Politic

Orban și Oros au binecuvântat ridicarea Băncii de Gene ca Lazăr din mormânt

De la o „instituție inutilă”, o „investiție a PSD pentru clientela sa politică”, la „instituție strategică”; astfel a evoluat Banca de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale de la Buzău în ochii ministrului Agriculturii, Adrian Oros, cel care, imediat după instalarea guvernului liberal condus de Ludovic Orban, îl demitea pe directorul acestei instituții abia înființate, cercetătorul Costel Vînătoru, și declara sus și tare că răul făcut de social-democrați prin înființarea sa va fi smuls de la rădăcină. Poziție pe care a susținut-o inclusiv în campania electorală pentru alegerile parlamentare, fără a ține cont că unul dintre candidații PNL pe un loc eligibil, actualul senator Vlad Pufu, avea inclus în programul electoral chiar deblocarea situației Băncii de Gene.

Vineri, însă, fostul premier Ludovic Orban și ministrul Agriculturii Adrian Oros, au venit la Buzău pentru a anunța „operaționalizarea”  Băncii de gene, o noțiune pe care niciunul dintre cei prezenți la conferința de presă susținută în aer liber, la sediul instituției din Crâng, nu au explicat-o clar. Cert este că, din cele 30 de posturi prevăzute de hotărârea de guvern de înființare a instituției vor fi ocupate doar 12 – „din motive de reduceri bugetare”, după cum a precizat ministrul Oros -, iar suma care va fi alocată funcționării acesteia se ridică la doar 3 milioane lei. Salvarea ar veni, conform aceleiași surse, de la Comisia Europeană, în cazul în care un proiect pe această temă, în valoare de 30 milioane euro, va fi aprobat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, despre care știm cu toții că, în acest moment, se află în aer.

Practic, vizita oficialilor liberali de vineri s-a vrut un fel de dat cu tifla către președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, după cum a precizat liderul PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu: „Am decis să venim la Banca de Gene pentru că, în urmă cu două săptămâni, într-o epistolă a domnului Ciolacu se spunea că PNL a închis pentru totdeauna proiectul Băncii de Gene de la Buzău. Iată că minunea s-a întâmplat și Banca de Gene se ridică precum o minune, precum Lazăr, și în zi de sfântă sărbătoare începe operaționalizarea acestei bănci”, a spus Avrămescu.

Mai mult, în ediția de luni a cotidianului OPINIA

Articole similare