Actualitate

Ocrotitorul spiritual al buzoienilor, celebrat la catedrala care-i poartă numele

La Catedrala copiilor din municipiul Buzău, marți, 12 aprilie, la praznicul ocrotitorul său spiritual, Sfântul Mucenic Sava, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit paraclisul nou-amenajat la demisolul lăcașului de cult, care a primit hramul „Toți Sfinții”.

Tot în această zi Arhiepiscopul a sfințit crucea bizantină și bustul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, sculptate în piatră și amplasate în parcul din vecinătatea lăcașului de închinare. Sărbătoarea hramului a fost prilej pentru ÎPS Ciprian de a oferi, cu această ocazie, câte o icoană a Sfântului Sava și medalia jubiliară dedicată Episcopului Chesarie al Buzăului ministrului Culturii, Lucian Romașcanu și primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, în semn de recunoștință pentru susținerea lucrărilor de înfrumusețare a Catedralei copiilor.

„Noi avem Scrisoarea Bisericii din Goția”

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, între care s-au aflat părinți consilieri eparhiali, protoierei, slujitorii catedralei – preoții Mihail Milea, Aurelian Damian, Ionuț Vuță și Ștefan Tănasă -, dar și alți clerici invitați. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei. Înaltpreasfinția Sa a adresat cu această ocazie, oficialităților și credincioșilor prezenți în număr mare, un cuvânt de învățătură despre sfântul sărbătorit în această zi, primul dintre sfinții ocrotitori ai Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

„Astăzi îl cinstim, după cuviință, pe unul dintre deja binecunoscuții mucenici ai Bisericii noastre strămoșești, Sfântul Sava de la Buzău, oarecând numit impropriu «Gotul», pentru că nu a fost de neam got, ci s-a născut, a trăit, L-a mărturisit pe Hristos și a primit mucenicia pe pământul românesc, mai exact pe teritoriul Eparhiei noastre, în apa râului Buzău. Sfântul Mucenic Sava s-a născut în anul 334 și a murit, ca martir, la 12 aprilie 372, sfințind, prin jertfirea vieții sale, acest pământ al Eparhiei de la Curbura Carpaților. Puțini sfinți au intrat în conștiința Bisericii cu date atât de precise, în urma actelor martirice care s-au scris din vremea aceea.

Noi avem Scrisoarea Bisericii din Goția – înțelegând aici Episcopia ortodoxă locală – către Biserica din Capadocia, păstorită de Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei, în care ni se prezintă un portret duhovnicesc al Sfântului Sava: om drept, cuviincios, neprihănit, care îndeplinea slujirea de psalt sau cântăreț bisericesc, apropiat de preoții Sansalas și Gutticas, fiind chemat de Dumnezeu, în perioada sărbătoririi Sfintelor Paști, să Îl mărturisească pe Hristos chiar cu prețul vieții.

De atunci și până astăzi, Sfântul Sava este rugător și mijlocitor în fața Tronului ceresc pentru toți creștinii, dar mai ales pentru urmașii celor în mijlocul cărora a trăit cândva”, a spus ÎPS Ciprian, citat de site-ul arhiepiscopiabzvn.ro.

27 de premii pentru câștigătorii concursului literar 

După Sfânta Liturghie, a avut loc premierea câștigătorilor concursului 1650 de ani de la martiriul Sfântului Sava – ocrotitorul județului Buzău, organizat de Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Instituția Prefectului Județului Buzău.

S-au înscris 304 elevi, de la toate nivelurile preuniversitare (primar, gimnazial, liceal), cu lucrări literare sau plastice dedicate Sfântului Mucenic Sava sau Catedralei copiilor. În urma jurizării, s-au acordat 27 de premii, pentru toate secțiunile și categoriile de vârstă, câștigătorii primind, printre alte daruri de la instituțiile organizatoare, și cărți religioase din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker