Actualitate

Părinți condamnați după ce și-au legat fiica cu lanțul

Justiția a avut nevoie de nici patru luni pentru a soluționa un caz revoltător petrecut anul trecut în Rm. Sărat. Un bărbat de 39 de ani și concubina acestuia, de 37 de ani, au fost condamnați la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru lipsire de libertate și rele tratamente aplicate minorului, după ce, în vara lui 2019, și-au ținut mai multe zile fiica de 15 ani legată cu un lanț. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Rm. Sărat în iunie, iar la începutul lunii octombrie s-a pronunțat și sentința în primă instanță. Victima se află acum în sistemul public de ocrotire. Parchetul a cerut daune morale pentru minoră de câte 5.000 lei, bani pe care trebuie să îi achite cei doi părinți.

Din ce motiv s-a declanșat furia?

În motivarea instanței este descris modul în care bărbatul a maltratat-o pe fiica sa. Judecătorii notează că acesta și concubina sa au patru copii. Victima din acest dosar locuia cu aceștia într-un imobil modest. Tatăl său lucrează zilier, iar mama ei este casnică. Fata abandonase școala, iar de la 15 ani începuse să plece frecvent de acasă. Aceasta ar fi fost supusă unor ,,situații abuzive”, astfel că în structura emoțională a minorei se accentuase ,,sentimentul de abandon și de copil neiubit”.

Prin urmare minora a încercat să se adapteze și să caute în exterior un suport, soluția identificată de aceasta fiind fugile repetate de la domiciliu.

De fiecare dată era însă căutată și găsită pe raza municipiului Rm. Sărat de către tatăl său, locurile pe care aceasta le frecventa fiind de regulă aceleași – zona gării, zona pieței centrale și zona parcului din apropierea sediului Poliției Municipiului Rm. Sărat.

Pe la jumătatea lunii august 2019, după o astfel de fugă de la domiciliu, fata a fost căutată de tatăl său în locurile unde aceasta obișnuia să se ascundă. A fost găsită și dusă acasă, iar bărbatul și-a anunțat concubina că o va lega pe fată, pentru a o împiedica astfel să mai fugă de acasă.

Deși femeia l-a avertizat că pentru această faptă ,,poate să facă pușcărie”, nu s-a opus în niciun mod imobilizării fiicei sale, ajutându-l chiar să-și ducă planul la îndeplinire. În după amiaza zilei în care a adus-o pe minoră acasă, pe la jumătatea lunii august 2019, în preajma serbării zilelor orașului municipiului Rm. Sărat, în prezența concubinei sale, bărbatul a luat din gospodărie un lanț de aproximativ 2,5 metri, gros de un deget, pe care de regulă în folosea la căruță. Inculpatul a legat unul dintre capetele lanțului de piciorul stâng al minorei, în zona gleznei. Pentru a o împiedica pe minoră să desfacă lanțul, l-a asigurat cu un lacăt.

Apoi, folosind o bucată de fier-beton, inculpatul a realizat un orificiu în partea de jos a peretelui din chir­pici al imobilului, între sobă și pat, prin care a scos în exteriorul locuinței capătul liber al lanțului și de acesta a legat cu o sârmă o bucată de lemn. Astfel, copila nu putea să tragă în interiorul locuinței lanțul, acesta fiind blocat de res­pectiva bucată din lemn. Fata era eliberată doar pentru a merge la toaletă, apoi legată din nou cu lanțul. În a patra zi, bărba­tul s-a lăsat înduplecat de unul dintre ceilalți copii, care l-a rugat să-i dea drumul.

Nu s-ar fi aflat de această situație dacă o lună mai târziu, în septembrie, minora n-ar fi plecat din nou de la domiciliu, de data aceasta cu un prieten al tatălui său, care ar fi abuzat de încrederea acesteia și a întreținut relații sexuale cu ea în repetate rânduri, în cele patru zile cât au stat împreună.

Pentru aceste fapte, bărbatul a fost trimis în judecată pentru act sexual cu un minor în formă continuată.

În prezent, minora se află în Centrul rezidențial pentru recuperarea și rea­bilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 3 Beceni, fiind diagnosticată cu tulburare emo­țională și instabilitate, își controlează cu dificultate trăirile afective, ceea ce duce la reacții comportamentale inadecvate și instabilitate în modul de relaționare, prezintă iritabilitate, impulsivitate, agresivitate la contrariere sau incitare, slabă tole­ranță la frustrare, incapacitatea de a învăța din experiențele negative, stima de sine scăzută, carență emoțională afectivă, imaturitate, adaptare deficitară, nesi­guranță și instabilitate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker