Sport

Pe urmele lui Diego Maradona

Universul fotbalului s-a schimbat în luna noiembrie a anului trecut.

Cel care a fost și încă este o inspirație pentru milioane de fotbaliști în devenire a plecat din această lume, la fel cum a plecat odinioară și de pe terenul de fotbal.

Maradona a fost ales în echipa de seniori mai devreme decât alți fotbaliști cu o carieră de invidiat, fiind coopat în același timp și de echipa națională a Argentinei. A jucat prima sa Cupă Mondială în 1982, marcând de două ori în cinci meciuri din cadrul acestei ediții spectaculoase care a intrat în istorie. Primul său gol a fost marcat cu mâna, dar arbitrul l-a acceptat. Extrem de discutat, acesta a fost numit ulterior „mâna lui Dumnezeu”. Cel de-al doilea gol al meciului, marcat la doar patru minute distanță de primul este încă cunoscut pe scară largă ca „golul secolului”. Maradona a ridicat mingea aproape de propria casetă de penalty și a început un sprint către poarta engleză, care a durat 15 secunde, iar după 70 de metri parcurși, în care a evitat cinci fundași, acesta a marcat istoria fotbalului încă o dată.

O persoană devine o legendă în domeniul său de expertiză nu datorită cunoașterii scrupuloase a regulilor și tehnicilor, ci mai ales pentru că este capabilă să aducă ceva nou jocului, prin improvizație și creativitate. Astfel ajung la rezultate care vorbesc despre trecut, dar nu rămân acolo, pentru că sunt repetate de urmași. Pe lângă cele două faimoase goluri, Maradona a inventat și virajul de 360°, demonstrându-și abilitățile de dribling. Chiar dacă această mișcare a fost numită și Turnul de la Marsilia și se spune că a fost popularizată pentru prima dată în Europa de atacantul francez Yves Mariot în anii 1970, Diego Maradona și, de asemenea, Zinedine Zidane sunt probabil cei mai notabili exponenți ai săi. Astăzi este cunoscut sub numele de virajul Maradona și virajul Zidane, dar unii oameni preferă să-i spună virajul ruletei. Fotbalul nu are multe în comun cu jocul cunoscut ca ruleta, care implică o roată și poate fi jucat atât offline cât și online, dar atât această roată, cât și fotbalistul fac un viraj de 360° când sunt în acțiune. Și ambele mișcări sunt greu de stăpânit. Tehnica de dribling necesită timp și nu ar putea fi învățată niciodată fără un pic de talent, în timp ce în joc poți cunoaște câteva trucuri, dar, la urma urmei este vorba și despre soartă.

Deși cariera sa de fotbalist s-a încheiat poate prea devreme din cauza problemelor de sănătate, Maradona și-a luat revanșa atunci când a devenit antrenorul echipei naționale din Argentina în 2008, însoțind-o în Africa de Sud în multiple deplasări. Următorul pas a constat în a conduce echipe din Emiratele Arabe Unite și Mexic, devenind, de asemenea, ambasador al Federației Internaționale de Sport și ambasador al sporturilor în Dubai.

Se poate spune fără ezitare că Maradona a fost cel mai bun talent din generația sa. Mai mult decât atât, personalitatea sa a captivat întreaga lume, făcându-l un erou chiar și pentru cei care nu au avut niciodată ocazia de a-l vedea jucând live. Comemorările care au avut loc în noiembrie au fost intense în orice colț al lumii. Echipele din Prima Ligă a Angliei au ținut un minut de aplauze, în timp ce unii purtau și o banderolă neagră în semn de doliu. Jucătorii Manchester City și Burnley au aplaudat în timp ce au urmărit un videoclip cu cele două celebre goluri care au eliminat Anglia din Cupa Mondială din 1986. Jucătorii echipelor franceze de top Marseille și Paris Saint-Germain au ținut un minut de tăcere în timp ce stăteau aliniați pe stadion în forma literei „M.” Ambele cluburi au atârnat, de asemenea, bannere pe care scria „Adios”. Ambasadorul Argentinei în Franța, Leonardo Constantino, a afișat steagul național al țării sale pe stadionul Parc des Princes. Jucătorii au ținut un minut de tăcere și în Germania și în alte țări europene. Maradona a jucat pentru echipe din Italia și Spania, în special Napoli și Barcelona. Jucătorii italieni au purtat banderole negre în timpul meciurilor, iar pe ecranele instalate pe stadioane a fost proiectată fața lui Maradona în minutul 10 al jocului, ca recunoaștere a numărului tricoului său. Omagiile nu s-au limitat la meciurile de fotbal. Înainte de meciul împotriva Argentinei din cadrul Turneului celor Trei Națiuni, echipa națională de rugby a Noii Zeelande a așezat pe mijlocul terenului un tricou negru – care le definește de fapt echipa cu numele de All Blacks – care avea inscripționate numele fotbalistului și numărul 10. Jucătorii argentinieni au apreciat acest gest.

Sursa imaginii:
Master1305 / Shutterstock.com

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker