Actualitate

Patru elevi ai Liceului Tehnologic „Meserii şi Servicii”, poliţişti pentru o zi

Patru elevi de la Liceului Tehnologic „Meserii şi Servicii” Buzău au experimentat, miercuri, provocările calităţii de ,,om al legii” alături de patru ofiţeri de poliţie care îşi desfăşoară activitatea în diverse structuri operative ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău. Provocarea a venit în cadrul campaniei-eveniment ,,Ziua Ştafetei” iniţiată în România de Fundaţia ,,Terre des hommes”, pentru a promova dreptul tuturor copiilor şi tinerilor de a participa în societate. Sub motivaţia alegerii cu răspundere a unei profesii, tinerii au participat la aplicaţii practice tipice activităţii poliţieneşti: criminalistică, control al traficului rutier, antrenament sportiv şi tehnici de intervenţie.

,,Cum ar fi să fii poliţist criminalist pentru o zi? Ai avea suficientă stăpânire de sine dacă ajungi la cazuri cu victime? Ţi s-ar părea interesant dacă fixezi urme papilare, urme de pantofi, dacă faci fotografii?

Cum ar fi dacă te-ai face poliţist la <mascaţi>? Ai simţi adrenalină când te duci la un scandal, când urmăreşti un hoţ de maşini sau când te gândeşti că intervenţia ta ar fi vitală în mijlocul unui conflict de anvergură?

Şi cum ar fi dacă, pentru o zi, ai putea să fii poliţist rutier şi ai putea face o schimbare? Ce ai face? Ai da amenzi de la prima oră până seara tarziu? Ai amenda pe cel care care depăşeşte coloana să ajungă primul la semafor?  Ai trimite citaţii şoferilor care şi-au lăsat maşinile parcate neregulamentar?  Ai lua permisele celor care nu opresc la trece­rile de pietoni de lângă şcoli? Ai da amenzi celor care vorbesc la telefon, care nu poartă centura sau celor care nu semnalizează înainte de a schimba direcţia de mers? Şi dacă ai face toate acestea, te-ai considera un poliţist <foarte rău>?

Sau poate te-ai gândit cum ar fi să ajungi chiar manager într-o unitate teritorială a Poliţiei? Ce ai face dacă oamenii ar veni zilnic în audienţă cu încredere şi speranţă că îi poţi ajuta? Cum ai găsi soluţia optimă de a le rezolva problema pentru a-i vedea mulţumiţi? Cum ai găsi timp să asculţi şi să gestionezi pro­blemele de serviciu ale fiecărui angajat în parte pentru a putea asigura un randament cât mai bun în slujba comunităţii?”.

Acestea au fost întrebările introspective ale patru liceeni care şi-au manifestat dorinţa de a deveni poliţişti. Elevi în anii terminali ai Liceului Tehnologic „Meserii şi Servicii” Buzău, ei au lansat provocarea către poliţişti, de a le fi mentori în drumul către alegerea unei profesii. Provocarea a venit sub numele de ,,Ziua ştafetei”, aşa că patru ofiţeri de poliţie care îşi desfăşoară activitatea în diverse structuri operative ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au dat mâna cu elevii interesaţi şi au format echipe cu scopul de a preda-primi experienţă de lucru.

Sub motivaţia alegerii cu răspundere a unei profesii, tinerii au participat la aplicaţii practice tipice activităţii poliţieneşti: criminalistică, control al traficului rutier, antrenament sportiv şi tehnici de intervenţie.

Elevii au primit “legitimaţii de serviciu” în calitate de ajutori de poliţişti şi câte o vestă cu rol de amintire până vor ajunge în postura de proaspăt angajaţi ai instituţiei.

La finalul activităţii, elevii au concluzionat că, dacă ar fi poliţişti, ar face ce trebuie să facă orice poliţist din România. ,,Noi, poliţiştii, ne dorim să facem zilnic ceea ce trebuie să facem, adică să păzim conti­nuu şi neobosit viaţa, avutul şi onoarea cetăţenilor de o parte, siguranţa ţării şi apărarea naţională pe de altă parte”, au precizat reprezentanţii IPJ Buzău.

Ziua ştafetei este o campanie-eveniment iniţiată în România de Fundaţia ,,Terre des hommes”, pentru a promova dreptul tuturor copiilor şi tinerilor de a participa în societate. Ea se desfăşoară în fiecare an în luna noiembrie, în preajma Zilei Internationale a Drepturilor Copilului. Prima ediţie a campaniei a avut loc în anul 2012, fiind inspirată de modelul ,,Take Over Day” din UK.

Iniţiativa, ajunsă în prezent la a VIII-a ediţie, este coordonată la nivel naţional de către Fundaţia ,,Terre des hommes” Elvetia (www.tdh.ro), alături de partenerii săi din sectorul public şi privat, ce recunosc potenţialul deosebit al tinerilor.

În 2019, predarea şi preluarea de ştafete are loc în perioada 18-22 noiembrie. Ca în fiecare an, copii şi tineri din întreaga ţară vor fi sprijiniţi să preia meseria mult visată pentru o zi, iar adulţii sunt încurajaţi să-i ajute în acest demers, în calitate de coordonatori de grup, mentori şi însoţitori.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker