AdministrațieEducație

Ofertă consistentă în învăţământul profesional dual buzoian

Unul dintre liceele tehnologice din Buzău are o ofertă atractivă şi consistentă în ceea ce priveşte perspectiva studiului şi asumării unor meserii care în acest moment lipsesc de pe piaţa forţei de muncă. Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” propune absolvenţilor de clase gimnaziale organizarea mai multor grupe pe specializări în domenii ca sudor, lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, mecanic auto, electrician auto, electrician exploatare joasă tensiune, constructor structuri, operator fabricarea polimerilor, operator în industria malţului şi a berii, operator la maşini cu comandă numerică.

De altfel, la Buzău, eforturile decidenţilor în structurarea organigramelor de învăţământ continuă preocupările primarului Constantin Toma, cel care a iniţiat procesul pentru reabilitarea sistemului de învăţământ profesional, după ce o perioadă destul de îndelungată a fost, practic, abandonat, urmare a unei decizii la nivel de Guvern, prin fostul ministru de la Învăţământ Ecaterina Andronescu, cea care direcţiona elevii absolvenţi ai claselor a VIII-a către liceele tehnologice. Ulterior, avea să se constate că „desfiinţarea Şcolilor de Arte și Meserii a condus la necontinuarea studiilor a cel puţin 10 la sută dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a, în principal din cauza faptului că familiile nu puteau să acopere costurile a 4 ani de şcolarizare”, după cum se arăta în proiectul Strategiei naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014-2020, publicat de Ministerul Muncii.

Datele statistice arată că la momentul deciziei fatale a ministrei Andronescu, peste 55.000 de copii în vârstă de 15 şi 16 ani au ajuns să fie în afara sistemului de educaţie. Mai târziu avea să se promoveze conceptul de învăţământ profesional dual, un sistem în care statul urma să colaboreze cu mediul privat, zonă în care era identificat necesarul de forţă de muncă pe diverse specializări. Viitorii cursanţi erau stimulaţi prin acordarea de burse şcolare, sumele respective fiind susţinute, la paritate, de Ministerul Învăţământului şi agenţii economici care solicitau specializările respective. De altfel, prima clasă de învăţământ profesional dual avea să fie înfiinţată la Buzău chiar la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu”, ca urmare a unui proiect propus mediului de afaceri buzoian de primarul Toma.

Nu în ultimul rând, conducerea Liceului Tehnologic „Dimitrie Filipescu” face apel la înţelegere din partea părinţilor, care ar trebui să conştientizeze faptul că buna funcţionare a unei societăţi presupune inclusiv pregătirea profesională a tinerilor, la nivel de individ, în relaţie directă cu mediul de afaceri şi cu zona viitoarei ocupaţii, chiar dacă este vorba despre un nivel mediu de studii.

„În perioada 1-5 iulie 2024, în intervalul orar 8-17, vă așteptăm la sediul Liceului Tehnologic Dimitrie Filipescu Buzău pentru înscrierea la învățământul profesional dual, la una dintre calificările din oferta școlii”, este mesajul conducerii instituţiei de învăţământ, postat pe reţelele de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare