Actualitate

Centrul de Transfuzii, la un pas să rămână fără echipamentul de plasmafereză

Pentru că Ministerul Sănătăţii nu şi-a respectat obligaţiile prevăzute în contractul de donaţie

Firma privată care a donat statului mai multe echipamente de plasmafereză a notificat Ministerul Sănătăţii că anulează contractul,  pentru că instituția nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în acesta. Plasma convalescentă se află în protocolul de tratament anti-Covid aprobat de Ministerul Sănătăţii.

„Azi am notificat Ministerul Sănătății că începem retragerea echipamentelor de plasmafereză ale BPHD din centrele de transfuzie sanguină din țară. Sunt trei motive importante pentru care facem acest lucru: dezinteresul complet al Ministerului Sănătății, în ultimele patru luni de zile, cu privire la colectarea de plasmă convalescentă anti-SARS-COV-2, ceea ce a dus la scăderea dramatică a cantităților de plasmă colectată; neîndeplinirea obligațiilor asumate de către Minister prin protocolul de donație semnat împreună acum un an, în special nerealizarea Registrului Donatorilor Convalescenți și a Registrului Receptorilor de Plasmă Convalescentă și nerealizarea unei campanii de informare publică pentru stimularea donării de plasmă anti-SARS-COV-2; lipsa de reacție cu privire la informațiile false apărute în media, prin care terapia cu plasmă convalescentă era considerată fără efect sau ca nemaifăcând parte din protocolul de tratament al pacienților COVID-19, lipsă de reacție care a erodat încrederea potențialilor donatori de plasmă și a dus și el la reducerea semnificativă a cantităților colectate. Suntem deschiși la posibilitatea de a muta echipamentele de plasmafereză pe care le retragem din centrele de transfuzie sanguină care nu mai colectează plasmă convalescentă către acele centre care în continuare se străduiesc și au nevoie de astfel de echipamente. Retragerea echipamentelor e un semnal sever pe care-l dăm, dar e un semnal necesar, prin care sperăm să trezim autoritățile medicale, care trebuie să facă eforturi mult mai mari pentru a combate eficient COVID-19, inclusiv prin intermediul terapiei cu plasmă convalescentă”, a transmis Florin Hozoc, proprietarul firmei care a donat echipamentele respective.

Colectarea de plasmă convalescentă a scăzut cu peste 50% în ultima lună, transmite aceeași sursă,  în timp ce rata mortalității pacienților infectați cu SARS-COV-2 s-a dublat în ultimul trimestru

Conform datelor adunate de portalul COVIDPLASMA.RO și Besmax Pharma Distribution (BPHD), colectarea de plasmă convalescentă în România a fost, în cursul lunii martie 2021, cu aproximativ 53% mai mică decât media celor trei luni precedente (decembrie, ianuarie și februarie). Declinul colectării de plasmă convalescentă s-a făcut simțit încă din cursul lunii ianuarie, pe fondul dezinteresului Ministerului Sănătății privind stimularea recoltării, precum și în condițiile lipsei de reacție ministerială cu privire la zvonurile total nefundamentate despre o presupusă inutilitate a plasmei convalescente în tratarea COVID-19 (zvonuri contrazise, de altfel, de studii clinice serioase).

„La un an de la debutul colectării de plasmă convalescentă în România (mijlocul lunii aprilie 2020), constatăm cu îngrijorare un trend negativ, care compromite în mod semnificativ șansele de salvare a pacienților COVID-19, internați în spitalele românești. Datele statistice culese pe o perioadă mai îndelungată arată că mortalitatea raportată la 100 de pacienți infectați cu SARS-COV-2 din perioada de vârf a consumului de plasmă convalescentă în România (octombrie – decembrie 2020) a fost de 2,2%, în timp ce în lunile ianuarie – martie 2021, când consumul de plasmă convalescentă a fost cu 65% mai redus față de cele trei luni precedente, mortalitatea la 100 de pacienți infectați cu SARS-COV-2 a fost 4,6%, adică dublă! Reamintim faptul că atât studiile făcute în SUA, cât și datele din spitalele COVID românești arată că, acolo unde se folosește plasma convalescentă pentru tratamentul a cel puțin 50% dintre pacienții spitalizați, se obține o reducere semnificativă a mortalității. Este de precizat faptul că, din păcate. Ministerul Sănătății din România nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate atunci când a preluat în folosință gratuită sau în proprietate aparatele de plasmafereză donate de către BPHD. Cea mai importantă obligație care a fost încălcată a fost aceea de realizare a unui minim de 65 de proceduri lunare de plasmafereză per echipament, țintă care, din păcate, a fost ratată de către toate centrele de transfuzie sanguină unde funcționează aceste echipamente. Menționăm că media europeană pentru colectarea de plasmă convalescentă per echipament este de 130 de proceduri pe lună”, a mai scris Florin Hozoc pe pagina de socializare.

În Buzău, în luna martie s-au făcut 9 afereze, transmite aceeași sursă, ceea ce înseamnă o scădere cu 83% față de media ultimelor trei luni.

Articole similare

error: Continut protejat!!