Actualitate

Omul care a căpușat Cord Buzău: a furat, dar a și… turnat!

Marin Anton, fost deputat PNL (via PDL) și fost șef al liberalilor din Giurgiu, a luat o mită-record și a primit, în instanța de fond, câte un an de pușcărie pentru fiecare milion de euro încasat. Apoi a turnat pe final de proces, la apel, ca să scape cu pedeapsa înjumătățită, scrie Ziare.com.

Că Marin Anton a formulat un denunț și a colaborat strâns cu procurorii DNA a spus-o chiar avocatul acestuia în sala de judecată, marți, 19 aprilie, la penultimul termen de judecată în apel. Dezbaterile finale vor avea loc pe data de 12 mai, la Curtea de Apel București, atunci când magistrații vor lua în discuție și posibilitatea ca Marin Anton să beneficieze de articolul 19 din Legea privind protecția martorilor, adică să îi fie înjumătățită pedeapsa în caz de condamnare definitivă.

Miza denunțului: o pedeapsă cu suspendare

Pe fond, Marin Anton a primit la Tribunalul București, pe 15 septembrie 2021, o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru o mită de 5,3 milioane de euro. Astfel, pe lângă performanța de a primi câte un an de pușcărie pentru fiecare milion de euro luat mită, fostul șef al PNL Giurgiu ar putea obține reducerea pedepsei până la cuantumul în care judecătorii dau „cu suspendare”.

„Am vrea să discutăm și incidența art. 19 în urma unui denunț concretizat într-un comunicat publicat pe site-ul DNA în data de 30 decembrie 2020”, a spus în instanță avocatul lui Marin Anton. Din informațiile de pe site-ul DNA reiese că Marin Anton a „dat în primire” procurorilor anticorupție un cetățean care îi ceruse 600.000 de euro spunându-i că va interveni pe lângă un judecător de la Curtea de Apel București în sensul de a obține achitarea pentru Marin Anton.

Cum s-a concretizat colaborarea între Marin Anton și DNA

„În perioada octombrie–decembrie 2020, inculpatul ar fi pretins inițial de la o persoană trimisă în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită (martor în cauză), suma de 600.000 de euro care, după mai multe <negocieri>, s-a diminuat la 400.000 de euro, plătibili în două tranșe. La data de 29 decembrie 2020, inculpatul ar fi primit suma de 200.000 de euro moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În schimbul acestor bani, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților ce ar urma sa judece dosarul martorului în calea de atac a apelului și-i va determina pe aceștia să pronunțe o soluție de achitare față de acesta. La data de 30 decembrie 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată în comunicatul DNA din 30 decembrie 2020.

Marin Anton a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru o mită de 5,3 milioane de euro luată în 2009, pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru modernizarea Aeroportului „Henri Coandă”. Ideea i-a aparținut lui Mihai Adrian Ionescu, fost șef al unei direcții din CNADNR, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, deoarece a recunoscut faptele.

Justificarea lui Marin Anton: a luat mită în numele partidului

Din datele dosarului rezultă că cei doi au cerut o mită-record nu pentru a se îmbogăți, ci în numele partidului din care făceau parte atunci, adică PDL.

Ironia a făcut ca, în ianuarie 2019, Marin Anton să fie demis din funcția de președinte al filialei PNL Giurgiu, după ce afirmase că familia lui va vota cu PSD dacă acest partid va da ordonanța privind amnistia, în condițiile în care era trimis în judecată pentru luare de mită în acest dosar.

„Instanța va avea în vedere gravitatea faptei rezultată, pe de o parte din modalitatea ingenioasă de comitere, prin mascarea mitei în contractul de prestări servicii încheiat, asigurând-și în această modalitate o aparență de legalitatea și nedescoperirea faptei de către organele abilitate ale statului, iar pe de altă parte din cuantumul mitei, de peste 22 milioane de lei.

De asemenea, instanța are în vedere funcțiile deținute de către inculpați, respectiv inculpatul Marin Anton a deținut o funcție de stat, aceea de secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, iar inculpatul Adrian Mihai Ionescu aceea de director general adjunct al Direcției de Coordonare și Monitorizare Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri din România”, se arată în motivarea deciziei Tribunalului București.

Lovit și „înjurat de măicuță”

Marin Anton a fost, în 2018, eroul unui episod controversat, când l-a acuzat pe social-democratul Niculae Bădălău, pe atunci președintele exe­cutiv al PSD, că l-ar fi lovit când cei doi ar fi participat la o nuntă. Anton a declarat că Bădălău l-ar fi înjurat, amenințat și l-a lovit „cu un pod de palmă peste gură”: „Nu știu de la ce a pornit, nu știu ce a avut cu mine. Eu nu am zis ni­mic. Totul a durat trei minute. Eram la nuntă, s-a repezit la mine, m-a înjurat de măicuța mea, m-a amenințat și a culminat venind la noi și mi-a dat un pumn, așa, un pod de palmă în gură”, a declarat pentru „Mediafax” Marin Anton.

De cealalată parte, Ni­culae Bădălău a negat că l-ar fi lovit pe liberalul Anton Marin și spune că a existat doar un schimb de replici între ei, motiv pentru care nu înțelege cum s-a ajuns la lovituri: „Aseară am participat la un eveniment fericit, la care băia­tul meu a fost naș. Pur și simplu, nu am avut decât un schimb de replici cu domnul Marin Anton. Nu înțeleg de unde Dumnezeu a ieșit toată povestea asta. Nu sunt de acord cu violența, detest violența, consider că dialogul e calea prin care se pot rezolva lucrurile și sunt stupefiat de ce se spune. Erau 500 de martori, Dumnezeule, era o petrecere. Nu l-am lovit pe Marin Anton, nu sunt un om violent. Detest violența”, declara Niculae Bădălău la Antena 3.

Dosare intrumentate de procurorii anticorupție și antimafia

Fostul deputat Marin Anton este un personaj politic controversat, el fiind cercetat în două dosare penale, instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, respectiv direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Astfel, în iunie 2015, procurorii Direcției Națio­nale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de senatorul Lucian Iliescu, primar al municipiului Giurgiu la data faptelor, și față de deputatul Marin Anton într-un dosar privind fapte de corupție. Potrivit unui comunicat al DNA, Lucian Iliescu a fost acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, conflict de interese, în formă continuată, și instigare la folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar Marin Anton, președinte al organizației județene a unei formațiuni politice la data faptei, de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

De asemenea, la jumătatea lunii octombrie 2016, Marin Anton, la acea dată deputat liberal, a fost chemat la DIICOT și a fost interogat mai bine de trei ore într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și luare de mită, după cum preciza Digi24.ro.

Traseist incompatibil

Mai mult, Agenția Națională de Integritate a constatat, în august 2014, că deputatul Marin Anton a fost în incompatibilitate timp de șapte luni, pentru că, de la preluarea mandatului și până în iulie 2013, a deținut și calitatea de titular al unei întreprinderi individuale. Potrivit ANI, Marin Anton nu a respectat dispozițiile articolului 82, alineatul 1, litera e) din Legea 161/2003, potrivit cărora „calitatea de deputat este incompatibilă cu (…) calitatea de comerciant persoană fizică”, el deținând, simultan, atât funcția de deputat, cât și calitatea de titular întreprindere individuală în cadrul „Anton D. Marin Întreprindere Individuală”.

Marin Anton a fost membru al Partidului Național Liberal până în 2007, când a plecat la Partidul Democrat Liberal, via Partidul Liberal Demo­crat, care a fuzionat prin absorbție cu PDL. În aprilie 2012, el s-a întors în PNL, al cărui membru a fost până în luna martie 2014, când a trecut în Partidul Mișcarea Populară, de unde s-a întors, pentru a treia oară, în formațiunea național-liberală.

Marin Anton este cunoscut printre buzoieni drept „latifundiarul din Cozieni”, comuna natală a soției sale, unde acesta deține o casă și importante suprafețe de teren agricol. De asemenea, el a fost implicat, în campania electorală pentru europarlamentarele din 25 mai, în scandalul de la Nana, dintre susținătorii Elenei Udrea și un grup de localnici.

Căpușă pentru Cord SA

Numele lui Marin Anton este legat de privatizarea și de căpușarea unei importante societăți co­me­rciale buzoiene, CORD SA. În anul 2002, acesta, împreună cu echipa sa, înființează firma Cord Commerce 2002 SRL, cu sediul într-un apartament din București. Firma a fost gândită ca o căpușă pentru societatea buzoiană CORD, profilată pe producția de sârmă, cabluri, corduri metalice și articole din fire metalice folosite în industria de anvelope. Deputatul Marin Anton, ca manager la Danubiana, era în strânse relații de afaceri cu ­ma­nagerul general de la Cord Buzău, Gheorghe David. Relația celor doi, scria presa vremii, a fost atât de apropiată încât, conform unor surse, el ar fi intervenit chiar pentru mușamalizarea rezultatelor unui control făcut de Curtea de Conturi în 2001, în urma căruia s-a descoperit o pagubă de apro­ximativ 10 miliarde de lei vechi, pusă în sarcina ­ma­nagerului David.

Ulterior, Marin Anton s-a implicat în privatizarea societății buzoiene și a reprezentat societatea bulgară EP Commerce, condusă de româno-bulgarul Cristian Popescu, în negocierile cu statul. După ce firma bulgară a preluat societatea, activitatea depusă de Marin Anton a fost generos răsplătită: a fost numit președintele Consi­liului de administrație de la CORD Buzău, iar Ghe­orghe David, director ­exe­cutiv. În plan financiar, această răsplată s-ar fi concretizat, conform unor informații de presă, în 11.000 de dolari lunar, incluzând aici și consultanța oferită printr-o altă firmă a lui Marin Anton, V&V Trading  Company.

Profiturile căpușei Cord Commerce 2002, profilată pe comerțul cu ridicata al altor produse, au fost de 196 milioane lei vechi în 2002, 9,5 miliarde lei vechi în 2003 și 602 milioane de lei vechi în 2004. Vârful ­afa­cerilor a fost, evident, în perioada în care Marin Anton a condus societatea din Buzău. De altfel, conform unor informații ce provin din preajma lui Ioan Amărie, fostul șef al Parchetului Național Anticorupție (actualmente DNA), Marin Anton s-a aflat, pentru o vreme, și în atenția procurorilor, fiind bănuit de administrarea cu rea-credință a activelor firmei. Ulterior însă, n-a existat vreo acuzație oficială, cazul fiind îngropat.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker