Administrație

Persoanele fără adăpost refuză ajutorul autorităților locale

Câteva persoane fără adăpost au fost semnalate de buzoieni în mai multe cartiere ale orașului și aceștia i-au cerut primarului Constantin Toma să ia măsuri pentru plasarea lor în centrul special înființat în acest scop din municipiu. Una dintre aceste sesizări făcea referire la o femeie fără adăpost care își face veacul în zona Gării de ani buni, devenind deja cunoscută în zonă. Edilul a răspuns că femeia a fost internată de două ori la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca și plasată în Centrul de Urgență de Zi și de Noapte pentru Persoane Adulte Fără Adăpost, dar a refuzat șederea acolo și s-a întors tot pe stradă.

„Polițiștii locali, împreună cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială, au condus de mai multe ori persoana respectivă la Unitatea de Primiri Urgențe Buzău pentru investigații medicale, la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca (internată de două ori în acest an), la Centrul de Urgență de Zi și de Noapte pentru Persoane Adulte Fără Adăpost Buzău, de fiecare dată a refuzat să rămână în centru, întorcându-se în zona Gării”, a transmis primarul Toma.

Autoritățile au mâinile legate în acest caz, iar Poliția Locală Buzău a organizat mai multe razii anul trecut, în urma cărora 33 de oameni ai străzii au fost identificați și îndrumați către Centrul de Zi și de Noapte pentru Persoane Adulte Fără Adăpost, de unde au plecat, însă, și s-au întors tot pe străzile din oraș sau prin parcuri. Oamenii fără adăpost nu pot fi obligați legal de către serviciile sociale să rămână în centrele puse la dispoziție, iar sancțiunile aplicate de polițiști sunt ineficiente, dat fiind că persoanele în cauză nu au cu ce achita amenzile și nici nu posedă bunuri care să le poată fi reținute.

Probabil că motivul pentru care persoanele refuză internarea îl constituie regulile stricte ale centrului, precum interzicerea consumului de alcool, participarea la activitățile în folosul comunității sau fumatul doar în locurile special amenajate. În plus, veniturile obținute din cerșetorie sunt adesea mai însemnate decât sumele obținute din munca în folosul comunității, ceea ce îi motivează pe oamenii străzii să se întoarcă la vechile obiceiuri.

Centrul de Urgență de Zi și de Noapte pentru Persoane Adulte Fără Adăpost din Buzău oferă servicii de găzduire pe perioadă determinată, (de până la doi ani), evaluare, îngrijire, integrare sau reintegrare socială și familială persoanelor adulte fără adăpost aflate în situații de dificultate, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale și creșterii calității vieții.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker