Educație

Patru cadre didactice de la „Palade” se pregătesc la Roma în tehnicile „terapiei prin artă”

În cadrul celui de-al treilea an al acreditării Erasmus, patru cadre didactice ale Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, profesori pentru învățământul primar, vor parcurge, la Roma, pe parcursul a șase zile, între 15 și 20 aprilie 2024, un curs de perfecționare cu tema „Art as Therapy: Self-Expression and Special Needs in Art Education”. Este vorba despre cadrele didactice Cătălina Cotruță, Ramona-Elena Fanea, Cristina-Maria Micu și Livia Cîrstoi, care vor parcurge cele mai noi abordări de învățare implementate la nivel european în educație incluse în temele cursului: promovarea integrării și comunicării între elevi, în special cei afectați de autism, tulburări de deficit de atenție, dificultăți de învățare etc., prin utilizarea valențelor terapeutice ale artelor vizuale, prin experimentarea directă a diferitelor tehnici artistice, cum ar fi pictura, arta tridimensională, colajul, media mixtă și fotografia.

Activitățile legate de artă reprezintă mijloace puternice de dezvoltare personală, în rândul elevilor în parcursul lor școlar, dar și pe parcursul întregii lor vieți. Arta deține o putere terapeutică puternică și este strâns legată de corpul nostru: activitățile artistice pot influența tensiunea arterială și respirația. Arta promovează, de asemenea, stima de sine și auto-exprimarea, empatia, auto-cunoașterea și auto-reglarea, precum și abilitățile de gestionare a timpului și spațiului. Arta facilitează creșterea mentală și emoțională. De fapt, poate fi o tehnică excelentă pentru facilitarea integrării școlare. Aceste cursuri prin programul Erasmus+ promovează dezvoltarea personală,  participarea activă, cooperarea interpersonală, prin promovarea de valori, principii și interese comune. Sunt încântată că pot reprezenta o școală cu prestigiu a comunității buzoiene, cum este Școala Gimnazială <George Emil Palade>,  la acest curs ”, spune profesorul Livia Cîrstoi, participantă la acest curs.

Cadrele didactice Cătălina Cotruță, Ramona-Elena Fanea și Cristina-Maria Micu  spun, la rândul lor, despre acest curs că le va permite să descopere și să identifice oportunități extinse pentru valorificarea schimbului de bune practici în activitatea pe grupe, pentru proiectarea unui mediu de învățare care să faciliteze implicarea elevilor: „Sperăm că în urma acestui curs, prin schimbul de bune practici, vom ști să creăm un mediu sigur, în care putem experimenta puterea terapeutică a artei și învăța cum să răspundem corespunzător nevoilor și solicitărilor elevilor noștri. Utilizând puterea artei, vom promova starea de bine, empatia, precum și dezvoltarea personală și profesională. Vom  ști cum să aplicăm terapia artei, care poate promova creșterea mentală și emoțională prin intermediul creației artistice, atât în educația pentru nevoi speciale cât și în general. Vom  utiliza arta ca instrument pentru a promova integrarea elevilor și ca un mijloc special de comunicare. Vom experimenta tehnici artistice pentru a descoperi rolul relevant al artei într-o relație pozitivă/eficientă între profesor și elev”.

Absolvirea cursului va permite fiecărui participant să-și dezvolte propria strategie de acțiune în școală și în comunitate, pentru diseminarea și aplicarea tehnicilor, a instrumentelor de lucru învățate, în scopul promovării stării de bine, a empatiei, a dezvoltării personale și profesionale, a integrării elevilor și a unei bune comunicări între toți factorii implicați în procesul educațional.

Activitățile de diseminare vor fi diverse și vor permite ca toată instituția să beneficieze de cunoștințele dobândite de către cele patru cadre didactice participante.

Cursul de perfecționare al profesorilor buzoieni se desfășoară ca urmare a finanțării prin acreditarea școlară Erasmus+, implementată de Școala Gimnazială „George Emil Palade” din anul 2021. Până în prezent, instituția de învățământ buzoiană a facilitat, prin grantul Erasmus+, formarea europeană a peste 20 de cadre didactice.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker