Economic

Oxigenoterapia: Când este necesară? Beneficii și efecte secundare

Oxigenoterapia sau terapia cu oxigen reprezintă administrarea unor concentrații mai ridicate de oxigen decât cea prezentă în aerul atmosferic, pentru ameliorarea hipoxiei – condiție patologică care apare atunci când țesuturile organismului nu beneficiază de o cantitate optimă de oxigen.

Beneficiile oxigenoterapiei

Oxigenoterapia este necesară persoanelor cu hipoxie, indiferent de cauza care a adus la apariția acesteia. Atunci când este necesară, utilizarea ei cu regularitate permite oamenilor să se bucure de un stil de viată activ, prin înlăturarea dificultăților respiratorii. Ea poate ameliora simptome precum oboseala, iritabilitatea, durerea de cap și dispneea.

Persoanele cu boală pulmonară cronică obstructivă se confruntă cu respirație șuierătoare, dispnee, tulburări ale ritmului cardiac și constricție toracică. Terapia cu oxigen administrată pe termen lung ameliorează aceste simptome și îmbunătățește considerabil calitatea vieții pacienților.

Când este necesară oxigenoterapia?

Terapia prin oxigen se poate administra pe perioade scurte sau îndelungate, în cazul următoarelor condiții patologice:

  • Boala pulmonară cronică obstructivă;
  • Fibroza pulmonară;
  • Pneumonia;
  • Astmul bronșic;
  • Dispneea;
  • Fibroza chistică;
  • Bronșita cronică;
  • Emfizemul pulmonar;
  • Cancerul pulmonar;
  • Infarctul miocardic acut;
  • Un traumatism al sistemului respirator.

Modul de administrare al oxigenului

Există mai multe moduri de administrare a oxigenului, în funcție de aparatura utilizată, după cum urmează:

  • Sonda nazală

Administrarea oxigenoterapiei prin intermediul sondei nazale este cel mai ușor de tolerat de către pacienți. De cele mai multe ori aceasta duce la uscarea mucoasei nazale, motiv pentru care este necesară folosirea unei soluții izotone la 4 ore de la administrarea ei.

  • Masca facială

Administrarea oxigenului cu ajutorul unei măști faciale este mai dificil de tolerat de către pacienții conștienți. Printre motivele tolerării dificile se află senzația de sufocare pe care masca o poate crea, incapacitatea de a consuma alimente și de hidratare, cât și de a comunica cu cei din jur.

  • Cortul facial

Această modalitate de administrare este recomandată pentru a înlocui masca facială la persoanele claustrofobe.

  • Coiful facial

Această modalitate de administrare a oxigenului este utilizată mai frecvent în rândul copiilor.

Dispozitive necesare pentru administrarea terapiei de oxigen la domiciliu

Oxigenoterapia poate fi administrată doar de către medic. Există situații în care pacienții au nevoie de această terapie la domiciliu, motiv pentru care ei sunt instruiți de către medic pentru a utiliza corect aparatul de oxigen. Dispozitivele necesare pentru administrarea terapiei la domiciliu sunt următoarele:

  • Sursa de oxigen;
  • Oxigenul lichid;
  • Dispozitivul de transfer al oxigenului, ce include umidificatorul, reductorul, debitmetrul, concentratorul de oxigen și dispozitivul de administrare.

Cum se măsoară nivelul de oxigen din sânge?

Nivelul de oxigen din sânge este un indicator important al stării de sănătate și se măsoară cu ajutorul unui pulsoximetru. Astfel, un nivel normal de oxigen în sânge este cuprins între 75 și 100 mmHg, o valoare sub 60 mmHg indicând necesitatea suplimentării oxigenului prin oxigenoterapie.

Simptomele incipiente ale unui nivel scăzut de oxigen la nivelul țesuturilor includ confuzia, agitația și anxietatea. O formă avansată de hipoxie se manifestă prin cianoză, caracterizată de colorația albăstruie a pielii și a mucoaselor, cu precădere a buzelor, dar și de transpirații, tahicardie, hipotensiune și respirație șuierătoare.

Efecte secundare

Oxigenoterapia este lipsită de riscuri dacă este administrată corespunzător. Administrarea oxigenului pe o perioadă îndelungată poate duce la uscarea mucoasei nazale și la traumatisme locale, produse de folosirea măștilor și a canulelor.

Utilizarea unui umidificator sau a unei soluții saline poate ameliora uscarea mucoasei nazale. De asemenea, se recomandă utilizarea unor produse de îngrijire a pielii, pentru prevenirea iritației.

Supraoxigenarea este un alt efect secundar, însă aceasta este întâlnită foarte rar.

Măsuri de siguranță

Este recomandat să te informezi corect înainte de a începe administrarea oxigenului la domiciliu. Pentru a utiliza oxigenoterapia în deplină siguranță, se recomandă următoarele:

  • Nu fuma în apropierea echipamentului tău de oxigen;
  • Nu utiliza echipamentul de oxigen în apropiere de sursele de căldură, precum lumânările sau aparatele cu alimentare pe gaz;
  • Nu folosi produse inflamabile în apropierea echipamentului de oxigen, precum produsele de curățenie sau spray-urile cu aerosoli;
  • Depozitează echipamentul de oxigen în locuri bine ventilate și montează alarme de incendiu în locuință.

Terapia cu oxigen se administrează doar la recomandarea medicului, în funcție de indicațiile acestuia. Atunci când se respectă cu strictețe indicațiile medicului, aceasta se poate utiliza în deplină siguranță, fără să existe riscuri. Beneficiile oxigenoterapiei îmbunătățesc considerabil calitatea vieții la persoanele care se confruntă cu hipoxie, indiferent de cauza apariției acesteia.

https://www.healthline.com/health/oxygen-therapy#candidates

https://doc.ro/sanatate/nivelul-de-oxigen-din-sange-ce-e-bine-sa-stii

https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-procedures-and-tests/oxygen-therapy

https://www.romedic.ro/hipoxia-0P38444

https://proceduri.romedic.ro/terapia-cu-oxigen-oxigenoterapia

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker