Actualitate

Până unde poate ajunge violența asupra consoartei: femeie lovită cu ciocanul în cap din cauza geloziei

La adăpostul multor locuințe din România, după ușile închise, de teama coronavirusului ori a siguranței zilei de mâine, se petrec adevărate drame. Femei și copii sunt obligați să se izoleze împreună cu un adult abuziv, de care se tem, dar pe care nu îl pot părăsi.

De altfel, cazurile de violență domestică (agresiuni, bătăi și scandaluri) au crescut simțitor în ultimele luni, după declararea pandemiei. Pro­ble­ma principală este legată de faptul, culmea, că petrec tot mai mult timp împreună. Copiii nu se mai pot refugia în școală sau în grupul de prieteni, iar sentimentul de izolare se resimte profund.

Atmosfera devine tot mai tensionată, mai ales în familiile în care cel puțin unul dintre adulți face abuz de alcool. Foarte multe femei și copii sunt supuși unor presiuni psihologice, sunt învinovățiți pentru situația actuală uneori, iar acesta reprezintă un abuz.

În România, nu există date oficiale, deocamdată, iar numărul din statistici nu este relevant în ceea ce înseamnă fenomenul violenței în familie. Victimele nu sunt obișnuite să ceară ajutorul, de frică sau de rușine. Totuși, pot suna în orice moment la 112 pentru a cere ordin de protecție. Iar datele ultimelor cinci luni reflectă situația îngrijorătoare de la nivelul județului Buzău.

Dacă în aceeași perioadă a anului trecut au fost emise de către Poliție 104 ordine de protecție provizorii, în primele 5 luni ale lui 2020, numărul acestora a crescut cu 20. Mai puțin de jumătate dintre cele 124 de ordine provizorii au fost prelungite de instanță pentru 1-6 luni. În mai mult de jumătate dintre cazuri, violențele domestice au avut loc în mediul rural, însă urbanul vine din urmă.

La sfârșitul lunii trecute, spre exemplu, o femeie din Căpățânești, comuna Mără­cineni, a fost nevoită să ceară ajutorul Poliției după ce, aproape de miezul nopții, a fost lovită de soț cu ciocanul în cap și într-o mână, bărbatul distrugând și o ușă a locuinței. Agresiunea s-a produs pe fondul geloziei și a consumului de băuturi alcoolice. Deși a fost lovită destul de rău, femeia nu a solicitat ajutor medical.

Nu era prima dată când era supusă unui asemenea tratament din partea soțului, însă de această dată nu a mai suportat bătaia și a cerut ajutorul autorităților. La miezul nopții a obținut un ordin provizoriu de protecție emis de un polițist, iar câteva ore mai târziu, ordinul de protecție provizoriu a fost confirmat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. La începutul acestei luni, instanța a admis cererea procurorului și a dispus evacuarea agresorului din locuință pentru o perioadă de 6 luni, acesta fiind obligat la păstrarea unei distanțe față de victimă de mi­ni­mum 100 metri, acest lucru implicând și distanța față de locuința și locul de muncă al victimei, câtă vreme aceasta se află acolo.

Însă cazurile când femeile agresate cer ajutor sunt puține. Deși se fac anual numeroase campanii pentru combaterea violenței domestice, fenomenul este de o amploare care ne dă fiori. Psihologii spun că va trece o vreme până ce se va schimba un anume tip de mentalitate, însă este foarte important ca orice strigăt de ajutor să nu fie ignorat de apropiații unei femei agresate sau ai unor copii traumatizați de scandalurile din familie.

Pe parcursul anului 2019, polițiștii buzoieni au emis 246 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, 230 au fost confirmate de către unitățile de parchet, în alte 14 situații victimele solicitând revocarea ordinului de protecție emis de către polițiști. Dintre cele 230 de ordine de protecție provizorii confirmate și înaintate instanțelor de judecată, doar 140 au fost transformate ulterior în ordine de protecție.  De anul trecut, polițiștii care intervin la cazuri de violență domestică pot să ofere pe loc siguranță persoanelor care au fost victime violenței domestice. Astfel pe baza unui formular de evaluare a riscului, atunci când consideră că este nevoie, polițiștii pot emite un ordin de protecție provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima să nu fie nevoită să aștepte unul încuviințat de judecător.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker