Opinii

Paul Pogba e aproape român

Suspendarea dictată recent împotriva lui Paul Pogba a generat un adevărat cutremur în presa internațională. Campionul mondial din 2018 a fost depistat pozitiv cu dehidroepiandrosteron, sau mai pe scurt Dhea, un așa-zis hormon al tinereții, urmând să stea pe tușă patru ani. Practic, la 30 de primăveri, talentatul franțuz și-a încheiat cariera.

Povestea lui aduce izbitor cu a multor fotbaliști români. Dincolo de uzul unor substanțe interzise, starul de la Juventus ar fi catalogat drept „brânză bună-n burduf de câine” la noi. Sunt aproape sigur că în Hexagon nu există proverbul ăsta.

Cariera de profesionist, începută la Le Havre, se anunța a fi una stelară. Racolat rapid de Manchester United, puștiul de 17 ani era privit ca un semizeu pe terneul de antrenament din Carrington, acolo unde se pregătesc deopotrivă juniorii gigantului britanic. Pogba, abia adolescent, etala niște calități uimitoare și o maturitate în joc demnă de un veteran cu sute de meciuri la active. Câteva apariții episodice în echipa mare și un debut în Premier League la 19 ani ofereau indicii că mijlocașul francez ar fi putut deveni o legendă a lui United.

Ei bine, surpriză! Un an mai târziu, la final de contract, Pogba refuza prelungirea, preferând Juventus. Alex Ferguson trăgea, atunci, primul semnal de alarmă referitor la caracterul francezului, acuzându-l că a tratat-o pe Man United cu lipsă de respect.

Ce a urmat, toți microbiștii știu. Ca să cităm un om din fotbalul românesc, „Pogba, talent, orice, a demonstrat tuturor”. 28 de goluri în 124 de meciuri în tricoul „Bătrânei Doamne”, iar dincolo de statistici, evoluții încântătoare într-o echipă în care mai străluceau Pirlo sau Tevez. Povestea de dragoste cu Juve s-a stins, totuși, tot din cauza banilor.

Lovitura de teatru a venit chiar dinspre Teatrul Viselor, Pogba transferându-se la Manchester United, din nou. De data aceasta contra sumei de 100 de milioane. Revenit în Insulă, francezul n-a confirmat, dar a reușit să câștige Campionatul Mondial în 2018. Poate cea mai mare realizare, ca fotbalist. În 2022, a revenit la Juventus, unde, de asemenea, n-a mai convins.

„Festina talente”, dacă e să umblăm un pic la proverbul latin, ar fi formula potrivită pentru a-i descrie modul în care a tratat fotbalul. Acuzat de mulți că e leneș, indolent și că a ales Twitterul și clubbingul în detrimentul meseriei de fotbalist – o profesie la care visează milioane și milioane de copii din întreaga lume -, Pogba e mai degrabă o dezamăgire decât un sportiv de ținut minte. Ca el, alți mulți jucători români, talentați, dar fără determinarea și dragostea de fotbal necesare pentru a reuși.

Sunt nenumărate pildele fotbaliștilor autohtoni care „bubuie” în campionatul intern, se transferă la echipe din străinătate, pentru a reveni, cu coada între picioare, după nici un sezon. „S-a născut talent, dar a murit speranță”, este încă o vorbă tipică nouă, românilor, zicală care ilustrează perfect caracterul multor sportivi români. Din păcate, pildele astea nu prea mai servesc nimănui.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker