Actualitate

Păstrăvăria Lunca Bâscii, redeschisă după 7 luni

Păstrăvăria Lunca Bâscii din Calvini a fost redeschisă după mai bine de jumătate de an, după ce, pîn luna decembrie a anului trecut, un virus a dus la sacrificarea a aproape 100.000 de exemplare de păstrăv curcubeu. Cu toate că virusul nu se transmite la om, medicii veterinari au luat decizia uciderii peștilor și a dezinfectării bazinelor în care trăiau aceștia. Virusul este destul de rar întâlnit – doar câteva cazuri fiind înregistrate în țara noastră -, însă este deosebit de agresiv cu viețuitoarele marine, provocând septicemia virală hemoragică.

„Acest virus provoacă exoftalmia, adică ieșirea ochilor din orbită, tegumentul la păstrăvul curcubeu se înnegrește și apar hemoragii la nivelul înotătoarelor. La examenul anatomo-patologic, se constată hemoragii la nivelul organelor interne, chiar și la nivelul musculaturii”, declara Iulian Moca, medic veterinar DSVSA Buzău, pentru adevarul.ro.

Romsilva, prin Ocolul Silvic Cislău, administratorul păstrăvăriei buzoiene, anunță că, după numeroase teste, precum și plasarea de pești santinelă în bazine, s-a constatat că virusul nu mai este prezent, iar păstrăvăria și-a reluat, în sfârșit, activitatea.

„După mai bine de jumătate de an, Păstrăvăria Lunca Bâscii din localitatea Calvini, județul Buzău și-a redeschis porțile. Au fost realizate numeroase teste, silvicultorii de la Ocolul Silvic Cislău din cadrul Romsilva – Direcția Silvică Buzău, care administrează păstrăvăria Lunca Bâscii, au adus pești santinelă și analizele efectuate au demonstrat că mediul este din nou propice populării, astfel că păstrăvăria și-a reluat activitatea”, transmite Romsilva.

Articole similare