ActualitateCultură

Petru Hadârcă, primul director al teatrului cu actori de la Buzău și Chișinău

Municipalitatea dorește de ceva timp să înființeze la Buzău Teatrul de Artă, care va fi un teatru de repertoriu, spre deosebire de Teatrul „George Ciprian”, care este un teatru de proiecte.

Sâmbătă 7, mai, primarul Constantin Toma a dezvăluit numele directorului acestei noi instituții care va funcționa în orașul reședință de județ. Nominalizarea a fost făcută de edilul buzoian cu ocazia sesiunii de comunicări științifice programată în zilele de 7 și 8 mai, la Chișinău, și dedicată lui Alexandru Marghiloman, un artizan al Unirii Basarabiei cu România. Este vorba despre regizorul Petru Hadârcă, care, potrivit radiochisinau.md,  va deveni directorul unei trupe de teatru mixt, din care vor face parte actori ai Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și cei ai teatrului din Buzău.  Citând sursa menționată, primarul Constantin Toma a spus: „Iată că peste ani, – un pic forțat din partea mea -,  facem exact cum a fost ales Alexandru Ioan Cuza domnitor la Iași și la București, în 1859.  Noi, uite, l-am ales pe Petru Hadârcă.  Poate va fi un semn. Buzăul este alături de dumneavoastră oricând și cred că toată România”. Ceremonia oficială de numire a lui Petru Hadârcă, primul director al teatrului mixt va avea loc la 26 mai la Buzău.

Primul eveniment cultural în care Petru Hadârcă  a fost implicat în sensul reunirii  Teatrelor Românești din România și Republica Moldova a avut loc în 2014 și a constat  în spectacole  realizate de o parte și alta a Prutului.

Articole similare