marți, 26 mai 2020

Plite, aragaze, cuptoare electrice care economisesc timp și energie

Nevoia de a găti hrana, respectiv mâncarea, este fundamentală pentru oameni, însă ei doresc să aibă și un consum de energie redus la astfel de produse – plite, aragaze sau cuptoare electrice. În ultimii ani au apărut o mare varietate de dispozitive concepute special pentru a fi mult mai eficiente, care economisesc timp și energie.

Specialiștii spun că există câteva reguli prin care se poate economisi energie:

 • Dacă se gătește într-o oală fără capac, atunci este posibil să crească consumul de energie. Indicat este să se pună un capac pe oala în care se fierbe mâncarea.
 • Pentru a se economisi energie, este necesar ca suprafața aragazului și partea inferioară a tigăii să fie curate și drepte.
 • Este important ca plita să fie perfect plană, astfel ea va încălzi tigaia și nu aerul.
 • Când diametrul arzătorului este mai mare decât partea inferioară de la tigaie, se consumă mai multă energie, aragazul folosește energie pentru a încălzi bucătăria și nu doar mâncarea.
 • Dacă se dorește obținerea de economie la energie, trebuie să se folosească la aragazul electric, tigăi care au partea inferioară egală sau mai mare decât diametrul arzătorului. Dacă se folosește un ibric (sau un ceainic) care are fundul cu diametru mai mic decât arzătorul, atunci se pierde energie.
 • S-a ajuns la concluzia că atunci când se folosește un vas care nu se potrivește cu dimensiunea plitei, se poate pierde aproximativ 5-10% din energie.

Vrei să economisești mai multă energie în casă? Specialiștii recomandă să aplici câteva tertipuri, dacă ai cuptor. Asta înseamnă să cumperi un cuptor care este mai eficient din acest punct de vedere, al consumului de energie. Foarte important este ca în cuptor, căldura să fie distribuită uniform peste tot, mai ales dacă se gătește la niveluri diferite, în același timp. În acest fel, se economisește energie la cuptorul electric. Specialiștii consideră că prin setarea implicită a căldurii superioare sau inferioare se consumă mai mult, pentru că temperatura necesară este cu 20-30 grade mai mare, decât atunci când se încălzește uniform.

Dacă se alege un cuptor modern, nu mai este necesară încălzirea prealabilă a acestuia, înainte de a pune tava cu mâncare. La cuptoarele moderne se atinge rapid temperatura dorită, aleasă pentru gătit. În acest fel, se poate face economie la energie.

În cazul în care se face o prăjitură, sau un cozonac, este indicat să se preîncălzească cuptorul, pentru a fi sigur că aluatul crește așa cum trebuie, încă de la început.

În cazul în care vrei să prăjești pâinea, este indicat să folosești accesorii (precum este toasterul) pentru a face economie la energie. S-a constatat că astfel se reduce consumul de energie și cu 70%. De asemenea, dacă se utilizează cuptorul cu microunde, pentru a încălzi diferite preparate culinare, poți economisi energie.

În cazul cuptorului, sunt necesare câteva minute la final pentru a se răci, deși el este închis. El este un dispozitiv util în bucătărie pentru a găti multe preparate culinare gustoase. Are dezavantajul că face multă căldură în casă, ceea ce deranjează în sezonul cald; iarna, asta devine un avantaj.

Sfaturi utile pentru cei pasionați de bucătărie, care folosesc aragazul la gătit:

 • Cu un aragaz lent, cu ajutorul căruia se gătește la foc mic, chiar și bucătarii începători pot dovedi că mâncarea lor va avea un gust excelent.
 • Folosind un aragaz în bucătărie, nu mai faci căldură mare în casă, ca atunci când gătești la cuptor, deci este util mai ales în anotimpul cald.
 • Un aragaz lent economisește bani, pentru că folosește mai puțină energie comparativ cu plita sau cuptorul.
 • S-a constatat că mâncarea gătită încet, are gust mai bun, chiar dacă este servită și a doua zi.
 • Carnea tăiată în bucățele mai mici și gătită la un aragaz lent, devine mai suculentă în preparatele culinare.

Nu ar fi rău să răsfoiești ghid de aragaze, plite și cuptoare electrice: https://www.aragazelectric.com. Vei vedea că sunt prezentate sfaturi despre aceste produse, teste, evaluări, comentarii ale clienților, care au achiziționat diferite produse și au spus despre avantajele, beneficiile și minusurile acestora. Este explicat foarte clar:

 • Modul de instalare și de funcționare al unor cuptoare, aragaze electrice și plite incorporabile
 • Care este diferența dintre diferite produse de marcă
 • Care sunt cele mai bune produse din punct de vedere preț-calitate, al avantajului că asigură economie de timp și energie
 • Care sunt cele mai ieftine plite, cuptoare electrice incorporabile și ce avantaje au
 • Ce beneficii oferă aragazele mixte, care au cuptor și plită și multe altele
 • Care este TOP 5 la aragaze, plite și cuptoare electrice incorporabile, pentru a ști care sunt cele mai apreciate produse de acest fel.

Pe site poți afla diferite lucruri interesante și despre plite fabricate în România care au caracteristici foarte bune: 4 zone de gătit, funcție de putere suplimentară, indicator de căldură reziduală, comenzi digitale, protecție copii, detectare automată a vaselor cu senzor, sistem de curățare ușoară, oprire automată, consum redus de energie.

loading...
error: Content is protected !!