Actualitate

Peste 500 de poştaşi buzoieni ar putea rămâne fără tichete de masă

Lucrătorii poştali buzoieni – 530 de salariaţi membri de sindicat, reprezentaţi de preşedintele filialei Ion Bogdan -, reclamă o stare de incertitudine vizavi de maniera în care sunt derulate negocierile pentru noul contract colectiv de muncă, în condiţiile în care de la conducere s-a scurs o informaţie potrivit căreia în noua proiecţie bugetară, rezervată anului 2024, la capitolul tichete de masă alocările sunt 0 (zero)! Şeful sindicaliştilor lucrători poştali de la Buzău, Ion Bogdan, spune că vechiul contract colectiv de muncă a încetat la 31 ianuarie, anul în curs, dar la acest moment nu poate prezenta salariaţilor afiliaţi o certitudine legată de finanţarea capitolului „tichete de masă”.

Anul trecut, fiecare lucrător poştal primea, pe lângă salariul de bază – un venit net de 2.079 de lei, 30 de lei pentru o zi lucrătoare cu titlul de tichete de masă, ceea ce însemna un plus la salariu de 600 de lei. Chiar dacă până la încheierea negocierilor pentru adoptarea noului contract colectiv de muncă ar mai fi cel puţin o lună – perioada legală pentru negociere este de 45 de zile de la încetarea celui vechi -, s-ar părea că ajutorul extrasalarial nu va mai fi ca înainte, proiecţia fiind pentru diminuarea valorilor anterioare.

Ion Bogdan spune că, la acest moment al negocierilor, intenţia conducerii pare să fie spre introducerea valorii tichetelor de masă în salariul lunar şi impozitarea ca atare. De reţinut, însă, veniturile încasate de lucrătorii comerciali sub forma tichetelor de masă beneficiau de un sistem de impozitare redus – un procent de 10 la sută. În condiţiile în care această valoare ar fi cumulată cu salariul de bază, cota de impozitare unitară ar fi, cu toate costurile fiscale, de 45 la sută! Pus în faţa unei asemenea situaţii, liderul sindical Ion Bogdan a adoptat o procedură favorabilă lucrătorilor poştali, în sensul că a reuşit să introducă tichetele de masă (şi) în contractele individuale, ceea ce ar putea constitui o manieră de abordare în continuarea negocierilor, pentru păstrarea tichetelor de masă pe modelul vechiului contract colectiv.

În opinia sindicalistului buzoian, strategia de negociere a celor care asigură serviciul de management al companiei este legată de aplicarea normelor vestitei ordonanţe de austeritate, promulgată la finele anului trecut de actualul Guvern, care limitează cheltuielile bugetare.

Pe de altă parte, conducerea companiei Poşta Română SA anunţă o investiţie de 16 milioane de lei în cel mai mare proiect de digitalizare la nivelul societăţii, proiect pentru care a fost demarată procedura de achiziţie. „Implementarea sistemului ERP va transforma radical modul în care Poșta Română își gestionează procesele interne, aducându-ne mult mai aproape de rezolvarea rapidă a nevoilor celor aproape 8 milioane de clienți care ne trec pragul. Acest sistem va reduce semnificativ timpul și efortul necesar pentru activitățile administrative, fiind un ajutor în plus pentru cei aproximativ 21.000 de salariați”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română.

Articole similare