Cultură

Omagiu adus poetului Mihai Eminescu printr-o dublă lansare de carte, la Râmnicu Sărat

Ziua Culturii Naționale va fi marcată la Râmnicu Sărat printr-un eveniment care îl va omagia pe Mihai Eminescu, poetul nepereche,  născut pe 15 ianuarie în urmă cu 172 de ani, la Botoșani, al șaptelea fiu în familia căminarului Gheorghe Eminovici și a Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu. Evenimentul cultural va avea loc sâmbătă, 15 ianuarie, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, începând cu ora 11.

Este vorba despre lansarea a două volume dedicate marelui poet patriot Mihai Eminescu. Primul, ne spune Constantin Marafet, organizatorul evenimentului, aparține profesorului universitar Nicolae Georgescu și a văzut lumina tiparului la editura pe care o conduce, ”Rafet”. Al doilea volum este editat tot la ”Rafet” și conține Scrisorile lui Mihai Eminescu.

„Vom lansa două cărți. Una este scrisă de profesorul universitar Nicolae Georgescu, unul dintre marii eminescologi ai acestei țări, <Eminescu între amintire și uitare>, un titlu sugestiv pentru timpurile de astăzi. A doua carte, <Scrisorile lui Eminescu>, cele cinci scrisori,  care se află la a treia ediție, și sunt publicate de Editura Rafet”, spune Constantin Marafet, poet, prozator și director de editură, al cărui univers este dintotdeauna  cartea tipărită.

Scrisorile lui Eminescu au fost editate, spune Marafet, pentru că există cerere pe piață pentru astfel de cărți, dar trebuie să recunoaștem că și această inițiativă este un act temerar de cultură  făcut din  dorința ca ediţia pe care o pune în circulaţie să se apropie de identitatea cea adevărată a lumii poetice pe care a întemeiat-o Eul eminescian.

Constantin Marafet a fost preşedinte al cenaclurilor „Al. Sihleanu”, „Doina”, „Arthur Enăşescu”. A frecventat cenaclurile „Confluenţe” şi „Nichita Stănescu” (Bucureşti), „Duiliu Zamfirescu” (Focşani), „Viaţa Buzăului” şi „V. Voiculescu” (Buzău).

A debutat  la vârsta de 16 ani cu poezie în Viaţa Buzăului (1977). A fost director fondator şi redactor-şef al revistelor şi ziarelor: „Doina”, „Glas Râmnicean”, „Revista Poliţiei”, „Pagini Râmnicene”, „Arhipelag”, „Curentul de Râmnic” (fondator Victor Frunză). Este director al revistei „Vitralii” (fondată, 2005). Din 1997, editor, fondator şi director al „Editurii Rafet” (Râmnicu Sărat), unde tipărește cărţi ale unor scriitori din ţară şi străinătate.

Articole similare