Politic

Omul care a dat verde Băncii de Gene de la Buzău, din nou ministru al Agriculturii

Noul ministru al agriculturii, Petre Daea, a scris vinerea trecută pe Facebook, primul mesaj după ce a preluat portofoliul în executivul condus de Nicolae Ciucă, promițându-le „făuritorilor de hrană” că va intra imediat „în dispozitivul de lucru” astfel încât să realizeze obiectivele asumate de coaliția de guvernare.

„Dragi făuritori de hrană ai țării! Dragi români! Prin profesie și dăruire am fost, sunt și voi rămâne alături de dumneavoastră! Participarea mea la elaborarea și negocierea programului de guvernare în cadrul coaliției politice PSD-PNL-UDMR, alături de Adrian Chesnoiu, m-a determinat să accept propunerea partidului de a reveni în greaua misiune de ministru”, și-a început Petre Daea mesajul pe Facebook.

Petre Daea, unul dintre fidelii fostului președinte PSD Liviu Dragnea, fost ministru al agriculturii în guvernele Năstase, Grindeanu, Tudose și Dăncilă, spune că printre priorități se numără sistemul de irigații. „Responsabilitatea misiunii încredințate mă determină să intru imediat în dispozitivul de lucru, stabilind cu toate structurile din domeniul agroalimentar tabloul activității zilnice, în așa fel încât obiectivele prevăzute în programul de guvernare să fie realizate la timp. În domeniul agriculturii și industriei alimentare programele sunt prioritare și vor fi tratate ca atare, însă, datorită schimbărilor climatice, programul de irigații este vital și trebuie să-l realizăm folosind toate mijloacele de care dispunem”, a mai precizat Daea.

Noul ministru al agriculturii spune că deja cunoaște funcționarii din sistem și se bazează pe profesionalismul lor. „Folosind judicios resursele putem depăși cu bine greutățile momentului. Munca și buna credință ne va ajuta să ne îndeplinim obiectivele de care țara are nevoie. Mă veți regăsi la locul faptelor!”, și-a încheiat Petre Daea mesajul.

Noul ministru al agriculturii a preluat vineri portofoliul

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 8 iulie 2022, decretul de numire în funcţia de membru al Guvernului a lui Petre Daea, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a avut loc tot vineri la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu a anunţat, miercurea trecută, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului, că înlocuitorul lui Adrian Chesnoiu la Ministerul Agriculturii este Petre Daea, despre care a afirmat că este „un om cu experienţă şi un patriot, iubit de cei care lucrează în agricultură”. Ulterior, Ciolacu a postat un mesaj pe Facebook legat de nominalizarea lui Daea: „Petre Daea – propunerea PSD pentru Ministerul Agriculturii! Aveam nevoie de un om care este pregătit să preia și să rezolve din prima zi problemele fermierilor români. Domnul Daea este un profesionist desăvârșit, dar mai ales își iubește țara și acest pământ. Cu un asemenea ministru la Agricultură, românii vor avea mai multe produse românești! Mult succes, Petre Daea!”, a scris Ciolacu pa Facebook.

Banca de Gene, înființată sub semnătura lui Daea

Petre Daea, în vârstă de 72 de ani, s-a remarcat de-a lungul timpului prin numeroase declarații „colorate” și „cugetări” care au stârnit deliciul opiniei publice. Dar, dincolo de orice miștouri, buzoienii îi datorează lui Daea înființarea, în municipiul nostru, a Băncii de Gene. Fapt subliniat și de viceprimarul Ionuț Apostu, într-o postare pe Facebook, imediat după ce Consiliul Național al Partidului Social Democrat a decis nominalizarea ca ministru al Agriculturii. „Omul care a crezut în visul cercetătorului Costel Vînătoru revine la Agricultură! Amândoi vor avea întotdeauna respectul comunității buzoiene!”, a scris Apostu pe Facebook.

Pe 12 septembrie 2019, Guvernul a aprobat Hotărârea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău, unitate cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Șase zile mai târziu, Petre Daea semnat ordinul privind structura organizatorică a noii instituţii şi numirea cercetătorului Costel Vînătoru la conducerea ei.

„Ideea de a face Banca de Gene la Buzău e veche. Eu de peste 20 de ani militez pentru salvarea patrimoniului genetic, pentru că am văzut că suntem deficitari în acest domeniu şi am pierdut foarte multe resurse vegetale”, spunea, la vremea respectivă, Costel Vînătoru, la acea dată şef al Laboratorului de genetică, ameliorare şi conservarea patrimoniului din cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură.

Banca de Resurse Genetice Vegetale are drept obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea şi conservarea resurselor fitogenetice. Banca va fi cea care se va ocupa de conservarea patrimoniul genetic vegetal de la SCDL Buzău, care cuprinde peste 10.000 soiuri de legume, plante medicinale şi aromatice, ce va sta la baza viitoarelor cercetări privind menţinerea biodiversităţii, îmbogăţirea colecţiei de resurse genetice şi salvarea speciilor. Actul normativ promovat de Daea are o contribuţie majoră la menţinerea siguranţei şi securităţii alimentare naţionale, precum şi la redresarea horticulturii româneşti prin introducerea în producţie a soiurilor autohtone cu potenţial productiv şi cu o calitate superioară. De asemenea, Banca protejează intelectual şi juridic patrimoniul genetic autohton prin amprentare genetică şi va îmbogăţi colecţia de resurse vegetale prin înfiinţarea unei colecţii naţionale, unde se vor regăsi plante din flora spontană autohtonă şi internaţională, plante rare sau aflate pe cale de dispariţie. Beneficiarii vor fi toate unităţile de cercetare-dezvoltare din domeniile de interes din ţară şi din străinătate.

„Nu dorim o magazie de seminţe, ci o instituţie funcţională, acreditată şi recunoscută în ţară şi în lume după standardele actuale ştiinţifice, cu celule de depozitare, laboratoare de cercetare, sectoare de multiplicare. Banca de Gene pune România pe harta ştiinţifică a lumii!”, preciza Costel Vînătoru.

 

 

 

 

Articole similare