Politic

Orban: „PNL Buzău, o anexă a PSD, va avea aceeași soartă cu Guță Tătărăscu”

Un nou partid își face calea pe scena politicii românești, Forța Dreptei, un grup compus din 16 parlamentari, care a decis să se detașeze de actualul Partid Național Liberal, pe care îl consideră „contaminat” cu ideologiile altor partide, cu precădere ale Partidului Social Democrat. Filiala de la Buzău a fost prezentată public joi de însuși Ludovic Orban, liderul detronat la congresul din toamnă al PNL și care a înființat Forța Dreptei ca răspuns la necesitatea existenței unei „drepte autentice”, după cum s-a exprimat acesta.

Miza este mare la Buzău, spune Orban, un județ preponderent „roșu” ca formare politică, dar acest lucru nu îi sperie de membrii Forței Drepte, ci îi motivează să lupte și mai tare, mergând pe faptul că oamenii au nevoie de o schimbare și o trecere la „verde”, culoarea partidului nou-înființat. Ludovic Orban a comparat actualul PSD cu Frontul Salvării Naționale (FSN), care și-a schimbat numele, dar ideologia ba, și spune că noul său partid își propune o politică în concordanță cu ideile liberale pe care, de altfel, le pune la baza tuturor statelor dezvoltate din lume, spre deosebire de cele social-democrate.

„Noi am pornit un proces de construcție a noii forțe politice de dreapta. În țară, obiectivul pe care ni l-am propus este acela de a constitui filiale județene și de sector, în toate județele și în toate sectoarele municipiului București. De asemenea, să constituim organizație în diaspora (…) Practic, filiala Buzău este una dintre filialele pe care le pregătim și la care am muncit destul de mult. Este un județ cu o puternică amprentă comunistă, un FSN rebotezat PSD, care a acaparat extrem de multe pârghii de putere și în care este nevoie de o formațiune politică de dreapta autentică, care să constituie o alternativă credibilă la politica sărăciei și subdezvoltării, care a fost practicată de PSD nu numai în județul Buzău, ci în toate județele în care a fost la butoane”, a declarat Ludovic Orban.

Cristescu: Forța Dreptei, partid cu adevărat liberal

Președintele interimar al filialei de la Buzău este Mihai Cristescu, un fost lider județean al Alianței Liberalilor și Democraților. Acesta a reiterat puritatea ideologică a noului partid, care se deosebește de celelalte prin faptul că nu-și amestecă doctrinele „ba cu stânga, ba cu dreapta”: „Partidul Forța Dreptei este un partid nou înființat, unul cu adevărat liberal, care dorește să rămână cu adevărat liberal, fără alte parti-prisuri cu celelalte partide, care și-au amestecat doctrinele ba cu stânga, ba cu dreapta, exact ca un vas care, lovit de maluri, naufragiază când pe stânga, când pe dreapta”.

Și deputatul Ionel Dancă și-a justificat alegerea noului partid prin prisma faptului că a simțit o obligație morală față de alegătorii care au votat cu PNL, nu cu alianțe „trădătoare”, care au adus la putere și facțiunile politice mai puțin dorite. Pe lângă aceasta, deputatul a mai declarat și că politica românească are nevoie de o formațiunea de dreapta care să lupte cu adevărat pentru crezul liberal, iar actualul PNL s-a dezis demult de această doctrină.

„Eu sunt astăzi (joi, n.r.) aici alături de echipa Forța Dreptei, filiala Buzău, în condițiile în care suntem un grup de 16 parlamentari, care am decis să rupem legăturile cu fostul PNL, care a devenit un PSD mai mic sau cea mai mare filială a PSD. Am făcut acest gest, în primul rând, ca obligație morală, pentru mine, care am fost ales de cetățenii români pentru un program politic care excludea PSD de la guvernare. Am candidat la alegerile parlamentare cu angajamentul că vom dezvolta România fără PSD la guvernare și, prin urmare, această alianță toxică PSD-PNL reprezenta pentru mine o trădare sfruntată a angajamentelor pe care noi, liberalii, ni le-am asumat în fața alegătorilor. În al doilea rând, pentru mine Forța Dreptei a reprezentat o necesitate, pentru că în România politica de dreapta (…) nu mai este reprezentată pe scena politică de către fostul PNL și de către niciun alt partid care a candidat în 2020 la alegerile parlamentare”, a spus Ionel Dancă.

Alături de membrii Forței Drepte a fost și deputatul Antonel Tănase, cel care a candidat la alegerile din 2016 din partea PNL Buzău, dar a ales să părăsească partidul la începutul lunii noiembrie a anului trecut și a declarat, atunci, că nu se dezice de liberalism, ci doar de liderii partidului. Exodul foștilor membri ai PNL nu s-a datorat pierderii alegerilor interne sau a funcțiilor importante, ci din cauza înstrăinării de principiile liberalismului, a mai spus Antonel Tănase.

„Partidul Social Democrat, prin reprezentanții săi, spunea despre PNL la Buzău că este un ONG. Noi astăzi lansăm un partid, Forța Dreptei. Buzăul are un potențial uriaș de schimbare. După 32 de ani (…) de dominație roșie, poate că e timpul ca Buzăul să capete o culoare verde și un copac să-i fie călăuzitor. Aș vrea să fac o corecție: toată lumea din mass-media spune că noi am plecat din PNL pentru că am pierdut congresul. Nu este adevărat! Noi nu am plecat din Partidul Național Liberal că am pierdut congresul, că am pierdut niște funcții, că nu mai era pe poziții la guvernare (…) ci pentru că PNL a abandonat electoratul de dreapta. Aveam o coaliție de dreapta împreună cu USR și cu UDMR. Acea coaliție a fost abandonată”, a declarat Antonel Tănase.

Orban: PNL, o variantă a PSD

Întrebat ce părere are despre PNL Buzău, Ludovic Orban nu s-a abținut și a declarat că este o „anexă a PSD”, care va avea soarta guvernului lui Gheorghe Tătărăscu, ai cărui miniștri au fost arestați și întemnițați în cea mai mare parte, de către conducerea comunistă a vremii.

Ludovic Orban a mai declarat că Partidul Național Liberal de astăzi nu este altceva decât o variantă a Partidului Social Democrat, iar alegătorii care votează cu PNL, votează, de fapt… cu PSD. Președintele Forței Drepte a mai spus că în spatele acestor alianțe dăunătoare stă președintele Klaus Iohanis, pe care l-a susținut în timpul alegerilor prezidențiale și în privința căruia și-a cerut scuze românilor, pentru că „ne-a păcălit pe toți”. În opinia lui Orban, actualele partide și alianțe sunt derivate ale Frontului Salvării Naționale, orchestrate de lideri precum Ion Iliescu, Traian Băsescu și Liviu Dragnea, care și-au lăsat urmașii – „locotenenții și învățăceii” -, să-și facă de cap prin politica românească.

(PNL Buzău, n.r.) este ceea ce este și PNL la nivel național: o anexă a PSD-ului, un tovarăș de drum al comuniștilor, care va avea soarta lui Guță Tătărăscu și a fracțiunii tătărăsciene, care a intrat în alianță cu comuniștii, Tătărăscu acceptând să fie și vice prim-ministru în guvernul Groza. Astăzi, niciun om de dreapta nu mai are niciun motiv să voteze cu PNL, pentru că dacă votează cu PNL, de fapt, votează cu PSD. Și asta-i valabil și la Buzău și la nivel național. Nu întâmplător am spus că Iohanis i-a convins pe locotenenții lui Băsescu, care provin tot din FSN, dacă-i căutăm bine pe la pedigree, să bată palma cu învățăceii lui Iliescu și cu locotenenții lui Dragnea, adică Ciolacu, Grindeanu și alții care sunt la butoanele PSD”, a încheiat Ludovic Orban.

Un comentariu

  1. Din pacate Orban joaca in aceeasi Liga c-LIGA IV cu Ponta, Dancila, Catu – cei mai necalificati prim ministri pe care i-a dat tara acesta dupa 1990

Articole similare