miercuri, 15 iulie 2020

Patronii de terase din Buzău pot rămâne fără autorizație dacă ignoră regulile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

Veste nu prea bună pentru patronii de terase din Buzău care nu respectă normele de igienă și de distanțare dispuse de autoritățile guvernamentale în perioada stării de alertă. Premierul Ludovic Orban a anunțat marți că acestea vor putea rămâne fără auto­rizație dacă în urma sancțiunilor repetate nu sunt remediate problemele identificate de echipele de control.

O acțiune de control a inspectorilor Direcției de Sănătate Publică Buzău la mai multe terase din municipiul reședință de județ s-a lăsat în weekend cu amenzi de aproape 40.000 lei. La una dintre societățile comer­ciale verificate, la ora controlului, în interiorul restaurantului era organizată o masă festivă și 27 de copii dansau în horă.

Verificările au fost făcute la solicitarea Instituției Prefectului – Județul Buzău și au vizat modul de respectare a măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, la terasele din municipiul Buzău. În acțiune au fost angrenate și efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliției Locale.

S-a urmărit respectarea normelor legale impuse pe perioada stării de alertă de către agenții economici, care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, asigurarea în aceste spații amenajate în aer liber a unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum patru persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, portul măștilor sanitare de protecție în rândul personalului care deservește aceste locații, informarea cetă­țenilor cu privire la normele legale dispuse în contextul stării de alertă și necesitatea respectării acestora.

În cadrul acțiunii, au fost verificate 12 terase, iar echipele mixte de control au aplicat opt sancțiuni contravenționale și au fost acordate termene de remediere a deficiențelor constatate. Valoarea totală a amenzilor a fost de 38.600 de lei.

În timpul verificărilor, echipele de control au constatat că nu se respectă distanța specificată în legislație între mese/scaune, că nu au fost delimitate trasee de acces ale clienților spre grupurile sanitare, că operațiunile de curățenie și dezinfecție a locurilor de muncă și utilajelor nu sunt efectuate din cauza lipsei substanțelor dezinfectante, registrul de evidență a re­zer­vărilor clienților nu este întocmit astfel încât să conțină date concrete pe baza cărora să poată fi efectuate anchete epidemiologice, angajații nu respectă normele referitoare la purtarea echi­pamentului de protecție (mască, mănuși), produsele dezinfectante specifice pentru dezinfecția mâinilor clienților la gru­purile sanitare nu este asi­gurată.

loading...
error: Content is protected !!