Actualitate

ONG-urile buzoiene, invitate să acceseze 20.000 lei pentru proiecte din domeniul științelor exacte sau al artelor

Elevii și profesorii din județul Buzău pot obține finanțări nerambursabile de 20.000 lei pentru proiecte STEAM prin Fondul Științescu Buzău ediția 2.0. Fundația Comunitară Buzău a lansat, pe 20 februarie, a doua ediție a Fondului Științescu prin care oferă finanțări nerambursabile între 5.000 și 20.000 lei și mentorat elevilor cu proiecte STEAM (stiințe, tehnologie, inginerie, artă, matematică).

Cine se poate înscrie

Se pot înscrie cu proiecte din domeniul STEAM în competiția de proiecte atât grupuri de inițiativă, cât și asociații din școlile din județul Buzău, și pot obține finanțări de până la 20 000 de lei sau chiar mai mari, dacă există oportunitatea de cofinanțare.

Se pot înscrie cu proiecte organizații non-guvernamentale (inclusiv asociații studențești, asociații de părinți, asociații ale școlii) și grupuri de inițiativă, respectiv grupuri non-formale alcătuite din minim trei membri, dintre care cel puțin un adult, care se unesc pentru un scop comun. Grupul de inițiativă poate fi format din elevi, liceeni, studenți, masteranzi, doctoranzi, oameni cu diverse specializări – profesori, bibliotecari, educatori, programatori, matematicieni, fizicieni, ingineri, biologi, chimiști, muzeografi, restauratori, artiști vizuali, muzicieni, arhitecți, designeri, etnologi, sau pur și simplu părinți – cu idee despre cum poți face ca pasiunea ta pentru științe să fie transmisă mai departe elevilor.

„«Nava Științescu», simbolul acestui program, a călătorit în 2022 prin Buzău, Bisoca, Săpoca și Râmnicu Sărat și a oferit sprijin celor șase proiecte câștigătoare. În 2023, <Nava Științescu> își continuă călătoria prin tot județul și cheamă tinerii, alături de profesori, să-și contureze ideile, să le transforme în proiecte, să le înscrie în competiție în perioada 20 februarie-12 martie 2023 și să obțină astfel șansa de a primi finanțare ca să transforme ideile în realitate”, transmit reprezentanții Fundației Comunitare Buzău.

Pentru înscriere, ONG-urile și grupurile de inițiativă trebuie să intre pe https://buzau.stiintescu.ro/ să citească Ghidul Aplicantului apoi să completeze cele două formulare: Anexa 1 – Formularul de aplicare și Anexa 2 – Formularul de buget. Formularele se trimit apoi pe e-mail la [email protected]. Toate documentele completate vor fi trimise până pe 12 martie 2023, ora 23.59. Selecția proiectelor va fi făcută în perioada 13-26 martie 2023 de către un juriu independent format din experți în educație, reprezentanți ai mediului de afaceri, persoane active din comunitatea locală și membri ai Fundației Comunitare Buzău. Componența juriului va fi făcută publică pe site-ul programului. Anunțarea proiectelor câștigătoare se va face pe 27 martie 2023.

Cum trebuie să fie proiectele

Fundația Comunitară Buzău încurajează înscrierea de proiecte creative, inovative și care să cultive pasiunea pentru educația STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică). Proiectele înscrise trebuie să poată ajuta membrii comunității să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu entuziasm despre științe exacte și arte. Cu această ocazie, tinerii pot să descopere cum funcționează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne și cum se pot implica în proiecte care le oferă posibilitatea unei viziuni creative asupra viitorului.

„Valoarea totală a fondurilor acordate prin Fondul Științescu Buzău ediția 2.0 pentru proiectele desfășurate în județul Buzău în 2023 este de 146.000 lei, iar acestea vor putea fi implementate în perioada aprilie-august 2023. Ne propunem să finanțăm minim cinci proiecte”, mai spun reprezentanții Fundației Comunitare Buzău.

Științele și tehnologia joacă un rol important în economia viitorului, iar România poate folosi aceste oportunități dacă mai mulți tineri aleg să se orienteze spre aceste domenii. La o scară mai largă, va beneficia de program întregul sistem educațional din Buzău, prin diseminarea rezultatelor și promovarea avantajelor educației STEAM, prin crearea unor modele de proiecte replicabile și scalabile în așa fel încât acest program să devină un exemplu de bune practici.

Ce este „Științescu”

Științescu este un program național de finanțare a proiectelor educative STEAM care încurajează dezvoltarea abilităților necesare generației de inovatori ai secolului XXI și pasiunea pentru științe și arte a copiilor și tinerilor. Fondul Științescu Buzău 2.0 este implementat în Buzău de Fundația Comunitară Buzău în parteneriat cu Romanian-American Foundation (RAF) și Federația Fundațiilor Comunitare din România (FFCR), cu sprijinul a nouă parteneri: companii locale (Snick Ambalaje și Consumabile SRL, Railway Systems by Voestapline, SLY Nutritia SRL, Multiprod Energo SRL, Travertec SRL, Dada Comapel SRL, Forja Rotec SRL, Tehnostar SRL, Compania de Producție Feroviară SRL.

Fundația Comunitară Buzău este o organizație non-guvernamentală și non-profit care construiește infrastructuri (fonduri, programe, evenimente, apelul de finanțare etc.) ce conectează oameni cu inițiativă, idei și resurse din județul Buzău. Scopul Fundației Comunitare este să dezvolte potențialul local și să susțină transformarea județului Buzău într-un loc mai bun pentru copiii noștri. Împreună ne implicăm activ și proactiv în domenii precum educație, sănătate și mediu înconjurător.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker