Educație

Finanțări nerambursabile de 220.000 lei pentru proiecte prin Fondul Științescu Buzău

Fundația Comunitară Buzău lansează a treia ediție a Fondului Științescu Buzău, prin care oferă finanțări nerambursabile între 5.000 și 20.000 lei, precum și mentorat elevilor cu proiecte STEAM (stiințe, tehnologie, inginerie, artă digitală, matematică).

Grupuri de inițiativă și asociații non-profit din județul Buzău se pot înscrie cu proiecte din domeniul STEAM în competiția de proiecte și pot obține finanțări de până la 20.000 de lei, sau chiar mai mari dacă există oportunitatea de cofinanțare. Valoarea totală a fondurilor acordate prin Fondul Științescu Buzău ediția 3.0 pentru proiectele desfășurate în județul Buzău anul acesta este de 220.000 lei, iar acestea vor putea fi implementate în perioada aprilie-iulie. Reprezentanții Fundației Comunitare și-au propus ca anul acesta să finanțeze între 10 și 12 proiecte.

„Nava Științescu” este simbolul acestui program și a călătorit în 2022 și 2023 prin Buzău, Bisoca, Săpoca, Lopătari, Mărăcineni, Ținutul Buzăului și Râmnicu Sărat. În cele două ediții derulate în Buzău în 2022 și 2023, 14 proiecte STEAM din județ au fost câștigătoare, și au primit, în total, 276.310 lei finanțare pentru implementare. Proiectele au fost implementate în mediul rural și urban, de către ONG-uri și grupuri de inițiativă, având estimați aproximativ 6.000 de beneficiari direcți. În 2024, „nava Științescu” își continuă călătoria prin tot județul și cheamă oamenii cu inițiativă, tinerii, profesorii, specialiștii să-și contureze ideile, să le transforme în proiecte, să le înscrie în competiție în perioada 13 februarie-12 martie, și să obțină astfel șansa de a primi finanțare ca să transforme ideile în realitate.

„Fundația Comunitară Buzău încurajează înscrierea de proiecte creative, inovative și care să cultive pasiunea pentru educația STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte digitale și matematică). Proiectele înscrise trebuie să poată ajuta membrii comunității să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu entuziasm despre științe exacte și arte. Cu această ocazie, tinerii pot să descopere cum funcționează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne și cum se pot implica în proiecte care le oferă posibilitatea unei viziuni creative asupra viitorului”, transmit reprezentanții organizației.

Se pot înscrie cu proiecte organizații non-guvernamentale (inclusiv asociații studențești, asociații de părinți, asociații ale școlilor) și grupuri de inițiativă, grupuri non-formale alcătuite din minim trei membri (cel puțin un adult) care se unesc pentru un scop comun. Grupul de inițiativă poate fi format din elevi, liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, oameni cu diverse specializări – profesori, bibliotecari, educatori, programatori, matematicieni, fizicieni, ingineri, biologi, chimiști, muzeografi, restauratori, artiști vizuali, muzicieni, arhitecți, designeri, etnologi -, sau pur și simplu părinți care au idei despre cum pot face ca pasiunea lor pentru științe să fie transmisă mai departe tinerilor.

Științele și tehnologia joacă un rol important în economia viitorului, iar România poate folosi aceste oportunități dacă mai mulți tineri aleg să se orienteze spre aceste domenii. La o scară mai largă, va beneficia de program întregul sistem educațional din Buzău, prin diseminarea rezultatelor și promovarea avantajelor educației STEAM, prin crearea unor modele de proiecte replicabile și scalabile în așa fel încât acest program să devină un exemplu de bune practici.

Pentru înscriere, ONG-urile și grupurile de inițiativă trebuie să intre pe https://fundatiacomunitarabuzau.ro/fondul-stiintescu-buzau/fondul-stiintescu-buzau-3-0/, să citească Ghidul Aplicantului, apoi să completeze cele două formulare: Anexa 1 – Formularul de aplicare și Anexa 2 – Formularul de buget. Formularele se trimit apoi pe e-mail la [email protected]. Toate documentele completate vor fi trimise până pe 12 martie, ora 23.59.

Selecția proiectelor va fi făcută în perioada 13-26 martie de către un juriu independent format din experți în educație, reprezentanți ai mediului de afaceri, persoane active din comunitatea locală și membri ai Fundației Comunitare Buzău. Componența juriului va fi făcută publică pe site-ul programului. Anunțarea proiectelor câștigătoare se va face pe 27 martie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker