Actualitate

Ofițerii de informații care l-au interceptat pe instructorul auto Gheorghe Brătilă, verificați la documente

Un inculpat din dosarul ,,Mită pentru permise” încearcă să anuleze probele obținute de către  procurori prin interceptări. La ultimul termen al procesului în apel, președintele completului de judecată de la Curtea de Apel Ploiești a admis cererea suplimentară de probe formulată de Gheorghe Brătilă, constând în solicitarea de informații de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău referitoare la existența avizului de ofițeri de poliție judiciară în sensul art. 55 alin. 5 cod proc.pen. și pct. 49 din Decizia nr. 51/16 febr 2016 a Curții Constituționale, a persoanelor din cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Buzău care au pus în executare mandatele de ­suprave­ghere tehnică și autorizațiile emise de Tribunalul Buzău în dosarele de urmărire penală nr. 792/P/2013 și nr. 340/P/2014, conform ordonanțelor de delegare ale procurorului de caz. Parchetul trebuie să răspundă solicitării până la ata de 26 februarie, când este stabilit un nou termen de judecată.

Amintim că doi inculpați din dosarul „Mită pentru permise” au primit, pe 25 februarie 2018, la Tribunalul Buzău, sentințe de condamnare cu executare. Este vorba despre instructorul auto Gheorghe Brătilă și Adrian Botezatu, agent examinator la data faptelor.

Primul a fost condamnat la 3 ani și jumătate închisoare cu executare (2 ani și 18 luni), pentru dare de mită în formă continuată, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015, pentru participație improprie la infracțiunea de dare de mită, la data de 03.12.2013, instigare la dare de mită în formă continuată, la data de 03.02.2015, trafic de influență, la data de 15.06.2015, iar cel de-al doilea la 3 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru luare de mită, în formă continuată, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015 și trafic de influență, la data de 21.03.2014.

Ceilalți trei inculpați au primit sentințe cu suspendare. Andrei Chitic, agent examinator la data faptelor, a primit o sentință de 2 ani și 3 luni închisoare pentru luare de mită, în formă continuată, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015 și pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, în aceeași perioadă, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și obligarea la muncă în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile a S.C. Urbis-Serv S.R.L. Buzău sau S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUZĂU S.A.  Primarul comunei Brăești, Adrian Perțea, a fost condamnat la 2 ani și două luni închisoare pentru dare de mită și cumpărare de influență, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și muncă în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile la Primăria Brăești. Acesta a fost acuzat că, în luna ianuarie 2014, a oferit o cantitate de motorină agentului examinator Adrian Botezatu, în scopul de a promova o angajată de la Primăria Brăești la proba practică de obținere a permisului de conducere, iar în luna martie 2014 a oferit o altă cantitate de motorină aceluiași agent examinator, în sco­pul de a interveni pe lângă funcționari de la compartimentul înmatriculări pentru soluționarea favorabilă a unei cereri de transcriere a dreptului de proprietate a unui autoturism.

Cel din urmă inculpat, Valeriu Răduță, instructor auto la Rm. Sărat, fin al lui Botezatu, a primit o condamnare de 1 an și patru luni închisoare pentru complicitate la dare de mită, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, fiind obligat la muncă în folosul comunității timp de 60 de zile la primăria Rm. Sărat. De asemenea, SC Brătilă SRL a primit o amendă penală și a fost obligată la publicarea extrasului sentinței într-o publicație locală timp de 7 apariții consecutive : „Condamnă pe inculpata persoană juridică S.C. BRăTILă S.R.L. Buzău la pedeapsa de 200 zile-amendă, suma corespunzătoare unei zile-amendă, stabilită potrivit criteriilor prevăzute de art.137 alin.3 C. pen. fiind de 1.000 lei, rezultând un cuantum total al amenzii de 200.000 lei, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015“. Deciziile au fost apelate.

Scandalul a început în 22015, atunci când doi agenți ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Buzău, unitate aflată în subordinea Instituției Prefectului, plus un instructor auto și șase foști candidați au ajuns la Parchet, unde au fost acuzați de infracțiunile de luare și dare de mită, respectiv cumpărare și trafic de influență, după ce procurorii au făcut o serie de percheziții la Serviciul Permise. Imediat s-a declanșat urmărirea penală asupra agenților Adrian Botezatu, Andrei Costin Chitic, a patronului unei școli de șoferi, Gheorghe Bratila, și a altor șase persoane candidate pentru obținerea permiselor auto.

Găinării și investigator sub acoperire

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, agenții suscitați, în perioada anului 2013- iunie 2015, s-au dedat la un tip de găinărie incredibilă care le-a și distrus cariera. Ei au primit prin intermediul lui Brătilă plinuri de carburanți pentru propriile mașini în schimbul promisiunilor că vor fi indulgenți la examenul de obținere a permisului auto pentru profesioniști. În plus, unul dintre agenți ar fi înlesnit înmatricularea unui autoturism fără a avea taxa de înmatriculare plătită. Primarul comunei Brăești, Adrian Perțea,este cel care ar fi beneficiat de influență lui Botezatu la Serviciul Permise și Înmatriculări. În final, cei doi agenți și proprietarul școlii de șoferi au căzut în plasa unui investigator sub acoperire de la Direcția Generală Anticorupție de la care au primit șpagă în modul redat mai sus.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker