Administrație

Pănătău: Fonduri prin „Anghel Saligny” pentru reţele de apă potabilă şi canalizare

În ultimele zile, la Ministerul Dezvoltării au fost semnate noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. În total este vorba despre 44 de finanțări noi, în sumă totală de peste 392 de milioane de lei. Iar printre localitățile ce urmează să primească bani de la Ministerul Dezvoltării pentru proiecte importante pentru comunitate se află și trei comune din Buzău. Cea mai mare sumă, peste 20,5 milioane de lei, adică 205 miliarde de lei vechi, va ajunge la Pănătău, pentru înființarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în localitățile Sibiciu de Jos și Pănătău și pentru înființarea sistemului de canalizare a apelor uzate în Sibiciu de Jos.

Nicolae Stoica

„Cele două reţele”, spune primarul comunei Pănătău, Nicolae Stoica, „vor fi construite în cele două sate – Sibiciu de Jos şi Pănătău – şi vor fi executate pe o lungime de aproximativ şase kilometri. Este pentru prima dată când comunitatea noastră beneficiază de astfel de investiţii. Am depăşit momentul semnării contractului pentru achiziţia lucrărilor, acum urmează îndeplinirea procedurilor pentru proiectare şi execuţia efectivă”.

Primarul Stoica aduce în discuţie o realitate specifică localităţilor din zona de munte a judeţului, conform spuselor acestuia fiind vorba despre aproximativ 25 de localităţi, acolo unde administraţiile publice cu greu reuşesc să convingă ordonatorii de credite şi finanţatorii de proiecte să aprobe documentaţii tehnice pentru reţele de apă potabilă şi canalizare. Aşezarea geografică, diferenţele mai de nivel şi dispersarea zonelor locuite sunt factori care scumpesc lucrările pentru astfel de investiţii. Puşi în faţa unor astfel de situaţii, primarii din comunele montane încearcă să obţină punctaje maxime şi finanţări doar pentru o parte din zonele locuite. Aşa s-a întâmplat şi în cazul satului Pănătău, localitate de reşedinţă a comunei, unde, conform spuselor primarului Stoica, vor fi amenajate cele două tipuri de reţele doar în proporţie de 60 la sută din zona locuibilă a satului.

În contextul de mai sus, primarul Stoica a abordat inclusiv problematica administrării reţelelor, după implementarea investiţiei. Dacă în zonele de câmpie sau chiar deal a judeţului, Compania de Apă se arată interesată să ia în administrare reţelele de apă şi canalizare, în zonele de munte, unde instalaţiile sunt amenajate pe porţiuni reduse şi eventuala preluare în administrare ar aduce profituri reduse, operatorul nu s-ar arăta interesat pentru preluare. În condiţiile expuse, primarul Stoica spune că la finalul investiţiilor cele două reţele vor face obiectul exploatării şi administrării în cadrul unui serviciu local, coordonat de Primăria Pănătău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker