strânge rândurile pentru cele patru tipuri de alegeri și este exclus să acceptăm condițiile PSD”, susține un lider PNL citat de HotNews.ro.

De partea cealaltă, social-democrații își mențin poziția de forță și nu vor să cedeze în fața liberalilor. De altfel, un lider PSD a explicat pentru HotNews.ro că partidul nu poate accepta să susțină un candidat al PNL la prezidențiale, pentru că liberalii nu au ce să ofere la schimb. „Am premier pentru că am majoritate în Parlament, am președinția Camerei, primar general este ori Firea, ori Nicușor, nicidecum PNL, comisarul europen îl numește premierul, adică Ciolacu. Nu am niciun interes să cresc PNL, scopul meu este să-l țin la 15 la sută, e suficient să guvernăm împreună”, spune liderul PSD.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker