Politic

Oglindă-oglinjoară, cine-i cel mai tare în fake-news din țară? Dar din județ?

O rețea de propagandă bine pusă la punct, aparținând Uniunii Salvați România, recurge la fake news-uri pentru a ataca atât guvernul condus de Nicolae Ciucă, cât și guvernările locale. Aceasta pentru că USR este un partid prăbușit în sondaje și incapabil nu doar să mai livreze mesaje electorale pozitive, ci și să se salveze el însuși de la prăbușire. Așa că liderii USR apelează la o strategie pe care o mai folosește doar Alianța pentru Unirea Românilor pentru a provoca instabilitate pe scena politică din România.

În urmă cu o săptămână, președintele USR, Cătălin Drulă, a fost la Buzău și a susținut o conferință de presă. Cu această ocazie, el l-a atacat din toate pozițiile pe liderul social-democrat Marcel Ciolacu, chiar la el acasă; până aici, nimic nou sub soare, chestiuni intangibile pentru buzoianul de rând și, mai ales, greu de verificat.

Numai că tirul lui Drulă a fost însoțit și de scâncelile celor doi lideri locali ai USR – președintele pe județ, Silviu Iordache, și cel pe municipiu, Florin Drăgulin -, care, bineînțels, s-au referit la aspecte din județul nostru. Normal, în același registru.

„Pe de altă parte, în municipiul Buzău avem un primar care distruge infrastructura orașului precum un tanc rusesc, fără să-i pese sau să țină cont de nevoile reale ale buzoienilor”, a spus Iordache. Bineînțeles, ideea nu este nici măcar originală și este rostogolită în spațiul public de vreo șapte ani, de când primarul Constantin Toma a demarat campania e modernizare a orașului. Lăsând la o parte faptul că buzoienii s-au cam săturat de această temă, liderul USR Buzău intră cu mare succes în galeria celor care susțin că nu este normal ca atunci când îți zugrăvești bucătăria să umpli de praf toată casa.

Nici liderul pe municipiu nu a rămas mai prejos: „Din 2016, de la înlăturarea vechii conduceri, când ni s-a promis reducerea tarifului, și până astăzi, costul apei a crescut an de an fără a fi vorba de vreo cofinanțare a vreunui proiect european, ci mai degrabă este vorba despre o modalitate discretă și eficientă de a băga mâna în buzunarele buzoienilor pentru a facilita o viață luxoasă pentru o parte dintre angajații Companiei de Apă și nu numai. Ca și în cazul pensiilor, și în cadrul Companiei de Apă Buzău există speciali ce beneficiază de salarii preferențiale necorelate cu volumul real de muncă. În timp ce salariul directorului Companiei de Apă îl depășește cu mult pe cel al președintelui României și ajunge la peste 17.000 lei pe lună, salariul unui instalator, ce duce cu adevărat greul, nu depășește 2.000 lei lunar”, a spus Florin Drăgulin. Adânc, nu? În afară de gogoașa prețului apei – care este condiționat nu de vreo cofinanțare, ci de însuși contractul de finanțare în valoare de aproape 200 milioane euro -, se pare că acesta, truditor în mediul privat, nu a auzit de plata unor munci de răspundere, precum cea de director în cadrul unei companii de o anvergură precum cea a Companiei de Apă.

În fine, să remarcăm bâlba liderului Silviu Iordache atunci când a fost întrebat de impactul plecărilor din USR către PNL. „În realitate, poate că am pierdut cinci-zece membri, maximum. Se vorbește despre cifre mari. Erau oameni care n-au fost niciodată pe la USR și sunt declarați ca fiind plecați la PNL. Nu a existat această migrație, este doar o modalitate de marketing, de PR a PNL, să își acopere găurile pe care le au din cauza plecării membrilor PNL, probabil, în PSD”, a spus Iordache. Acum, dacă este să stăm strâmb și să judecăm drept, printre „dezertorii” din USR am întâlnit pe câțiva care, mai an, când USR guverna alături de PSD, împărțeau funcțiile de conducere prin teritoriu, inclusiv pe cele care țin de Consiliul Județean și care nu făceau parte din împărțeala deconcentratelor.

Ce se întâmplă pe plan național

Bineînțeles că gogoșelele vândute de liderii buzoieni sunt pistol cu apă pe lângă cele vehiculate de liderii de la centru. Iată doar câteva exemple:

Cătălin Drulă: „Comisia de la Veneţia NU a dat gir noilor legi ale Justiţiei”. Pe 18 noiembrie 2022, cu 4 zile înainte de declarația lui Drulă, Comisia de la Veneția a dat aviz de urgență pe legile justiției propuse de guvern. De asemenea, Comisia Europeană a apreciat modificarea legislației, iar acest pachet de legi introduse de guvern a fost unul dintre factorii decisivi pentru ridicarea MCV.

USR: „Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile noastre!”. Fake news-ul a fost demontat chiar de Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu și fost membru USR. Acesta a arătat că lemnul tăiat ilegal în România reprezintă doar 0,5 la sută din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial. „Piața mondială a lemnului e de 4 miliarde mc. Piața românească e de 38 milioane mc și reprezintă 1 la sută din totalul pieței mondiale. Volumul lemnului tăiat ilegal în România e de 20 milioane mc, adică 0.5 la sută din piața mondială, nu 50 la sută”, a spus Berceanu.

USR: „Prosumatorii cu panouri solare vor fi taxați. Se introduce taxa pe soare”. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ieșit cu precizări și a arătat că actul normativ criticat de progresiști este o transpunere a unei directive europene și se va aplica din 2026 la nivelul întregii Uniuni Europene. Din documentul ordonanței reiese clar că pot fi taxați doar cei care au o capacitate de producție mai mare de 30 kW, și doar din 2026. Niciun prosumator care are panouri acasă nu ajunge la 30KW, ci doar cei care au un mini-parc fotovoltaic.

Cătălin Drulă: „Pierdem undeva la 1,5 miliarde de euro şi 3,3 miliarde dacă nu eliminăm pensiile speciale”. Din documentele publicate de Comisia Europeană reiese că reforma pensiilor valorează doar 500 de milioane de euro, dintr-un PNRR de 29 de miliarde, ceea ce înseamnă circa 1,6 la sută din PNRR-ul țării noastre. Reforma pensiilor nu are o valoare atât de mare și nu este nici măcar cel mai important capitol din PNRR, fiind alte reforme mult mai importante, precum cele referitoare la justiție, care deja au fost implementate.

Dragoş Pîslaru: „Comisia Europeană a refuzat să direcţioneze 1 miliard de euro”. În realitate, planul României pentru RePowerEU nici măcar nu a fost depus, după cum a anunțat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă? (…) Planul nu a fost respins. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar abia când vom ajunge la un consens vom depune documentele”, a declarat Boloș.

USR, campanii împotriva independenței justiției. S-a descoperit recent că USR a creat o rețea de ONG-iști și jurnaliști care atacă inclusiv justiția din România, cu campanii de denigrare la adresa magistraților. Oameni apropiați de liderii USR au încercat să lanseze, cu ajutorul unor jurnaliști, atacuri la adresa Liei Savonea (fostul președinte CSM) pentru a încerca să influențeze deciziile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Cristina Gusetth, șefa Freedom House, ar fi pus la cale o întreagă rețea de propagandă și manipulare. Cristina Gusetth este o apropiată a USR, având legături directe cu Cristian Ghinea și Dan Barna. De altfel, ea a fost prima propunere a lui Dacian Cioloș pentru portofoliul Justiției în guvernul tehnocrat de după demisia lui Victor Ponta în urma tragediei de la Colectiv, dar a fost retrasă după ce s-a făcut de râs la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker