Actualitate

Platoul Meledic, locul misterios care a făcut cu ochiul Casei Regale a României

OPINIA prezintă as­tăzi, în ediţiile print şi on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific turistic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Bu­zăului.

„VINO ÎN BUZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnalişti, regizori şi producători de televiziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâmpinarea turiştilor dornici de aventură şi care doresc să cunoscă frumuseţile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BU­ZĂU” îşi propune să ajute eficient turiştii din ţară şi de peste hotare să descopere obiectivele turistice din judeţul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conţinut complet cu privire la obiective, tradiţii sau locuri de cazare şi masă din zona Buzăului.

Într-un loc de poveste, în zona de munte a judeţului Buzău, se află un  platou misterios care atrage turişti din toate colţurile ţării. Dealurile din jurul platoului sunt  îmbrăcate în păduri şi păşuni, numai bune de admirat şi fotografiat. În  zonă circulă  poveşti legate de lacul din mij­locul platoului, despre care se spune că ar fi fără fund sau că acolo ar fi o comoară. Chiar dacă misterele lacului rămân încă neelucidate, un lucru este si­gur: mii de  turiştii din ţară şi din străinătate îşi fac anual drum prin zonă.

Zona este declarată  re­zervaţie naturală şi se află la o a­ltitudine de aproximativ 600 de metri. Platoul Meledic este atestat documentar din 5 fe­bruarie 1522, printr-o danie pe care o face domnitorul Radu de la Afumaţi pentru fraţii Neagu şi Radu Braga, pentru faptele lor de vitejie. Apoi la domnia ţării vine Vlad Vintilă Voievod, frate cu Radu de la Afumaţi, şi primeşte şi el o parte din moşia Meledicului.

În limba greacă, “me­ledic” înseamnă loc de popas, loc de odihnă. Peisajul zonei este un amestec de  culori şi forme na­turale, despre care bătrânii spun că a reuşit odinioară să-i vrăjească şi pe membrii Casei Regale a României. Se spune că Măgura Meledicului ar fi fost locul ales de Regina Maria pentru construirea unui castel, proiect ce a fost abandonat după moartea arhitectului care se ocupa de ridicarea clădirii.

Curiozitatea naturii este faptul că  aici se găsesc şase lacuri cu apă dulce, lacul cel mare cu o prafaţă de un hectar şi o adâncime de 7 metri, fenomen unic în România, dar şi în Europa.   „Lacul Mare” sau „Lacul fără Fund”, aşa cum este cunoscut de oamenii din zonă, are şi câteva legende. Cea mai cunoscută este legenda  butoaielor cu apă minerală. “Se spune că, la sfârşitul anilor 1800, un car plin cu butoaie cu apă minerală s-a prăbuşit în lac. Legenda spune că n-a fost vorba de un accident şi că în butoaie nu era nicidecum apă, ci o adevărată comoară. Bivolii s-au înecat şi cel care conducea căruţa a văzut cum butoaiele de apă minerală se duc la fund. După mintea lui, se aştepta ca ele să plutească, iar acest lucru l-a făcut să creadă că în butoaie nu se află apa minerală, ci altceva mai greu. Oamenii locului au vrut să vadă dacă în butoaiele  respective se află comori. Chiar au încercat să dea drumul la apa lacului, să-l sece şi să ia acele comori, dar şi n-au reuşit să dea drumul la apă, să sece tot lacul şi din această cauză i-a rămas denumirea de Lacul fără Fund”, spun batrânii satului.

În timpul verii, aici se face plajă şi se pescuieşte. Băile nu sunt indicate, spun sătenii, deoarece apa este extrem de rece la circa un metru distanţă de mal. Teoretic, adâncimea lui este de 7 de metri, însă localnicii spun că nu au dat niciodată de fund. Platoul este presărat de statui din lemn realizate de artişti din  judeţul Buzău în urmă cu mai mulţi ani. Începând cu anul 2001, pe platoul Meledic, în cadrul taberei de sculptură  “Metafore în lemn”,  au început să apară statui de toate formele şi toate mărimile.  “Echipele  care au  făcut aceste sculpturi sunt  din judeţul Buzău.   Trăgeau la sorţi buşteanul respectiv, din care trebuiau să facă scupltura;  nimeni nu venea cu ideeea şi în funcţie de lemnul respectiv, de esenţa lui,  ieşea  sculptura”, spune Cecilia Petrescu, ghid turistic. Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, această tradiţie a fost reluată, iar  în tabără găsim acum şi sculpturi noi .

Platoul Meledic este aşezat la aproximativ 50 de kilometri de Buzău, în  inima Subcarpaţilor de Curbură. Către localitatea Mânzăleşti se poate  ajunge din Buzău pe Drumul Judeţean 203 K.  În localitate există şi un  muzeu de artă po­pulară, dar şi munţii de sare, veşnic albi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker