Sănătate

Peste 180 de cazuri de gripă raportate în ultima săptămână

Un număr de 103.210 cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate în perioada 16 – 22 ianuarie, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit sursei citate, numărul a scăzut substanţial faţă de săptămâna precedentă, înregistrându-se cu 25,9 la sută mai puţine cazuri. „Variaţia în plus faţă de media calculată de 84.953 cazuri din aceleaşi săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 21,5 la sută. Maximum de cazuri înregistrat săptămânal în ultimul sezon epidemic (2019-2020) a fost de 171.081 de cazuri în săptămâna 27 ianuarie-2 februarie 2020″, a precizat INSP.

În perioada 16-22 ianuarie, au fost raportate 4.553 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 5.082 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. Răspândirea geografică este caracterizată ca extinsă, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în Bucureşti (1.039) şi în judeţele Iaşi (381), Cluj (332), Timiş (238), Galaţi (212), Buzău (185) şi Maramureş (165). În acelaşi interval au fost raportate 426 de cazuri de gripă confirmate de laborator (35 cu virus AH3, 110 cu virus AH1, 274 cu virus gripal A nesubtipat şi 7 cu virus gripal B).

Conform INSP, până în prezent au fost comunicate 36 de decese confirmate cu virus gripal, dintre care 22 cu virus gripal tip A H1 (din care unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2 şi VRS), 5 cu virus gripal tip A H3 (din care unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2), opt cu virus gripal tip A, nesubtipat (din care trei cu co-infecţie cu SARS-CoV-2), unul cu virus gripal, în curs de investigare pentru tip/subtip.

Până la data de 15 ianuarie, au fost vaccinate antigripal 1.454.884 persoane din grupele la risc, cu ser distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Rafila: „Lucrăm la norme astfel încât vaccinarea să fie compensată”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, la finalul săptămânii trecute, că există legislaţia necesară pentru compensarea vaccinării, iar în prezent se lucrează la normele pentru punerea în aplicare a acesteia, exprimându-şi speranţa că de anul viitor va fi o altă abordare care va permite protejarea unui număr cât mai mare de persoane împotriva infecţiei gripale.

„Avem în momentul de faţă legislaţia necesară, lucrăm la norme încât vaccinarea să fie compensată mai ales pentru persoanele cu boli cronice şi sperăm, anul viitor, să avem o altă abordare care să ducă la protejarea unui număr cât mai mare de persoane împotriva infecţiei gripale, care, din nefericire, se întâmplă în fiecare an, produce şi cazuri grave de îmbolnăvire şi decese (…) Sigur vom reuşi proiectul nostru de compensare a vaccinurilor. Anul viitor, va fi nevoie începând din vară de o campanie de informare susţinută astfel încât cât mai multă lume să acceseze acest serviciu, respectiv compensarea vaccinurilor şi protejarea împotriva gripei, care, trebuie să recunoaştem, afectează şi anumite persoane care au anumite comorbidităţi şi este bine să evităm acest lucru”, a afirmat Rafila, la dezbaterea „Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”, organizată de DC News Media Group.

El a precizat că nu va fi vorba doar despre compensarea vaccinului gripal. „Nu este vorba exclusiv de vaccinul gripal”, a menţionat ministrul.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker