Politic

PLUS: „Buzău, un județ unde timpul stă pe loc!”

Județul nostru beneficiază de un potențial economic și turistic care poate fi exploatat în beneficiul locuitorilor săi, dar care, printr-un management prost, nu a putut fi valorificat. Politica ultimilor ani ne-a afectat economic și, implicit, demografic. Conform Institutului Național de Statistică, locurile de muncă au scăzut în nouă ani cu 13% (2008 – 178.600 vs, 2017 – 158.100), iar rata șomajului în creștere cu 3% în același interval de timp.

Dată fiind situația de mai sus, credem că autoritățile locale ar trebui să se concentreze pe bunăstarea cetățenilor, pe creșterea nivelului de trai al acestora prin măsuri multiple, axate pe două domenii principale:

  1. Sprijinirea turismului
  2. Sprijinirea antreprenorilor și încurajarea investițiilor

Turismul este, oriunde în lume, o metodă oarecum facilă de infuzie de capital. Zicem oarecum facilă, pentru că așa pare, deși implică o muncă susținută de promovare și dezvoltare a zonelor turistice, o strategie de poziționare și implementare și de protejare a obiective turistice. Ca orice oportunitate, aduce și provocări. Buzăul este însă binecuvântat cu un potențial turistic uriaș, iar proiectele, în viziunea noastră, ar trebui sa fie construite dedicat pe zone sau teritorii coerente, aplicat pe fiecare „poveste” turistică în parte. În zona Vulcanilor Noroioși, de departe cea mai cunoscută zonă turistică din Județul Buzău, arie protejată de interes națio­nal, nu s-au făcut investiții de zeci de ani, în afara micilor inițiative venite din sfera privată și civilă. Beneficiem de atenția unor ONG-uri, care se zbat pentru a conserva și a dezvolta zona. Geoparcul Ținutul Buzăului, prin eforturile susținute ale Asociației Ți­nutul Buzăului, ar putea deveni Geoparc UNESCO în 2021. Dar zona Vulcanilor nu a fost ajutată nici prin proiecte, nici prin stimularea localnicilor pentru a se implica. Am putea face grupuri de lucru pe fiecare zonă turistică în parte prin parteneriat civic-antreprenoriat-administrație-academic, pentru a construi branduri turistice putenice în zonele de interes. Prin garanturi mici (5.000-10.000 euro/an) am putea susține aceste grupuri de lucru și am putea coordona strategii pentru a corela aceste branduri turistice conceptual, dar și prin lucrări de ­infras­tructură.

Antreprenoriatul trebuie încurajat pentru a investi în județul Buzău. Sunt multe modalități de a atrage firme cu potențial financiar, avem nenumărate exemple de administrații care au reușit. Este și o mare oportunitate de a încuraja micii producători și artizani să se integreze în lumea economică. În momentul de față există astfel de inițiative chiar și în Județul Buzău (proiectul Meșteri21 al Asociației Ți­nutul Buzăului sau inițiativa Zestrei Bisocene), dar din nou susținute de ONG-uri și de mici granturi oferite de mediul privat. Astfel de inițiative trebuie generalizate și au nevoie de susținerea mediului administrativ, mai ales prin debirocratizare și politici fiscale favorabile micului producător. Viziunea PLUS este de a încuraja investitorii și antreprenorii axați pe producție, apoi încurajarea folosirii și consumului de produse locale (aici poate contribui si turismul foarte mult). Toate domeniile economice care ar putea contribui la creșterea nivelului de trai sunt în scădere privind numărul de angajați. Industria scade de la 40.200 la 39.100 angajați, construcțiile scad de la 8.200 la 7.100 angajați. Industria hotelieră e în creștere de la 1.900 la 2.00 angajați, conform datelor INS 2008 vs. 2017). Cifrele ne indică potențialul și trendul.

Pentru a încuraja investițiile în zonă, pentru a putea deveni o forță economică și un județ de referință, trebuie gândit un proiect macro, dar care să integreze proiecte aplicate pe fiecare zonă de interes. Trebuie să centralizăm conceptual și apoi să sprijinim inițiativele locale, inclusiv cu proiectele de infrastructură care sunt deja vitale. Avem nevoie de specialiști care să ne ofere experiența profesională, pe care să-i implicăm în strategia comună de dezvoltare.

Buzăul trebuie să ajungă în 2020!

Text asumat de PLUS Buzău

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker