Actualitate

Palatul Copiilor din Buzău inaugurează noua pistă de karting din Parcul Tineretului

Palatul Copiilor din Bu­zău își va deschide porțile de la 1 octombrie cu o veste cât se poate de bună pentru pasionații de karting, spune  noul director al instituției, Veronica Trandafir, care anticipează că în jurul datei de 25 septembrie va putea fi inaugurată pista de karting din Parcul Tineretului.

Directorul Veronica Trandafir
Directorul Veronica Trandafir

„Un aspect foarte important este legat de pista de karting. În cel mai scurt timp, colegul nostru, domnul profesor Ion Ionuț, o să finalizeze acest proiect. Pista de  karting o să fie gata. Este important că acest proiect o să fie la nivelul județului Buzău, cu atât mai mult cu cât avem copii cu rezultate și aveam nevoie de un spațiu de pregătire pentru ei.  O să folosim karturile electrice pe care Palatul Copiilor le-a achiziționat din fonduri externe, printr-un parteneriat, cu câțiva ani înainte. Încercăm să des­chidem pista în 25 septembrie, ca să poată profita copiii de ea în perioada septembrie-octombrie și să o folosească intens. Are tot ceea ce trebuie pentru pregătirea copiilor pentru competițiile naționale și internaționale. Profesorul Ionuț Ion a obținut transferul de la Râmnic, a venit la Buzău și-l avem la Palat. Și la Râmnic a făcut o mulțime de lucruri. Dar, avându-l la Buzău, a lucrat cot la cot cu cei care l-au ajutat, astfel încât la momentul 25 septembrie să putem da în folosință și pista aceasta de karting. Avem și sprijinul părinților, ceea ce înseamnă foarte mult”, a declarat directorul Palatului Copiilor.

Activități vechi și noi

Fost inspector școlar în mai multe domenii și compartimente, cu o bogată experiență managerială și  cu o preocupare permanentă pentru activitatea non-formală, noul director al Palatului Copiilor Buzău, Veronica Trandafir, are o viziune nouă în ceea ce privește acti­vitățile prin care să se valorifice în acest an școlar cunoștințele elevilor dobândite în contexte de dincolo de școală și  să  le ofere astfel un antrenament pentru transferul de cunoaștere care să permită mai târziu în evoluția profesională capacități de cerce­tare exploratorie în domenii de graniță sau chiar dezvoltarea unor noi domenii.

Pe de o parte, Trandafir își dorește să păstreze  la Palatul Copiilor activitățile care și-au dovedit eficiența, să le dezvolte,  iar pe de altă parte să inițieze altele noi. Printre proiectele noi se numără și realizarea unui simpozion care să evidențieze activitatea care se desfășoară cu rezultate la Palat prin eforturile profesorilor de aici și prin cola­borarea cu copiii și părinții acestora, care a fost încununată de rezultate. De asemenea, dacă legislația o va permite, intenționează să identifice împreună cu colegii săi de la Palat posibilitatea de a face proiecte cu finanțare europeană.

„Eu voi merge pe reactualizarea, reîmprospătarea activităților mai vechi care au rămas un pic într-un con de umbră, nu din cauza faptului că nu s-a făcut nu știu ce popularizare a acestora, ci pentru că aceste condiții pandemice au determinat restrângerea anumitor activități. Multe proiecte mai vechi promovate de Palatul Copiilor mi-aș dori să le reactualizăm, să participăm la multe concursuri la care copiii noștri au avut o sumedenie de rezultate, mai ales că unii dintre ei s-au reînscris.

O să mergem pe Festivalul artistic al elevilor buzoieni, pentru că ține de tradiția Palatului. Această activitate a atras foarte mulți copii, de la clasele pregă­ti­toare și grădiniță până la clasele de liceu, astfel încât să răspundem nevoilor lor și să valorificăm și să valo­rizăm aceste potențe deosebite ale multor copii. De asemenea, aș vrea să insistăm pe activitățile acestea pentru grupul țintă elevi de liceu. Vom merge pe clasele a IX-a și a XI-a, pe noile educații, care sunt promovate, atât în mediul formal, cât și în nonformal, activități educative extrașcolare la nivel de școli, dar pe care  Palatul le promovează intens prin diverse activități ale Cercurilor. Aș vrea o relansare a proiectului Festivalul  <BUZO-YOUNG>, pentru că am avut o primă ediție care a prins în rândul elevilor de liceu.

Mi-aș dori să începem și niște proiecte noi. Pentru că la  Palat nu a fost realizat un simpozion, împreună cu Casa Corpului Didactic Buzău și  cu mediul universitar, dorim să promovăm educația nonformală din punct de vedere teoretico-științific și să facem cunoscute rezultatele pe care le-au obținut de-a lungul timpului copiii care au participat la activitățile Cercurilor din cadrul Palatului. De asemenea ne dorim să fie evidențiată munca colegilor mei din Palatul Copiilor, o muncă intensă, pe care au depus-o de-a lungul timpului, astfel încât acești copii să poată să obțină performanță, coroborată cu  nivelul de competență”, spune directorul Veronica Trandafir.

Atestate pentru copiii cu rezultate

„Ne dorim să  punem în aplicare recompensarea copiilor capabili de performanțe la diverse Cercuri promovate de Palatul Copiilor și, pentru aceasta, o să solicităm toate precizările de la Ministerul Educației. Ne dorim ca aceștia  să fie recompensați printr-un certificat de competență. Dacă vom avea copii care, pe parcursul a trei ani – conform regulamentului de organizare și funcționare a Pala­tului Copiilor și cluburilor din 2016, care este încă în vigoare -, o să încercăm să îi recompensăm și cu un certificat de competență după finalizarea celor trei ani de rezultate de participare la Cercul X și în conformitate cu rezultatele obținute. Aici trebuie să existe acest articol legislativ și în Legea educației, capitolul referitor la educația nonformală. Să vedem cum putem pune în aplicare și acest aspect, pentru că avem astfel de copii cu performanțe. În domeniul artistic sunt copii care au tot luat mereu trofee pe la competițiile națio­nale și internaționale de muzică și sunt copiii noștri de la Palat de mai mult de trei ani. De asemenea, avem cu rezultate și copii  care se înscriu la cercurile sportive și premiați la concursuri naționale și internaționale. Ne dorim ca și în acest fel să realizăm stimularea și motivarea copiilor și atragerea lor către cercurile din Palat”, spune Trandafir.

În momentul de față, la Palatul Copiilor sunt 31,5 norme didactice în care intră și cercurile Palatului, dar și cluburile din județ, care sunt structuri ale Palatului Copiilor. La  Berca sunt rezultate foarte bune ale copiilor pe domeniul cultural-artistic, de care se ocupă Florentina Popescu. La Râmnicu Sărat și la Pătârlagele sunt două cercuri în domeniul tehnic. La Beceni, un profesor tânăr se va ocupa de clubul de aeromodele. La Pogoanele, există activități de informatică și dans popular. La Nehoiu  se desfășoară activități sportive, în speță judo, unde s-au și obținut rezultate frumoase. La Buzău este o varietate de domenii, atât artistic, ști­ințific cât și tehnic aplicativ.

Parteneriate interinstituționale

De asemenea, noul director și-a propus să păstreze colaborările existente, dar și să realizeze altele noi, astfel încât să  sporească parteneriatele interinstituționale. „Nu aș vrea să renunț la parteneriatele pe care le-am realizat de-a lungul timpului pe proiecte cu Poliția, Centrul Antidrog, Prevenirea traficului de persoane, Europe Direct Buzău etc. Am avut foarte multe parteneriate și le vom folosi și pe cele pe care colegii le-au stabilit cu alte instituții”, precizează directorul Vero­nica Tran­dafir. Ea mai spune că toate deciziile pe care le va lua vor fi astfel încât să fie în avantajul copiilor, pentru a-i pune în valoare, pentru a le valorifica potențialul, pentru a le da curaj să se exprime și să capete mai multă încre­dere în ei.

În momentul de față, a început înscrierea copiilor la Cercurile Palatului care au fost promovate de ani de zile, operațiune care se poate face și online. „Lucrăm și în online, pentru că avem ce­re­rea pe site-ul Palatului, chiar și adresa de Facebook a Pala­tului. De ase­menea, cei care doresc, vin și completează cererea de înscriere aici, la sediul Pala­tului”, precizează directorul instituției.

Deschiderea oficială a activităților în Palatul Copiilor va fi pe 1 octombrie, astfel încât părinții care mai doresc să își înscrie copiii la Cercuri și după 13 septembrie să o poată face.

Articole similare