Actualitate

Personalitatea săptămânii – ÎPS Casian Crăciun

Arhiepiscopul Casian Crăciun a fost întronizat în scaunul episcopal al Dunării de Jos în 24 iulie 1994. După ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a devenit arhiepiscop.

S-a născut în 18 martie 1955, în comuna Lopătari, judeţul Buzău, într-o familie de ţărani evlavioşi, Rada şi Vasile Crăciun, la botez primind numele Costică. A urmat cursurile Şcolii elementare în comuna natală şi apoi cele ale Seminarului Teologic „Kesarie Episcopul” din Buzău, între anii 1970 şi 1975. În perioada 1976-1980 a fost student la Institutului Teologic din Bucureşti, ale cărui cursuri le-a absolvit cu teza de licenţă „Biserica – lăcaş de închinare în tâlcuirea principalilor scriitori bisericeşti şi patristici”, realizată sub îndrumarea preotului profesor Ene Branişte.

A fost profesor la Seminarul Teologic din Buzău, între 1980-1981. La 20 decembrie 1980 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu de către părintele său duhovnicesc, Antonie Plămădeală, episcop al Buzăului în perioada 1980-1982, mai târziu mitropolit al Ardealului (1982-2005). A obţinut, prin concurs, o bursă de studii pentru doctorat de la guvernul francez, la Universitatea de Ştiinţe Umane – Strasbourg II (1981-1984). În anul 1984 obţine titlul de doctor în teologie al Universităţii Strasbourg II, cu o teză despre spiritualitatea icoanei şi a picturilor mănăstirilor moldovene, având titlul „Icoana şi frescele exterioare ale mănăstirilor moldovene – încercare de prezentare a raporturilor dintre ele”.

Ca ierodiacon şi doctorand la Universitatea din Strasbourg, a pus bazele spirituale ale comunităţii parohiale române din acest oraş, constituind Asociaţia culturală „Parohia Sfântul Ioan Botezătorul”, în anul 1984. A avut funcţia de diacon onorific la Capela ortodoxă română din Baden Baden, Germania. Între 1984 și 1985, reîntors de la studii, şi-a reluat postul de profesor la Seminarul din Buzău. În perioada 1985-1988 a fost asistent spiritual la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. Între 1988 și 1990 a fost asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti şi inspector patriarhal pentru învăţământul teologic.

A fost hirotonit ierodiacon, la 21 decembrie 1980, în Catedrala episcopală din Buzău, şi ieromonah, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, la 10 noiembrie 1985, de către mitropolitul Ardealului, Antonie Plămădeală. A fost hirotesit protosinghel şi arhimandrit la Mănăstirea Sâmbăta. I s-a încredinţat pentru un timp conducerea Mănăstirii Antim din Bucureşti, unde a şi slujit în perioada 1988-1990. A fost chemat arhiereu-vicar la Galaţi de arhiepiscopul Antim Nica şi ales de Sfântul Sinod în treapta de arhiereu, la 12 februarie 1990. A fost hirotonit arhiereu, cu titlul de „Gălăţeanul”, în Biserica Sf. Nicolae din Galaţi, la 18 februarie 1990. În urma decesului arhiepiscopului Antim şi vacantării scaunului de episcop, a fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc episcop titular al Eparhiei Dunării de Jos, în 12 iulie 1994. A fost înscăunat în Catedrala episcopală din Galaţi, de către patriarhul Teoctist (1986-2007), în fruntea unui sobor de arhierei şi de preoţi. La 27 septembrie 2009, ca urmare a Hotărârii nr. 3621/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar episcopul Casian a fost ridicat la demnitatea de Arhiepiscop.

Între înfăptuirile sale în calitate de păstor al Arhiepiscopiei Dunării de Jos se numără redeschiderea Seminarului Teologic Sfântul Andrei din Galaţi, înfiinţarea Facultăţii de Teologie-Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, Galaţi, înfiinţarea unei şcoli postliceale de învăţători, redeschiderea unui însemnat număr de mănăstiri, restaurarea Catedralei eparhiale şi a unor biserici de mir, zidirea de noi biserici. Arhiepiscopul Casian Crăciun a organizat foarte bine asistenţa socială, situându-se, în acest domeniu, între eparhiile cu foarte bune rezultate.

A primit Ordinul „Sf. Maria Magdalena” al Bisericii Ortodoxe a Poloniei (1989); Ordinul „Sf. Ap. Petru şi Pavel” al Mitropoliei de Veria – Grecia (1996); Ordinul „Sf. Ap. Andrei” al Patriarhiei Ecumenice (1999); Ordinul „Voievod al Sfântului Mormânt”, oferit de patriarhul Diodor I al Ierusalimului (2000); Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Mare Ofiţer, acordat de Preşedinţia României (2000); Ordinul „Sf. Martiri Brâncoveni” (pentru Ierarhi) al Patriarhiei Române, oferit de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel (2014). Arhiepiscopul Casian Crăciun a înfiinţat, în anul 2000, Ordinul „Crucea Sf. Ap. Andrei|” al Episcopiei Dunării de Jos, precum şi distincţia „Vrednicia andreiană”, care au fost acordate de-a lungul vremii la numeroşi ierarhi ortodocşi din ţară şi străinătate, precum şi unor personalităţi ale vieţii culturale şi sociale.

Este autorul a 13 volume, precum și fondator şi coordonator al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă” (1990) şi al publicaţiei anuale „Biserică. Misiune. Slujire” (2000). A coordonat activitatea editorială a eparhiei, sprijinind tipărirea a peste 250 volume şi broşuri în cadrul Editurii (Arhi)episcopiei Dunării de Jos.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker