Politic

Parlamentul a decis: încă două zile libere legal

Camera Deputaților, ca for decizional, a decis ca zilele de 6 ianuarie (Sărbătoarea Botezului Domnului) și 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul) să fie nelucrătoare, iar legea urmează să meargă pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis. Aplicarea legii, în mod practic, va avea loc din 2025, pentru că în anul 2024 aceste zile cad sâmbăta și duminica. Așadar, în 2025 va fi primul weekend prelungit la început de an.

Proiectul a fost inițiat de 62 de aleși PSD, dar a găsit susținere la Cameră și din partea altor formațiuni, pentru că la Senat a fost adoptat tacit. „În România, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, 16.307.004 cetățeni români sunt creștini ortodocși, ceea ce reprezintă 86,45% din populația totală declarată a țării. Pentru creștinii ortodocși, Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este urmărit și de către credincioși romano-catolici, greco-catolici și penticostali, care, potrivit aceluiași recensământ, însumează 7,34% din populația României”, potrivit expunerii de motive. De altfel, inițiatorii menționează că în state ca Austria, Cipru, Croația, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania și Suedia ziua de 6 ianuarie e nelucrătoare.

Pentru 7 ianuarie, liberul e motivat atât pentru că e o zi pe care mulți o celebrează, cât și pentru că este strâns legată de 6 ianuarie, iar pentru credincioșii cu calendar pe stil vechi are loc sărbătoarea Crăciunului. Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că justificarea acestui proiect de lege este doar unul „politicianist” și că nu există un studiu de impact asupra pieței muncii legat de acest subiect.

„Nu există niciun fel de studiu de impact asupra pieței muncii atunci când instituim în Codul muncii încă două zile libere care vor fi plătite de angajatorii din România, fără nicio justificare, alta decât una politicianistă. (…) Acest proiect de lege ar fi putut fi adoptat la fel de bine la sfârșitul anului trecut pentru a putea fi aplicat în acest an, doar că acest an nu este unul electoral. În schimb, anul viitor va fi an electoral, singurul motiv pentru care doriți să adoptați încă două zile libere”, a spus Seidler.

Articole similare