Cultură

FOTO / Piesa „Omul cu mârțoaga” revine pe afișul Teatrului „George Ciprian”

Piesa „Omul cu mârțoaga” se joacă pe 10 iulie, ora 18.00, la Teatrul „George Ciprian”. Reprezentată pentru prima dată în 1927, la Teatrul Național din București, cu George Calboreanu în rolul principal (Chirică), această piesă a avut o viață spectacologică bogat încununată, atât pe scenele românești cât și pe cele europene. Eroul piesei este Chirică, licențiat în drept, dar ajuns la condiția modestă de arhivar, care face parte din seria rataților „cu inimă mare”.

Teatrul „George Ciprian” Buzău a luat fiinţă în 1995, din iniţiativa regizorului Paul Ioachim, care a devenit primul director al teatrului. „Omul cu mârţoaga” de George Ciprian, în regia lui Tudor Mărăscu, scenografia Puiu Antemir, s-a jucat la Buzău pentru prima dată în 1995, pe 5 aprilie, fiind spectacolul inaugural al  Teatrului „George Ciprian”.

Personajul, interpretat de Dan Tudor, este mistuit de pasiunea pentru cai care îl face să cumpere cea mai jalnică mârţoagă, un cal de curse Faraon – costeliv, prăbușit și, după părerea generală, fără nici o șansă de câștig. Această pasiune îl face să piardă, nu numai banii, dar și încrederea propriei soții, (Ana Ioana Macaria), care îl părăsește plecând cu un fost prieten ajuns milionar, Nichita (Marius Bodochi). În plus, mai pierde și încrederea tuturor celor de care, într-un fel sau altul, depind soarta sa: proprietarul casei în care locuiește cu chirie (Florin Dobre/Ionuț Gurgu), proprietarul calului (Gabriel Fătu) și inspectorul general (Orodel Olaru). Singurii oameni care îi rămân alături sunt: Varlam, cel mai devotat prieten (Adrian Păduraru) și Fira, servitoarea (Afrodita Androne). Din distribuție fac parte: Dan Tudor, Marius Bodochi, Ana Ioana Macaria, Adrian Păduraru, Afrodita Androne, Gabriel Fătu, Orodel Olaru, Ionuț Gurgu/Florin Dobre, Cosmin Cornici/Teodor Dincă, Luana Lute/Francesca Barbacariu, Ioana Budu/Iulia Neacșu, Marius Furtună/Vlad Vîlciu. Scenografia aparține Corinei Grămoșteanu, iar regia lui Dan Tudor.

Prețul unui bilet este de 35 lei/ adult și 20 lei elev/student.

Biletele se găsesc la Teatrul „George Ciprian”, la Agenţia de Bilete a teatrului sau online, AICI. Mai multe detalii pot fi obținute la numerele de telefon 0740.496.561 și 0760.553.761.

Articole similare