Politic

Păle: „Legea de susţinere a creşterii bivolilor va însemna şi carne, lapte sau brânză de înaltă calitate, de provenienţă autohtonă”

Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind aprobarea Programului de sus­ţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor, al cărei proiect îl are printre co-iniţiatori pe social-democratul buzoian Dănuţ Păle, medic veterinar şi vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din camera inferioară a Parlamentului.

Conform acestuia, prin legea în cauză se instituie o schemă de ajutor de stat care are ca obiectiv implementarea unui program multianual de susţinere a fermierilor ce desfăşoară activităţi de creştere şi reproducţie a bivoliţelor prin investiţii pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme noi sau în ferme aflate în activitate, precum şi de stimulare a asocierii în cooperative. „Am susţinut instituirea schemei de ajutor pentru creşterea şi reproducţia în sectorul bubalinelor, deoarece consider că atunci când ţara noastră are omologat un animal excepţional, bivolul românesc, un succes al profesorului Constantin Velea, trebuie să asigurăm o ameliorare continuă a rasei şi înmulţirea numărului de specimene. Bubalinele sunt animale recunoscute pentru rezistenţa lor la boli ca bruceloză, leucoză, boala vacii nebune sau TBC, au o bună productivitate, dau un lapte extraordinar şi sunt nepretenţioase la creştere”, spune Dănuţ Păle.

Deputatul buzoian mai arată că, deşi populaţia de bubaline a scăzut dramatic în România, ultimii ani au arătat uşoare creşteri, ceea ce demonstrează că interesul pentru acestea al fermierilor este din ce în ce mai mare. „Proiectul de Lege îşi doreşte să încurajeze şi să susţină fermierii să se concentreze pe sporirea efectivelor de la noi din ţară şi îmbunătăţirea fondului genetic. Programul va contribui, de asemenea, la dezvoltarea economică a zonelor recunoscute cu tradiţie în creşterea acestora, va oferi oportunitatea rea­lizării de noi investiţii şi va stimula eficientizarea activităţii prin încurajarea asocierii în cooperative. Pentru români în general, va însemna carne, lapte sau brânză de înaltă ca­li­tate, de provenienţă autohtonă”, susţine deputatul social-democrat buzoian Dă­nuţ Păle.

Conform acestuia, actul normativ în cauză a fost iniţiat de 173 de deputaţi şi senatori şi a primit votul favorabil a 228 de deputaţi în plenul camerei decizionale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker