Actualitate

Pesta porcină africană continuă să se răspândească în județ

În timp ce întreaga atenție este îndreptată către cazurile în creștere de coronavirus, pesta porcină africană continuă să se extindă în județ.

România înregistrează 243 de focare active de pestă porcină africană în 147 de localităţi, fiind consemnate 15 noi focare apărute în perioada 17 – 24 iunie 2020, iar unul este în județul Buzău, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Focarele de pestă porcină africană (PPA) evoluează în 147 de localităţi din 27 de judeţe, patru dintre acestea fiind declarate în exploataţii comerciale. În alte 13 judeţe boala a fost diagnosticată doar la mistreţi.
Distribuţia pe judeţe a celor 15 focare noi este următoarea: judeţele Bihor, Dolj, Teleorman, Iaşi, Satu Mare – câte două, judeţele Alba, Buzău, Constanţa, Giurgiu şi Vâlcea – câte unul.

Vestea bună este că în ultima săptămână au fost stinse patru focare în județul Buzău, dintre care unul într-o fermă. ANSVA informează că în ultima săptămână, au fost stinse, în total, 44 de focare de boală, dintre care 23 în judeţul Teleorman, 14 în Prahova, patru în judeţul Buzău, două în Bacău şi unul în Galaţi.

Peste porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social.

Articole similare